Razgovoru nema alternative

Vrbanović: "Pozivamo Hajduk na konstruktivan razgovor"

25.11.2014.

Vrbanović: "Pozivamo Hajduk na konstruktivan razgovor"
Foto: Mario Ćužić

U Zagrebu je održana sjednica Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, poslije koje se predstavnicima medija obratio izvršni predsjednik Damir Vrbanović.

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza zasjedao je u utorak tri sata na temu neodigranog derbija Dinama i Hajduka, a utorak je izabran kako bi sve zainteresirane strane dobile priliku u međuvremenu se očitovati i donijeti pisana izvješća.

"Izuzetno je bitno ono što smo dobili od Ravnateljstva policije, koji dodatno objašnjava događanja u Maksimiru prije 15 sati i razloge zašto dio navijača nije ušao na stadion. Svima je sada jasno da je policija obavila svoj posao u skladu sa zakonom - obavijestila je domaćina o izgrednicima, potencijalnim izgrednicima i svima kojima bi trebao biti spriječen ulaz na stadion. Tu priča o buntu i otporu pada u vodu", rekao je izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović.

Hrvatski nogometni savez smatra neshvatljivim potez Hajduka, koji je odbio izaći na maksimirski travnjak.

"To je neshvatljiv potez Hajduka, institucije hrvatskog nogometa, da se solidarizira s dijelom navijača i ne odigra tu utakmicu. Hajduk je pokušao odgoditi utakmicu za 15 minuta, pa za sat vremena. Nigdje nisam pročitao propis koji bi omogućavao odgodu početka utakmice nekom klubu zato što mu navijači nisu došli na stadion, a još manje da bi igrači i vodstvo odbili igrati zbog toga", rekao je Vrbanović.

"Možda je i bilo nekih problema s ulaskom, ali liste nisam vidio, time se ne bavim. Za to postoji Ravnateljstvo policije, no to apsolutno nije razlog da se utakmica ne odigra. Nije postojao pravni okvir koji bi Hajduku dao za pravo ne odigrati tu utakmicu. Sve dalje je primjena propisa HNS-a", nastavio je.

Odlukom povjerenika za natjecanje MAXtv Prve lige, utakmica je registrirana rezultatom 3:0 za Dinamo te su pokrenuti daljnji disciplinski postupci.

"Jedinstveni je stav IO HNS-a da je iznenađen, pa čak i ogorčen, što se tako nešto dogodilo baš na utakmici Dinamo - Hajduk, i da je velikan poput Hajduka izabrao ovaj put. Može postojati nezadovoljstvo radom HNS-a, moglo je biti propusta na ulazu, ali ništa od toga nije razlog za neodigravanje utakmice. Žao mi je što je ostala reakcija iz Splita, jer duboko poštujem tradiciju Hajduka, što nisu ispričali ostalim svojim navijačima za neodigranu utakmicu", kaže Vrbanović.

Zaključke Izvršnog odbora možete pročitati OVDJE.

 

Foto: Mario Ćužić

Vrbanović je potom pozvao na razgovor kako bi se ovakva situacija riješila, ističući da je Hrvatski nogometni savez spreman priznati svoje pogreške i propuste te kako će razgovarati koliko god treba.

"Nitko nije bježao od odgovornosti, nismo zabijali glavu u pijesak. HNS prihvaća činjenicu da možda nije sve bilo onako kako odgovara nekim klubovima, poput Hajduka. Spuštamo loptu na zemlju, tražimo da se emocije zamijene razumom i dostojanstvenim pristupom ovoj temi. Ovo je ozbiljan pokušaj udara na hrvatski nogomet. Pozivamo čelnike Hajduka, kao i čelnike županijskog saveza, da se ova situacija riješi. Pozivamo i Ministarstvo sporta te institucije Ravnateljstva policije. Tražimo da taj sastanak bude hitan i neodgodiv, prihvaćamo razgovor s čelnicima Hajduka. Ovo nije elitistička organizacija, savez nije imun na kritiku i želimo da stvari budu bolje. Hajduk je prevelika nogometna institucija da bi sve pretvorilo u revolt, Hajduk može više ponuditi u konstruktivnoj raspravi nego u revoltu. Spremni smo razgovarati od sutra nadalje, ne na bazi prijetnje i ultimatuma, nego s konstruktivnim prijedlozima i raspravom što HNS i Hajduk mogu učiniti za boljitak hrvatskog nogometa, i tom razgovoru nema alternative. Vrijeme je za novu stranicu, stvari su otišle predaleko. Osim toga, insinuacija da postoji utjecaj neke stranke potpuna je glupost, priče o nedemokratskim izborima, počevši od županijskih saveza, potpuno su deplasirane", izjavio je.

Naglasivši kao Splitsko-dalmatinska županija ima brojne predstavnike u tijelima nacionalnog saveza, Vrbanović je istaknuo kako treba izbaciti politiku i eventualne predizborne kampanje jer ovu situaciju zloupotrebljavaju pojedine političke strukture i vratiti se u nogometne okvire.

"Poslije subote počela je nezapamćena hajka na HNS bez razloga i argumenata, od uobičajene formulacije o močvari do mafije i kriminalnog miljea. To su teške laži i neutemeljene optužbe. HNS je uređen nacionalni savez, toliko puta kontroliran upravo zbog pritužbi nezadovoljnih strana. Bile su nam inspekcije, porezna uprava i nemamo se zašto skrivati. Podaci su dostupni nadležnim službama", rekao je Vrbanović najavivši dokument o mitovima koji se predstavljaju u medijima i stvarnim činjenicama.

Je li IO HNS-a razmotrio zahtjev Hajduka o ostavci cijelog odbora, kao i predsjednika Šukera?

"Nije se o tome raspravljalo, kao pravnik mogu reći da se zna kako smo izabrani i tko nas može smijeniti".

"Ne vidim gdje bi HNS bio umiješan u ulazak navijača na stadion. Nezadovoljstvo radom u HNS-u nije razlog da se utakmica ne igra, to je razlog da se sjedne i razgovara. Nećemo stajati u pat-poziciji", dodao je Vrbanović.

"Detalje o eventualnim propustima i pogreškama HNS-a ostavit ćemo za sastanak s predstavnicima Hajduka, kako bi se ova situacija riješila. Priznajemo da smo imali lošu komunikaciju s Hajdukom, bilo je 'pokvarenih telefona' u prijašnjim dogovorima. Nijedan član IO-a nema ništa protiv Hajduka, nitko nije ništa ružno rekao, a bez Hajduka nema hrvatskog nogometa. Ni u Španjolskoj nisu zadovoljni utjecajima Reala i Barcelone pa nisu odbili igrati", govori.

Govore li Hajduk i Hrvatski nogometni savez "različitim jezicima"?

"Dramatično su narušeni odnosi Hajduka i nacionalnog saveza. Na stranu bunt navijača - to je stvar navijača i svaki nenasilan i civiliziran oblik nezadovoljstva je prihvatljiv, ne moraju nas simpatiziraju i voljeti - Hajduk traži ostavke čelnika HNS-a, a pritom nije otvorena mogućnost za razgovor. Tek se jučer pojavila razumna retorika da je Hajduk spreman razgovarati za boljitak hrvatskog nogometa".

Neodigravanje utakmice na Maksimiru stiglo je nedugo nakon incidenta u Milanu, za koji Hrvatski nogometni savez još uvijek čeka kaznu Europske nogometne federacije.

"Ne mislite li valjda je tih 50 - 100 ljudi došlo u organizaciji HNS-a? Oni su bili u sektoru ispod našeg, za koji je ulaznice prodavao Talijanski nogometni savez u Ljubljani. Da li se mi smatramo odgovornima za to? Ne. Koja je naša odgovornost? Objektivna, to su naši navijači koji su učinili štetu jednoj nogometnoj priredbi. Naša odgovornost za subotnji derbi bila bi kada bismo rekli nemojte primijeniti Zakon o sprječavanju nereda, nemojte kontrolirati ulaznice i zanemarite pismo Ravnateljstvo policije. Koji bi bio motiv HNS-a da se utakmica ne odigra? Svi zazivaju zakone, od predsjednika i premijera države, i sada kada se dogodio slučaj da se taj zakon primjenjuje, došli smo do problema", kaže izvršni predsjednik.

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker otputovao je izvan Europe, na poziv Fife kao član Komisije za profesionalni nogomet, još u petak. Šuker je u svakodnevnom kontaktu s djelatnicima Saveza i članovima IO-a, ali je morao biti odsutan zbog službenih obveza. "Iznenađen je i šokiran, ali poziva na mogućnost dijaloga i rasprave jer smo očito svi svjesni da nešto ne štima", prenio je Vrbanović Šukerov stav, naglasivši da su spomenuti zaključci stav cjelokupne nogometne vlade.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri