Štimac: "Ova generacija može do kraja"

22.03.2013.

Štimac: "Ova generacija može do kraja"

Nakon velike pobjede protiv Srbije, izbornik Igor Štimac bio je očekivano zadovoljan i sretan, ne i euforičan.

Za Štimca pobjeda protiv Srbije očito nije neko iznenađenje. Najavljivao je cijeli tjedan kako je Hrvatska jača, bolja i kvalitetnija od Srbije, njegova momčad to je potvrdila i na terenu :

"Jako teška utakmica, dva iznimno jaka protivnika i ogromna koncentracija kvalitete. Obje momčadi željele su pobijediti, znao sam da će biti teška utakmica. Najavljivali smo juriš, ali išli smo mudro, kompaktno i čekali smo svoju šansu. Srpska zadnja linija je najjači dio momčadi, ali uspjeli smo ih baciti na koljena. Mogu biti presretan jer smo uložili ogromnu energiju i u pripremi utakmice, a ta nam je energija na kraju možda malo i nedostajala."

Štimac je odmah upozorio da se ne smije zaboraviti na Wales koji Hrvatsku očekuje u utorak, no uz skromnost u tom smislu - izbornik nije bježao ni od velikih najava. Njegova vjera u ovu momčad očito je uistinu iznimna, što svjedoči odgovor na pitanje "kakvu je poruku poslao igračima prije utakmice":

"Rekao sam im da daju svima odgovor tko je bolji oni ili generacija iz 1999. Pokazali su da su bolji od nas, da su bili zreli i da nisu podlegli onome čemu smo mi podlegli. Ova generacija može otići do samog kraja i to odgovorno tvrdim. Ja ću biti kriv ako to i ne ostvare."

I Štimac je pohvalio odličnog debitanta Matea Kovačića ("dobili smo još jednog igrača, momka koji sigurno kroči prema nogometnim vrhovima"), a nije propustio ni stati u obranu kolege Mihajlovića kojeg su žestoko kritizirali srpski novinari:

"Mislite da je jednostavno napasti Hrvatsku u Zagrebu? Da je tako bilo puno bi ranije utakmica bila riješena. Nema toga tko je nas ovdje napao, ni Engleska to nije mogla. Treba ipak malo mudrije gledati na neke stvari. Utakmica je bila izjednačena, ali rezultat je dobar za nas."

Izbornik je odgovorio i na pitanje o krunici koju je imao u ruci tijekom konferencije za medije: "Ne odvajam se od nje, ona mi pomaže jer radim na sebi svaki dan. Ja sam počeo mijenjati svijet mijenjajući sebe i to želim i drugima."

Usprkos svemu što donosi ogled protiv Srbije, za Štimca ovo nije bio najteži susret u dosadašnjoj izborničkoj karijeri:

"Teže su mi bile utakmice bila protiv Švicarske i Makedonije, jer je tada bila atmosfera linča prema meni. Sad sve utakmice koje dolaze možemo u njima uživati i stvorili smo jako puno u jako malo vremena. Pokušavamo vratiti atmosferu koja je obilježila desetljeće i vidite da je publika uzvratila. 5.000 ljudi je došlo na trening. Hrvatska ljubav prema nogometu i reprezentaciji je velika i nećemo tako lako dozvoliti da se zatomi."

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri