Obavijest navijačima

Informacije o ulaznicama za Svjetsko prvenstvo

02.04.2014.

Informacije o ulaznicama za Svjetsko prvenstvo
Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatski nogometni savez ovim putem reagira na niz nepotpunih i netočnih informacija koje su objavljene u hrvatskim medijima vezano za prodaju ulaznica za FIFA Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Podsjećamo, Hrvatski nogometni savez imao je pravo na osam posto prodajnog kapaciteta stadiona za svaku utakmicu, a navijači su se za ulaznice prijavljivali putem Fifinog portala za hrvatske navijače.

U situacijama gdje je broj prijava bio veći od dostupnog broja ulaznica, FIFA je putem ždrijeba (metodom slučajnog odabira) odabrala prijavljene kandidate koji su dobili pravo kupnje ulaznica.

Iako je Hrvatski nogometni savez od početka ovog procesa vrlo transparentno obavještavao javnost o svakom detalju i iako je ured za ulaznice bio svakodnevno dostupan za sve upite, u medijima se pojavilo i još se pojavljuje niz nepotpunih, netočnih, ali i lažnih informacija kao i insinuacija.

Netočne procjene kapaciteta stadiona

U procjenama broja ulaznica za hrvatske navijače, brojni mediji izračunavali su osam posto od ukupnog kapaciteta stadiona. U stvarnosti, svaki savez dobiva pravo na osam posto prodajnog kapaciteta. Drugim riječima, radi se o kapacitetu stadiona nakon što se oduzme velik broj mjesta za predstavnike medija (što je posebno slučaj u utakmici otvaranja Prvenstva) te još jedan dio kapaciteta iz sigurnosnih, "hospitality" i drugih razloga.

Također, unutar tih osam posto nalazi se i 700 ulaznica koje svaki savez dobiva za svaku utakmicu, a namijenjene su kupnji članovima nogometne obitelji (igrači, stručni stožer, bivši reprezentativci, klubovi, županijski savezi i dr.).

Stoga, točan broj raspoloživih ulaznica za hrvatske navijače bio je kako slijedi:

Brazil - Hrvatska
Ukupno (8%) - 4148
Kategorija I - 100
Kategorija II - 837
Kategorija III - 2511
Nogometna obitelj - 700

Kamerun - Hrvatska
Ukupno (8%) - 2693
Kategorija I - 100
Kategorija II - 473
Kategorija III - 1420
Nogometna obitelj - 700

Hrvatska - Meksiko
Ukupno (8%) - 2786
Kategorija I - 100
Kategorija II - 497
Kategorija III - 1489
Nogometna obitelj - 700

"Dijeljenje" ulaznica od strane HNS-a

Svaka ulaznica je personalizirana i kupuje se putem Fife, uključujući 700 ulaznica rezerviranih za HNS, što znači da se uz svaku ulaznicu veže ime i prezime.

Hrvatski nogometni savez nije fizički podijelio niti je mogao podijeliti ijednu ulaznicu do sada. Ulaznice su, naime, tek u procesu tiska te ih FIFA počinje distribuirati početkom travnja. Vlasnici ulaznica dobit će ih poštom na osobnu adresu, a dio njih će ih moći preuzeti tek po dolasku u Brazil.

Organizaciju distribucije i prodaju ulaznica iz javne kvote namijenjene Hrvatskom nogometnom savezu organizira FIFA. HNS nema ni utjecaja niti uvida u rezultate Fifinog ždrijeba ulaznica.

Turističke agencije

Hrvatski nogometni savez ne može i nije prodavao ulaznice turističkim agencijama niti ulaznice mogu glasiti na bilo koju pravnu osobu.

Štoviše, od kada su FIFA i UEFA uveli sustav personalizacije ulaznica, Hrvatski nogometni savez sukladno postavljenim pravilima niti za jedno veliko natjecanje, uključujući FIFA Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014., nije prodao niti jednu ulaznicu bilo kojoj turističkoj agenciji.

 

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri