Uz podršku Uefe

HNS organizirao Medicinski simpozij

31.01.2014.

HNS organizirao Medicinski simpozij
Foto: Drago Sopta/HNS

U prostorijama Nogometne akademije održava se Medicinski simpozij u organizaciji HNS-a i Uefe nakon kojega će liječnicima klubova 1. i 2. HNL biti podijeljena medicinska oprema.

U skladu sa strategijom HNS-a, programom rada Zdravstvene komisije HNS-a te Uefinim Obrazovnim programom za liječnike u nogometu, Hrvatski nogometni savez uz potporu Uefe organizira Nogometni medicinski simpozij kojem prisustvuju liječnici klubova 1. i 2. HNL, liječnici hrvatskih nogometnih reprezentacija i članovi Zdravstvene komisije IO HNS-a.

Foto: Drago Sopta/HNS

Nakon video poruke predsjednika HNS-a Davora Šukera koji je na službenom putu u inozemstvu, prisutne je ispred HNS-a pozdravio izvršni predsjednik Damir Vrbanović:

"Današnji nogomet donosi sve veće napore za igrače što znači da su i izloženi sve većim rizicima. Maksimalno smo motivirani podići kvalitetu medicinske usluge u klubovima i zadovoljstvo nam je što ćemo vam na kraju ovog Simpozija moći uručiti medicinsku opremu - nadam se da će se više koristiti u preventivi nego u samoj primjeni."

Foto: Drago Sopta/HNS

Na dvodnevnom Simpoziju liječnike čeka bogat program, a vodeći hrvatski stručnjaci iz polja hitne medicine proći će sljedeće teme - organizacija zdravstvene službe, suradnja medicinske službe Saveza i klubova, pregled igrača bez svijesti, srčani zastoji, ozljede vratne kralješnice, trauma, ozljede glave, prsnog koša, abdomena i zdjelice, astma i anafilaksija, dijabetes i epilepsija, obrada rane i analgezija.

Prisutne je pozdravio i dr. Boris Nemec, predsjednik Zdravstvene komisije HNS-a:

"Sport se sve brže razvija, intenzitet utakmica i treninga se povećava, povrede su sve češće, pa je i uloga doktora sve važnija. Zadatak liječnika je odabrati dobar team i kvalitetno ga organizirati, a nužno je kontinuirano se educirati kako bi se osigurala maksimalna skrb za nogometaše."

Foto: Drago Sopta/HNS

Na kraju Simpozija bit će organiziran pismeni i praktični ispit koji provodi UEFA prema tzv. kaskadnom sustavu.

Predstavnik Uefe, dr. Henrique Jones iz Portugalskog NS, objasnio je ciljeve Simpozija:

"Hrvatska je predivna zemlja s vrhunskom reprezentacijom, drago mi je što sam ovdje. UEFA želi svim nacionalnim savezima pružiti potrebno znanje, a najveća briga u ovom trenutku mora biti iznenadna smrt igrača. U toj hitnoj situaciji blokira se sve što su liječnici naučili; zato je potrebno naučiti kako reagirati u takvim situacijama. Cilj Simpozija je obogatiti se znanjem kako bi ga mogli koristiti na terenu."

Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatski nogometni savez je u suradnji s Uefom osigurao potrebnu medicinsku opremu za hitne slučajeve (Rescue-Pac i defibrilator Zoll AED+) koja će biti podijeljena liječnicima na kraju Simpozija.

dr. Jurica Rakić, voditelj Simpozija, naglasio je liječnicima važnost teme ove edukacije:

"Danas učimo životno važne stvari koje je potrebno uvježbati kako bismo mogli spasiti živote. Hitne situacije najvažnije su u medicini i potrebno je reagirati automatski. Važno je da se doktori u klubovima izbore za dobar status kako bi mogli osigurati potrebnu opremu."

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri