Hrvatski popis za Cipar i Maltu

Kovač: "Došlo je vrijeme da nešto promijenimo i uvedemo mlađe"

20.08.2014.

Kovač: "Došlo je vrijeme da nešto promijenimo i uvedemo mlađe"
Foto: Drago Sopta/HNS

Niko Kovač predstavio je popis igrača na koje računa za sljedeće dvije reprezentativne utakmice, prijateljsku s Ciprom i kvalifikacijsku s Maltom.

Hrvatski izbornik Niko Kovač objavio je u srijedu popis od 25 kandidata za nadolazeću prijateljsku utakmicu protiv Cipra te kvalifikacijsku utakmicu protiv Malte. Na konferenciji za medije u Dugopolju, održanoj u autosalonu Jolly AUTOline, sponzoru HNS-a, rekao je:

"Ima dosta novih lica, mladih momaka koji su igrali i za mlade reprezentacije. Sada je došlo vrijeme, nakon Svjetskog prvenstva, da nešto promijenimo i uvedemo mlađe, kako bi dali dodatni impuls. S njima ćemo krenuti u kvalifikacije, zašto im ne dati priliku da za koju godinu budu vrhunski. Pratimo sve igrače, a pokušat ćemo kroz ovih desetak dana vidjeti kako bi to moglo izgledati u budućnosti".

Ante Rebić i Oliver Zelenika igrat će za mladu reprezentaciju, dok je Ivan Perišić ozlijeđen i oporavlja se od operacije. S Maltom se otvara nastup u skupini koju još čine Italija, Norveška, Bugarska i Azerbajdžan.

"Nijedne kvalifikacije nisu jednostavne. Talijani su bili na Svjetskom prvenstvu, Bugari su do kraja bili u utrci za doigravanje, Norveška ima novu, opet čvrstu reprezentaciju, Azerbajdžan je nezgodan i dalek protivnik. No, naš je cilj prolaz na Europsko prvenstvo i vrlo sam optimističan, naši su skauti pratili protivnike. Nadam se da smo napravili dobru kombinaciju mladih i starih", kaže izbornik.

"Prerano je razmišljati o Talijanima, makar je jasno da su oni zajedno s nama favoriti ove skupine. Moramo ove mladiće uvesti u sustav, a početak protiv Malte je ključan. S pozitivnim se rezultatom znatno lakše igra. Želimo pobjede protiv Cipra i protiv Malte. Što se gradova domaćina za nadolazeće kvalifikacije tiče, ja sam za to da se igra svugdje", nastavio je Kovač.

Kao i obično, nekoliko je riječi posvetio i pojedinačnim pozivima.

"Kramarić i Čop prošle su sezone često zabijali, a dobro su krenuli i ove sezone. Zato su zaslužili poziv, ali moraju se nastaviti dokazivati. S Halilovićem sam pričao i prije SP-a, tada mi je obećao da ne želi igrati ni za koga osim za Hrvatsku. Nadam se da će zaigrati protiv Malte. Jasno mi je da su oni koji nisu na popisu razočarani", rekao je.

Još se jednom postavilo pitanje o Ivanu Rakitiću na poziciji zadnjeg veznog igrača u nacionalnoj selekciji.

"Rakitić može igrati sve pozicije u veznom redu, on je bivši kapetan Seville, ima 26 godina, i jako je pametan igrač. On je zasad najbolje, i to odlično rješenje za tu poziciju. Nogomet ide u smjeru u kojemu zadnji vezni više nije klasični 'razbijač' nego i graditelj igre. Ne želimo napucavati loptu, a protiv Cipra i Malte imat ćemo dominaciju i trebat će nam igrač više prema naprijed", odgovorio je Niko Kovač.

Maksimalni angažman od prvog do posljednjeg sučevog zvižduka jedan je od ključnih čimbenika za uspjeh, naglasio je:

"U svakom poslu treba vremena. Vjerujem u ove momke, i one koji su bili na Svjetskom prvenstvu i one koji će sada doći. Smatram da imamo kvalitetu, ali svatko mora dati još više. Nogomet se ne igra 60, nego 90 minuta. Pravi su prvaci oni koji mogu svoje znanje pokazivati tijekom cijele utakmice, naš je cilj igrati svih 90 minuta na visokoj razini".

"Na Svjetskom prvenstvu bilo je lijepih i manje lijepih trenutaka, ali sigurno se nešto i naučilo. Vidio sam što znači biti izbornik, a moje je mišljenje da je sve poslije Brazila bilo pretjerano. Ispadanje od Meksika neće ostaviti traga, nego će nam dati još više snage i motiva", zaključio je hrvatski izbornik.

Foto: Drago Sopta/HNS

Kovačevi će izabranici s Cipranima igrati 4. rujna u Puli, dok će Maltu ugostiti 9. rujna na maksimirskom stadionu u Zagrebu.

Popis kandidata za utakmice s Ciprom i Maltom:

Vratari: Danijel Subašić (Monaco), Lovre Kalinić (Hajduk), Ivan Vargić (Rijeka)

Braniči: Darijo Srna (Šahtar), Vedran Ćorluka (Lokomotiv), Ivan Strinić (Dnipro), Dejan Lovren (Liverpool), Domagoj Vida (Dynamo Kijev), Šime Vrsaljko (Sassuolo), Hrvoje Milić (Rostov), Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen)

Vezni igrači: Luka Modrić (Real Madrid), Ivan Rakitić (Barcelona), Danijel Pranjić (Panathinaikos), Mateo Kovačić (Inter), Alen Halilović (Barcelona B), Marcelo Brozović (Dinamo), Mario Pašalić (Elche)

Napadači: Ivica Olić (Wolfsburg), Mario Mandžukić (Atletico Madrid), Nikica Jelavić (Hull City), Anas Sharbini (Rijeka), Duje Čop (Dinamo), Andrej Kramarić (Rijeka), Marko Pjaca (Dinamo)

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri