Poreč domaćin

Seminar sudaca i kontrolora Druge HNL

25.02.2014.

Seminar sudaca i kontrolora Druge HNL
Foto: Drago Sopta/HNS


U Poreču je od 21. do 22. veljače održan 43. seminar nogometnih sudaca i 18. seminar kontrolora sudaca Druge HNL.

Seminar je započeo s radom u petak, 21. veljače 2014. god. predavanjem u svezi izmjena i dopuna PNI te je nakon toga obavljena provjera sudaca i Kontrolora sudaca iz poznavanja PNI i propisa HNS.

U nastavku Seminara Povjerenik za suđenje Druge HNL, gosp. Ivan KOŠUTIĆ obavio je Analizu suđenja nogometnih sudaca uz prikaz DVD-a završenog jesenskog dijela prvenstva Druge HNL.

U stručnom djelu Seminara nogometni suci i Kontrolori sudaca radili su po grupama gledajući UEFA „video testove“ i FIFA „RAP program“ komparirajući situacije koje su se događale na terenu za igru – na upit „jesu li suci postupili ispravno ili ne kod primjene tehničkih i stegovnih mjera“.

Potrebito je iz određenih materijala ustanoviti propuste te ujednačiti kriterije učeći na videozapisima te to sve primijeniti na terenu za igru.

Pri završetku prvog dana Seminara Povjerenik za određivanje Kontrolora sudaca, gosp. Ante KULUŠIĆ održao je sastanak s Kontrolorima sudaca Druge HNL i pri tome im ukazao na određene propuste koji su se događali u jesenskom dijelu prvenstva te se isti ne bi smjeli pojaviti u nastavku prvenstva Druge HNL.

Drugi dan Seminara nogometni suci obavili su provjeru tjelesne spremnosti i sposobnosti te su trčali FIFA Fitness test na stadionu NK „JADRAN“ u Poreču kojim je rukovodio Fitness trener za tjelesnu pripremu svih sudaca u Hrvatskoj, gosp. Draženko KOVAČIĆ sa svojim suradnicima.


Na zadovoljstvo svih nazočnih nogometnih sudaca sa „A“ i „B“ liste Druge HNL rezultati provjere bili su više nego dobri i svi su položili navedeni test.

U popodnevnom nastavku Seminara nogometni suci ponovo su radili po grupama tzv. „workshopovima“ na temu „suradnja sudačkog tima“ (prekršaji i kazneni udarci, zaleđa i uloga pomoćnog suca, četvrtog suca) te iz UEFA razvojnog programa radili su „ANALIZU TESTA – PNI – PRAVILO 11“ – praktična primjena izmjene i dopune zaleđa.

U završnom dijelu Seminara prezentirani su postignuti rezultati sudaca te zaključci i ukazane smjernice kojih se nogometni suci trebaju pridržavati i primijeniti u praksi sudeći utakmice Druge HNL.

Potrebno je na kraju spomenuti da su se na Seminar odazvala 23 od pozvanih 25 nogometnih sudaca s liste za suđenje te je od pozvanih 28 pomoćnih sudaca nazočilo 27 pomoćnih sudaca s liste za pomoćno suđenje Druge HNL.

Seminarom je rukovodila Komisija nogometnih sudaca IO HNS u sastavu: gosp. Dušan KUKIĆ, Ante KULUŠIĆ, Božo MAMIĆ, Miroslav VIDAK, Dragutin VUK te stručni suradnici gosp. Miroslav VITKOVIĆ, Tomislav ŠETKA, Ivan BLAŽEK, Draženko KOVAČIĆ, Marijan DOBROVIĆ, nacionalni referent za razvoj suđenja u Hrvatskoj Igor PRISTOVNIK te tajnik Komisije za suđenje Ivan KOŠUTIĆ.

Koristimo priliku da uputimo zahvalu stručnim suradnicima, saveznim instruktorima – kontrolorima gosp. Miroslavu VITKOVIĆU i Tomislavu ŠETKI na odličnim prezentacijama u stručnom predavanju koji su na jedan novi, moderan način poznavanje PNI i njihova primjena uz prikazivanje DVD zorno prikazali kako se to sve može primijeniti na terenu za igru sudeći utakmice Druge HNL.

I ovom prilikom delegacija Hrvatskog nogometnog saveza, gosp. Zorislav SREBRIĆ, direktor svih reprezentacija te član Izvršnog odbora, gosp. Stjepan MERKAŠ svojom posjetom uveličala je ovaj skup i u ime predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza, gosp. Davora ŠUKERA i Izvršnog predsjednika HNS, gosp. Damira VRBANOVIĆA pozdravili i dali su autonomnu potporu sucima, Kontrolorima te Komisiji za suđenje HNS da zajednički djeluju na poboljšanju suđenja u nastavku proljetnog dijela prvenstva Druge HNL.

Na završetku Seminara, predsjednik Komisije nogometnih sudaca IO HNS, gosp. Dušan KUKIĆ zaželio je sucima i Kontrolorima sudaca uspješnost u suđenju te da se isti pridržavaju i da primjene PNI i propise HNS-a te da se ponašaju u skladu Kodeksa o ponašanju djelatnika HNS-a.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri