Potpisuju Valcke i Infantino

Stajalište Fife i Uefe prema Rješenju Sportske inspekcije

10.03.2014.

Stajalište Fife i Uefe prema Rješenju Sportske inspekcije
Foto: Drago Sopta/HNS


Nakon što je HNS obavijestio Fifu i Uefu o sadržaju rješenja Sportske inspekcije, stigao je dopis iz dviju HNS-u nadređenih institucija.

Dopis koji potpisuju glavni tajnici Fife i Uefe, Jérôme Valcke i Gianni Infantino, naslovljen je na predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Davora Šukera, a prenosimo ga u cijelosti:

Vladina intervencija u interne procese Hrvatskog nogometnog saveza

Poštovani Predsjedniče,

Obraćamo Vam se u svezi prije navedene teme i potvrđujemo primitak vašeg pisma od 27.veljače 2014.godine, čijem smo sadržaju posvetili punu pažnju.

Prvo i najvažnije, željeli bismo Vas podsjetiti da svi Fifini i Uefini savezi članovi moraju svoje poslove voditi neovisno i bez ikakvog utjecaja bilo koje treće strane a kako je jasno propisano u člancima 13. i 17. Statuta FIFA-e, kao i članku 7. Statuta UEFA-e.

Posebice, primijetili smo da bi rješenje Sportske inspekcije Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta moglo izravno utjecati, između ostalog, na ključna pitanja, kao što su Statut Hrvatskog nogometnog saveza, natjecanja i mandat izabranih službenih osoba.

U svezi s time, željeli bismo primiti neka pojašnjenja što se tiče točnog učinka koji bi čl. 46 st. 5 Zakona o sportu, a na kojem Sportska inspekcija Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta temelji svoje radnje mogao imati na Statut Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).

Nadalje, u vašem se pismu navodi da bi Rješenje Sportske inspekcije Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta moglo imati značajne posljedice za sustav licenciranja klubova HNS-a. Po ovom pitanju, FIFA i UEFA moraju jasno naglasiti da u skladu s pravilnicima o licenciranju klubova FIFA-e i UEFA-e nadležnosti povezane s licenciranjem klubova pripadaju isključivo HNS-u i niti jednoj drugoj vanjskoj strani.

Na kraju, u pogledu novčanih kazni koje se izriču zakonskim zastupnicima HNS-a te ih time potencijalno sprječavaju od obavljanja njihovih zadaća, FIFA i UEFA zajedno smatraju da je od ključnog značaja da niti jedna radnja od strane vlade ne smije nikada utjecati ili ugroziti položaj propisno izabranih službenih osoba.

U ovim okolnostima, FIFA i UEFA žurno zahtijevaju da HNS započne postupke s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta Hrvatske na način da prije spomenuta neumjesna uplitanja odmah prestanu. Molimo da primite znanju da će situacija u HNS-u biti na dnevnom redu predstojeće sjednice Fifine komisije saveza članova koja će se održati 17. ožujka 2014. radi razmatranja i moguće odluke.

S poštovanjem,

Jérôme Valcke (Glavni tajnik, FIFA)
Gianni Infantino (Glavni tajnik, UEFA)

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri