Poreč domaćin

Seminar nogometnih sudaca i kontrolora sudaca Prve HNL

04.02.2014.

Seminar nogometnih sudaca i kontrolora sudaca Prve HNL
Foto: Arhiva HNS

S ciljem edukacije i usavršavanja te usklađivanja kriterija za nastavak proljetnog dijela natjecateljske 2013./2014. godine nogometni suci Prve HNL obavili su provjere tjelesne i teoretske spremnosti te zajednički odslušali stručna predavanja Kontrolora sudaca.

44. Seminar nogometnih sudaca i 18. seminar kontrolora sudaca Prve HNL održan je od 31. siječnja do 2. veljače 2014. godine u Hotelu „VALAMAR DIAMANT“ u Poreču.

Stručno-edukativni dio Seminara započeo je s radom u petak, 31. siječnja 2014. god. predavanjem u svezi izmjena i dopuna PNI te je obavljena provjera sudaca i Kontrolora sudaca iz poznavanja PNI i propisa HNS.

U nastavku Seminara Povjerenik za suđenje Prve HNL, gosp. Ivan Peraić obavio je Analizu suđenja nogometnih sudaca uz prikaz DVD završenog jesenskog dijela prvenstva Prve HNL.

Foto: Arhiva HNS

U stručnom dijelu Seminara nogometni suci i Kontrolori sudaca radili su u „workshopovima“ gledajući „UEFA video testove“ i „ANALIZU suđenja sudaca Prve HNL“ komparirajući situacije koje su se događale na terenu za igru - jesu li suci postupili ispravno ili ne kod primjene tehničkih i stegovnih mjera.

Bitno je ustanoviti propuste te ujednačiti kriterije učeći na videozapisima.

Stalna suradnica doktorica psihologije Renata Barić održala je vrlo zanimljivo predavanje „Kako komunicirati tijelom“.

U završnom djelu prvog dana Seminara Povjerenik za suđenje gosp. Ante Kulušić održao je sastanak s Kontrolorima sudaca Prve HNL i ukazao im na određene propuste koji se ne smiju pojaviti u proljetnom dijelu prvenstva.

Drugi dan Seminara nogometni suci obavili su provjeru tjelesne spremnosti i sposobnosti (FIFA fitness test) na stadionu NK „JADRAN“ u Poreču kojim je rukovodio Fitness trener za tjelesnu pripremu svih sudaca u Hrvatskoj, gosp. Draženko Kovačić.

Foto: Arhiva HNS

U popodnevnom nastavku Seminara nogometni suci ponovo su radili po grupama, tzv. „workshopovima“ na temu „Suradnja sudačkog tima“ (prekršaji i kazneni udarci, zaleđa i uloga pomoćnog suca, četvrtog suca te dodatnog pomoćnog suca).

U vrlo konstruktivnom predavanju stručnih suradnika, saveznih instruktora gosp. Miroslava Vitkovića i Tomislava Šetke te člana Komisije nogometnih sudaca HNS gosp. Miroslava Vidaka nogometni suci Prve HNL imali su što naučiti, a bitno je to prenijeti i u praksu na „zeleni teren za igru“.

U trenucima relaksacije nogometni suci i pomoćni suci odigrali su vrlo zanimljiv turnir u malom nogometu te u vrlo zanimljivoj završnici ovaj puta uspješniji i sretniji nogometni suci s liste pomoćnog suđenja bili su bolji. Čestitamo.

Treći dan ponovo su održana stručna predavanja gledajući video zapise UEFA / FIFA razvojnog programa tako da su nogometni suci i pomoćni suci radeći po grupama obradili „ANALIZA – UEFA test“ te „PNI – PRAVILO 11“ – praktična primjena izmjene i dopune zaleđa.

U završnom dijelu Seminara prezentirani su postignuti rezultati sudaca te zaključci i ukazane smjernice kojih se nogometni suci trebaju pridržavati i primjenjivati sudeći prvenstvene utakmice Prve HNL.

Obzirom da će proljetni dio prvenstva biti zahtjevan za suđenje, upućuje se apel svim sudionicima u natjecanju Prve HNL na fer i športsko ponašanje prije, za vrijeme i po završetku utakmice.

Potrebno je na kraju spomenuti da su se Seminaru odazvali svi nogometni suci Prve HNL (30 + 30) te Kontrolori sudaca Prve HNL (15).

Seminaru je nazočila i FIFA pomoćna sutkinja Sanja Rođak Karšić koja se sprema za Svjetsko prvenstvo / žena U – 17 u Portoriku.

Seminarom je rukovodila Komisija nogometnih sudaca IO HNS u sastavu: Dušan KUKIĆ, Ante KULUŠIĆ, Božo MAMIĆ, Miroslav VIDAK, Dragutin VUK, te stručni suradnici: Miroslav VITKOVIĆ, Tomislav ŠETKA, Ivan BLAŽEK, Draženko KOVAČIĆ, Marijan DOBROVIĆ te tajnik Komisije Ivan KOŠUTIĆ.

Vrlo smo ponosni na izaslanstvo HNS koje je svojom nazočnošću, u sastavu izvršni predsjednik HNS-a gosp. Damir VRBANOVIĆ, direktor svih reprezentacija, gosp. Zorislav SREBRIĆ, član Izvršnog odbora HNS-a, gosp. Stjepan MERKAŠ te šef Komisije za stadion i objekte, gosp. Miljenko SAKOMAN, uveličalo ovaj cijenjeni skup te posu zdravili u ime predsjednika HNS-a gosp. Davora ŠUKERA i dali autonomnu potporu sucima, Kontrolorima i Sudačkoj komisiji HNS-a da zajednički djeluju na poboljšanju suđenja u nastavku proljetnog dijela prvenstva Prve HNL kao i u Završnici HNK.

Foto: Arhiva HNS

U završnom govoru predsjednik Komisije nogometnih sudaca IO HNS, gosp. Dušan Kukić zaželio je nogometnim sucima i Kontrolorima sudaca uspješnost u suđenju te da se pridržavaju primjene PNI i propisa HNS-a i da se ponašaju u skladu Kodeksa HNS-a.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri