Analiza europskog klupskog nogometa

Uefino izvješće o licenciranju klubova

29.04.2014.

Uefino izvješće o licenciranju klubova
Foto: Drago Sopta/HNS

Uefa je objavila svoje šesto Izvješće o licenciranju klubova s analizom europskog klupskog nogometa. Ovo Izvješće daje pregled financijskog poslovanja i stanja u 700 europskih klubova za koje su korišteni i podaci klubova Prve Hrvatske nogometne lige. UEFA se pritom zahvalila i klubovima Prve HNL te Hrvatskom nogometnom savezu na dostavi i obradi relevantnih podataka. 

Izvješće na 100 stranica daje jedinstvenu analizu europskog klupskog nogometa te između ostalog sadrži trogodišnji pregled promjena glavnih trenera, analizu strukture domaćih natjecanja, petogodišnji pregled djelatnosti vezanih uz transfere igrača, analizu provizija posrednika za igrače i ugovora igrača, petogodišnju evoluciju plaća i prihoda klubova u preko 50 zemalja; trendove u posjećenosti utakmica i istraživanja tržišta vezano za navijače diljem Europe.

Izvješće sadrži i pozitivne znakove učinka financijskog fair playa u europskom klupskom nogometu. Iz analize koja obuhvaća gotovo 700 klubova pokazuje da sve više vlasnika svoj novac investira u klubove radije nego da ga posuđuju.

Gubici klubova u posljednje dvije godine smanjeni su za oko 600 milijuna eura. Prihodi klubova su u razdoblju 2007-2012 povećani za 42%, no u istom razdoblju plaće su se povećavale za 59%. Klubovi najviših europskih liga za transfere igrača posljednjih godina potrošili su 10,9 milijardi eura. U trogodišnjem razdoblju klubovi najviših europskih liga u prosjeku su 2,7 puta promijenili trenera, pri čemu su sjevernoeuropski klubovi u istom razdoblju promijenili manje od jednog trenera, dok su klubovi na dijelu Balkana i Grčke svoje trenere mijenjali više od pet puta u razdoblju od posljednje tri godine.

Tijekom posljednjeg ciklusa licenciranja sedam klubova koji su se kvalificirali sportskim rezultatom u Uefinu Ligu prvaka ili Uefinu Europsku ligu nije bio dopušten ulazak, jer nisu dobili licencu ili nisu ispunili uvjete financijskog fair playa. U razdoblju od proteklih 10 godina takvih je klubova bilo ukupno 44.

Iako se bilježi ukupno poboljšanje u bilancama europskih klubova od 600 milijuna eura, glavni tajnik Uefe, Gianni Infantino, naglasio je kako težak posao s ciljem stabilizacije i očuvanja europske klupske budućnosti ne smije posustati:

"Svatko tko sudjeluje u nogometu želi pobijediti, ali kad pogledamo posljednje tri godine klupskog nogometa i vidimo 2.000 promjena glavnih trenera u kombinaciji s gubicima koji iznose više od 4 milijarde eura, jasno je da je nogometnoj obitelji potrebno više stabilnosti, manje kratkoročnog razmišljanja i bolja financijska održivost… Samo dobrim upravljanjem moći ćemo dugoročno zaštititi europski nogomet na način da klubovi žive od svojih vlastitih prihoda. Ova je godina osobito važna za dugoročnu budućnost klupskog nogometa, budući da stupa na snagu završna faza financijskog fair playa. Taj je projekt ne samo velik izazov za klubove već i za Uefu, on zasigurno neće riješiti sve probleme izvan terena, ali predstavlja nužan i važan korak u pravom smjeru za stvaranje stabilnijih temelja na kojima će nogomet jačati u nadolazećem razdoblju."

Više o položaju i detaljima, a koje uključuju i klubova Prve lige u europskom klupskom nogometu može se naći u izvorniku izvješća.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri