Poziv navijačima i klubovima

Prevencija neprihvatljivog ponašanja na nogometnim utakmicama

02.05.2014.

Prevencija neprihvatljivog ponašanja na nogometnim utakmicama
Foto: Drago Sopta/HNS

Uoči 34. kola Prve HNL i finalnih utakmica Hrvatskog nogometnog kupa u Zagrebu i Rijeci, Hrvatski nogometni savez još jednom šalje poruku javnosti u vezi s aktivnostima Saveza po pitanju prevencije rasističkog, homofobnog i bilo kojeg drugog neprihvatljivog ponašanja na nogometnim utakmicama.

HNS se svojim aktivnostima želi još aktivnije uključiti u kampanju prevencije koju provode FIFA i UEFA u sprječavanju rasizma i nasilja na nogometnim utakmicama.

Podsjećamo da smo kao nogometni savez u proteklih pet godina po službenim pokazateljima Uefe prvi u Europi po plaćenim kaznama (590.000 eura) te da smo zajedno s HNK Hajduk (580.000 eura), GNK Dinamo (560.000 eura) i ostalim klubovima koji su se natjecali u europskim natjecanjima platili ukupno 2,250.000 eura kazni.

U današnje vrijeme teške krize, no i u svako drugo vrijeme, sigurno su se ova velika sredstva mogla bolje iskoristiti i pomoći mnogima kojima je materijalna pomoć nužna. Ipak, najveća šteta nanesena je nogometnoj organizaciji, a posebno je velika šteta nanesena ugledu naših najvećih gradova, Zagreba i Splita, i nažalost ugledu cijele države.

Ne tako davne 1998. godine naši navijači proglašeni su za najbolje navijače tijekom Svjetskog prvenstva u Francuskoj, a danas je HNS pod monitoringom Fife i Uefe, a našim klubovima Dinamu i Hajduku su izrečene mjere kojima ih se u svakom trenutku može izbaciti iz međunarodnih natjecanja u slučaju prvog sljedećeg incidenta.

Želimo još jednom od naših navijača i svih navijačkih klubova dobiti podršku u ovoj akciji i nadamo se da ćemo tijekom ova preostala tri kola, kao i tijekom finalnih utakmica HNK-a, svjedočiti navijanju kojim se neće vrijeđati bilo koga i gdje se neće naši stadioni koristiti za vrijeđanje na bazi nacionalne, rasne ili druge različitosti, ili drugačije seksualne orijentacije.

Svako takvo ponašanje opisano je u izvješćima nevladinih udruga i svako takvo izvješće upućuje se međunarodnim institucijama i, ako se stanje ne popravi,  bojimo se da će posljedice za naš sport biti preteške i da će naši klubovi i naše nogometne reprezentacije biti još jače sankcionirane.

HNS svojom akcijom želi skrenuti pozornost da su pojedina ponašanja na našim utakmicama neprihvatljiva i bili bismo najsretniji da takvih ponašanja nema te da svi skupa uživamo u  onome što se pruža na terenu – to je bit i svrha nogometa te još jednom molimo da navijači svojim aktivnostima prate svoje klubove i svoje nogometne uzore.

Hrvatski nogometni savez prihvaća drugačije stavove i razmišljanja svih sudionika hrvatske nogometne zbilje, pa tako i navijača o radu HNS-a – svaka kritika je prihvatljiva i razumljiva ako je opravdana i konstruktivna. No, HNS i društvo u cjelini ne mogu prihvatiti da se nezadovoljstvo iskazuje vrijeđanjem bilo koga na rasnoj, nacionalnoj, homofobnoj ili drugoj diskriminatornoj osnovi.

Od naših klubova očekujemo da se jednako tako uključe u ovu akciju i da se tijekom utakmica jasno odrede u odnosu na negativnosti u vezi s ponašanjem na stadionu, vrijeđanju drugih i da stvaraju što bolju klimu na našim utakmicama jer samo tako možemo privući veći broj gledatelja i biti usmjereni ka najbitnijem u nogometu – zbivanjima na terenu.

Ako ovaj apel nogometne organizacije i nogometnih klubova ne dobije podršku od navijača, a posebno zbog velikog broja upita od strane medija -  želimo još jednom podsjetiti da je HNS dužan poduzimati mjere koje su opisane Pravilnikom o sigurnosti na nogometnim utakmicama

Stoga, ako dođe do rasističkih, ksenofobnih, homofobnih ili drugih vrijeđanja tijekom nogometne utakmice, službena osoba na utakmici (delegat ili sudac) zatražit će da klub domaćin poduzme mjere prema tim osobama i da putem razglasa zatraži od navijača da se takva vrsta navijanja ne ponovi.

Ako se takva vrst navijanja ponovi,  službena osoba će zaustaviti utakmicu i od kluba domaćina zatražiti da ponovi putem razglasa da je takva vrst navijanja neprihvatljiva i da je utakmica zaustavljena, a da posljedice mogu biti i gore.

Ako se nakon nastavka utakmice ponovi neprihvatljivo ponašanje od strane gledatelja, službena osoba će zaustaviti utakmicu te će povući obje ekipe u svlačionicu na razdoblje od  5-10 minuta. Istog trenutka biti će sazvan tzv. LIGA SASTANAK ( s predstavnicima oba kluba, stadiona, redarske i zaštitarske službe i rukovoditeljom osiguranja MUP-a RH) na kojem će se raspravljati o načinu postupanja i mogućim  posljedicama ako se takvo ponašanje nastavi . 

Na liga sastanku delegat utakmice i rukovoditelj osiguranja iz redova MUP-a RH mogu odlučiti u odnosu na stanje na stadionu i  gradu da se utakmica zaustavi u potpunosti, a u odnosu na ukupno stanje tj. u odnosu na broj gledatelja koji se neprimjereno ponaša može se odlučiti da se udalje sa stadiona pojedinci, isprazni dio ili cijela tribina ili utakmica u potpunosti prekine. Ako do takvog prekida dođe klub domaćin će putem razglasa objaviti da je došlo do prekida utakmice i objasniti razloge prekida te zatražiti da se gledatelji mirno upute prema izlazima sa stadiona. Radi se o dobro poznatoj proceduri koju je UEFA uvela, a HNS prihvatio u borbi protiv neprihvatljivog ponašanja na tribinama.

Još jednom se kao sportski i nogometni ljudi nadamo da do ovih procedura, bilo na domaćim ili međunarodnim utakmicama, neće doći i molimo medije i ukupnu javnost da nas podrži u nastojanjima da u nogometu i na nogometnim utakmicama sportsko navijanje i ponašanje svih bude takvo da naše nogometašice i nogometaši mogu bez strepnje pokazati sav svoj potencijal i znanje na nogometnom terenu.

Budite uvjereni da se ove mjere neće odnositi samo na navijače i navijačke udruge već će HNS svim svojim mjerama osnažiti poštivanje Kodeksa i tražiti odgovornost svih, a posebno nogometnih djelatnika i dužnosnika.

       

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri