Posjeta McVicara

Zaključci s 25. sjednice Komisije nogometnih sudaca IO HNS

09.05.2014.

Zaključci s 25. sjednice Komisije nogometnih sudaca IO HNS
Foto: Arhiva HNS

U srijedu, 07. svibnja 2014. god. u prostorijama HNS-a održana je redovna 25. sjednica Komisije nogometnih sudaca IO HNS.

Komisija nogometnih sudaca IO HNS obavila je ANALIZU suđenja Prve i Druge HNL za natjecateljsku 2013./2014. god. – proljetni dio te diskutirala o ostaloj sudačkoj problematici.

Nakon pregledanih video zapisa te obavljene Analize suđenja nogometnih sudaca od 30. – 34. kola Prve HNL može se konstatirati da je suđenje bilo DOBRO osim na dolje navedenim prvenstvenim nogometnim utakmicama, a odnosi se na sljedeće:

33. kolo – odigrano, 26. travnja 2014. god.
33/2 SLAVEN BELUPO – HAJDUK 3:0
Suci: - Marko MATOC (Zaprešić)
1. Siniša PREMUŽAJ (Varaždin)
2. Saša FEGEŠ (Čakovec)
4. Tomislav BIONDA (Zaprešić)
Kontrolor: Miro MARIJANOVIĆ (Osijek)

Zbog neadekvatne primjene tehničkih i stegovnih mjera suci utakmice utakmicu nisu odsudili u duhu PNI te su od strane Kontrolora suđenja neadekvatno ocijenjeni jer Kontrolor suđenja nije u potpunosti primijenio UPUTE o ocjenjivanju te se istome dostavlja DVD zapis s odigrane utakmice na ponovljenu analizu i revidiranje dobivenih ocjena sucima s navedene utakmice.

33/3 LOKOMOTIVA – DINAMO 1 - 1
Sudac: - Andrej BURILO (Osijek)
Kontrolor: Miroslav VITKOVIĆ (Vinkovci)

Sudac utakmice zbog neadekvatne primjene tehničkih mjera (nedosuđivanje kaznenih udaraca) te stegovnih mjera od strane Kontrolora suđenja ocijenjen je adekvatnom ocjenom prema UPUTAMA o ocjenjivanju sudaca.

- Sve ostale prvenstvene nogometne utakmice od 30. – 34. kola Prve HNL odigrane su u duhu PNI i bez primjedbi na suđenje.
- Ocjene sudaca dobivene od Kontrolora suđenja verificirane su.

2. Sve prvenstvene nogometne utakmice od 27. – 31. kola Druge HNL odigrane su u duhu PNI i bez primjedbi na suđenje.

Ocjene sudaca dobivene od Kontrolora suđenja verificirane su.

3. Odlukom Komisije nogometnih sudaca IO HNS-a, a temeljem članka 17. i 21. PRAVILNIKA o sucima, suđenju i sudačkim instruktorima određene su Ispitne komisije koje će obavljati ispite za zvanje:

3.1. Regionalne kategorije nogometnih sudaca – ispiti će se održati 24. svibnja 2014. god. u sljedećim gradovima: Zagreb, Rijeka, Požega, Čakovec i Split.
3.2. Savezne kategorije nogometnih sudaca – ispiti će se održati 31. svibnja 2014. u Zagrebu / Sesvetama.
3.3. Savezni sudački instruktor – kontrolor u nogometu ispit će se održati u Zagrebu
/Sesvetama.

4. Nacionalni referent za razvoj suđenja u Hrvatskoj, gosp. Igor PRISTOVNIK izvijestio je
Komisiju za suđenje HNS-a o gostovanju gosp. Donalda McVICARA, UEFA
instruktora nadležnog za kontrolu provedbe UEFA Sudačke konvencije čiji smo
potpisnici.

Gosp. Donald McVICAR nazočio je na sastanku koji je održan u prostorijama HNS-a, a na istom su prisustvovali izvršni predsjednik HNS, gosp. Damir VRBANOVIĆ, predsjednik komisije nogometnih sudaca HNS, gosp. Dušan KUKIĆ, voditelj odjela nogometnih sudaca, gosp. Ivan KOŠUTIĆ, nacionalni referent, gosp. Igor PRISTOVNIK, sudački instruktor i međunarodni kontrolor suđenja, gosp. Miroslav VITKOVIĆ, FIFA sudac Marijo STRAHONJA te sudac iz Talent programa, gosp. Željko FRKOVIĆ.

Razgovaralo se o stanju i razvoju suđenja, provedbi Uefine Sudačke konvencije u Hrvatskoj. listama sudaca i kontrolora suđenja Prve HNL i Druge HNL, sudačkim i fitness instruktorima po županijama te primjeni tehnologije u suđenju i edukaciji sudaca i instruktora.

Utvrđeno je da je sudačka komisija HNS-a napravila velike pomake u posljednje dvije godine glede provedbe sudačke konvencije (odvajanje sudaca od nogometnih klubova Prve HNL, zapošljavanje osobe za provedbu konvencije, provedene edukacije i usavršavanje sudaca na Seminarima te pokretanje projekata u svezi županijskih sudačkih i fitness instruktora).

"Potrebno je smanjiti broj sudaca i kontrolora na listama Prve i Druge HNL, razvijati talent i mentorski program te provoditi bolju i češću edukaciju kontrolora suđenja na Seminarima", zaključio je McVicar.

Izvršni predsjednik te ostali članovi delegacije Saveza zahvalili su gosp. Donaldu McVICARU na dolasku, konstruktivnoj komunikaciji te dogovorili sljedeći dolazak za kraj 2014. godine.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri