30 imena

Niko Kovač predstavio popis kandidata za SP

14.05.2014.

Niko Kovač predstavio popis kandidata za SP
Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatski izbornik Niko Kovač objavio je u srijedu u Zagrebu preliminarni popis igrača za nastup na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Hrvatska će na ovogodišnjoj svjetskoj smotri nastupiti u Skupini A, zajedno s domaćinom Brazilom te Kamerunom i Meksikom, a izbornik Niko Kovač odredio je igrače koji će kandidirati za završni popis.

"Pola smo godine intenzivno pratili sve naše igrače, gledali ih iz vikenda u vikend, analizirali formu i tada odlučivali", objasnio je.

Izbornik Kovač ujedno je čestitao Dinamu na osvojenom prvenstvu, Rijeci na osvojenom Kupu te kratko prokomentirao i epilog slučaja Šimunić: "Žao mi je što Šimunić neće biti s nama, dobri smo prijatelji. Dao je puno za Hrvatsku i za hrvatski nogomet kroz svojih 105 nastupa, kao i kroz ove kvalifikacije. Da Šimunić nije napravio što je napravio u Beogradu, tko zna gdje bismo bili. Iskreno mu hvala i želim mu svu sreću ovoga svijeta".

Reprezentativci će se okupljati u tri faze između 20. i 22. svibnja. Modrić i Kranjčar zbog svojih će se natjecateljskih obveza pridružiti kasnije, možda tek u Hrvatskoj.

Niko Kovač pojasnio je i neke konkretne odluke oko pozvanih igrača. Na popisu nema vratara Vargića i ozlijeđenog Maleša.

"Vargić je sigurno kvalitetan, ali imamo iskusne Pletikosu i Subašića te smo izabrali Zeleniku kao mladog vratara koji može učiti. U mladoj je reprezentaciji bio odličan, a sad redovito brani u Lokomotivi. Maleš igra drugačije nego ostali, no i to je nogomet, a nadam se da će ozljedu sanirati. Žao mi je zbog svakoga tko nije na popisu, ali to je naš posao. Sigurno će biti tužnih, no Hrvatska će i nakon SP-a igrati nogomet. Oni koji nisu na popisu nisu otpisani", naglasio je.

"Sammiru ide sve bolje i bolje. Fizički se podignuo i vidjet ćemo kako će ići na pripremama. Zvao sam i Milića i Kalinića i Benka, obrazložio sam im zašto sam izabrao druge igrače. U Kini nam je Benko malo nestao s radara, a baš i ne igra redovito. Močinić je odigrao vrhunsku sezonu. Na početku je bio malo suzdržan, ali iz dana u dan raste, a isto je tako i s Brozovićem. Oni će kad-tad biti možda i glavni igrači reprezentacije. Imamo sedam mladih reprezentativaca i pustit ćemo ih na utakmicu s Ukrajinom, a napravili smo jednu kombinaciju starijih i mlađih, razmišljamo i o budućnosti, gradimo je", nastavio je izbornik Kovač.

Ovoga puta mnogo je hrvatskih igrača standardno u svojim klubovima.

"Uvijek smo imali problema s time da naši igrači ne igraju po klubovima, a ove je godine bilo drugačije. Nikad nismo imali više standardnih, svi imaju ritam i zdravi su. Mislim da nisu umorni, a i ostale će momčadi biti u istoj situaciji", kaže.

Na pripremama će se usavršavati tehnika i taktika, a izbornik je svjestan da će u Osijeku protiv Malija "noge biti teške". "Vidjet ćemo dosta toga u Bad Tatzmannsdorfu, dat ćemo priliku igračima oko kojih još dvojimo. Ima još prostora, inače bismo odmah mogli odrediti završnih 23", rekao je.

Hrvatska na svjetsku smotru, koju će otvoriti 12. lipnja protiv domaćina Brazila, putuje bez pritiska, zaključio je Kovač:

"Možemo biti sretni što smo se plasirali na SP i nemamo imperativ. Želimo biti uspješni, ali i ako ne budemo, svijet će i dalje ići naprijed. Brojimo dane, napokon kreće akcija Brazil. Radujemo se tome, pred nama je veliki izazov. Svaka je utakmica važna, ali prva je uvijek posebno važna, ona daje impuls. Brazil ima toliko kvalitetnih igrača, i svi su koje je Scolari odabrao izvrsni. Njemu je možda bilo malo teže. Brazil je favorit broj jedan, izbornika koji je osvojio SP i pretresli smo ih. Moramo izabrati najbolje rješenje, no sigurno smo se pripremili".

Vratari: Stipe Pletikosa (Rostov), Danijel Subašić (Monaco), Oliver Zelenika (Lokomotiva)

Braniči: Darijo Srna (Šahtar), Dejan Lovren (Southampton), Vedran Ćorluka (Lokomotiv), Gordon Schildenfeld (Panathinaikos), Danijel Pranjić (Panathinaikos), Ivan Strinić (Dnipro), Domagoj Vida (Dynamo Kijev), Šime Vrsaljko (Genoa), Igor Bubnjić (Udinese)

Vezni igrači: Luka Modrić (Real Madrid), Ivan Rakitić (Sevilla), Niko Kranjčar (QPR), Ognjen Vukojević (Dynamo Kijev), Ivan Perišić (Wolfsburg), Mateo Kovačić (Internazionale), Milan Badelj (HSV), Ivo Iličević (HSV), Marcelo Brozović (Dinamo), Ivan Močinić (Rijeka), Mario Pašalić (Hajduk), Sammir (Getafe)

Napadači: Mario Mandžukić (Bayern), Ivica Olić (Wolfsburg), Eduardo Alves da Silva (Šahtar), Nikica Jelavić (Hull City), Ante Rebić (Fiorentina), Duje Čop (Dinamo)

Izbornik Kovač konačnu će listu od 23 putnika na Svjetsko prvenstvo objaviti nakon prijateljske utakmice protiv Malija u Osijeku 31. svibnja.

Video-zapis konferencije za medije kasnije pogledajte na službenom Youtube kanalu Hrvatskog nogometnog saveza.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri