Hrvatski reprezentativci u 2012. godini

31.12.2012.

Hrvatski reprezentativci u 2012. godini

Nastup na Euru u Poljskoj i Ukrajini, te 10 bodova na startu kvalifikacija za Brazil govore nam kako je hrvatska reprezentacija imala vrlo dobru 2012. godinu. Krenimo redom, od vratara do napadača. Tko su bili naši najbolji pojedinci u godini na izmaku?

Stipe Pletikosa bio je jedan od najboljih hrvatskih igrača u ovoj godini. Ozljede su ga nakon dugo vremena u potpunosti zaobišle pa se mogao ustaliti na golu Rostova. Miljenik ruskih navijača u jednom je trenutku u prvenstvu bio četiri utakmice bez primljenog pogotka što je za prosječni klub za koji igra - velik uspjeh. Na Euru u Poljskoj i Ukrajini, Pletikosa je bio jedan od najboljih hrvatskih pojedinaca - svojim obranama protiv Italije omogućio je Hrvatskoj važan bod koji nam na kraju ipak nije pomogao u plasmanu dalje. Na startu kvalifikacija Plete odlično brani te u potpunosti 'zaključava' vrata u srazu s Makedonijom u Zagrebu i Walesom u Osijeku. Jedan od trenutačno najdugovječnijih reprezentativaca na kontu ima 99 nastupa za A vrstu, a gotovo je sigurno da će u 2013. prestići i Darija Šimića koji ima okruglu 'stotku'.

Josip Šimunić jednako kao i Pletikosa sakupio je 99 nastupa za hrvatsku reprezentaciju. Krajem prošle sezone stigao je u zagrebački Dinamo kako bi bio što spremniji za predstojeći Euru na kojem na kraju nije nastupio. Međutim, pod novim izbornikom Štimcem, Šimunić doživljava snažan polet te nastupa u svim utakmicama kvalifikacija. U važnom srazu protiv Belgije u Bruxellesu, prema brojnim izvještajima upravo je Šimunić bio igrač utakmice. S druge strane, ovaj iskusni stoper vodio je Dinamo do drugog plasmana za redom u grupnu fazu Lige prvaka. U utakmicama protiv Porta, PSG-a i Dynama iz Kijeva Šimunić je bio ključna karika obrane, bez kojeg bi Modri završavali utakmice s nešto više pogodaka u mreži da ih on nije spašavao.

Vedran Ćorluka već dulje je vrijeme ponajbolji hrvatski reprezentativac. Silom prilika i zbog ozljede Dejana Lovrena, Ćorluka je na Euru zaigrao na poziciji stopera gdje se u paru sa Schildenfeldom pokazao veoma dobrim rješenjem. Nakon Eura, zajedno s bivšim izbornikom Bilićem Ćorluka odlazi u Lokomotiv iz Moskve gdje opterećen povremenim ozljedama gotovo redovito vrlo dobro nastupa. U rujnu je tako proglašen i najboljim igračem kluba i to od strane najvjernijih navijača. Na startu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo Ćorluka u paru sa Šimunićem vodi reprezentaciju do 10 bodova u skupini, a posebno važan bio je u gostujućem srazu s Makedonijom kada je anulirao gol za vodstvo Agima Ibraimija s početka susreta. U drugom dijelu fenomenalnim pogotkom Rakitić nam je iz te utakmice donio sva tri boda.

Za Domagoja Vidu 2012. godina bila je najbolja u dosadašnjoj karijeri. Prvo je, zbog nesretne ozljede Dejana Lovrena, dobio priliku zaigrati na Euru, a zatim je svojim golom Ludogorecu 'provukao' Dinamo u sljedeće pretkolo Lige prvaka što je za posljedicu imalo drugi plasman za redom u ovo najjače europsko klupsko natjecanje. Dobre igre u klubu, te česti pogoci iz drugog plana, nesvakidašnji za njegovu poziciju, donijele su povjerenje i novog izbornika Igora Štimca koji ga je znao koristiti na početku kvalifikacija. Tako je cijelu utakmicu odigrao u važnoj utakmici protiv Belgije u Bruxellesu gdje su ga centimetri i malo više smirenosti dijelili od pogotka za pobjedu u zadnjim trenucima utakmice.

Darijo Srna je kapetan. A proteklu sezonu odradio je upravo tako - požrtvovno, srčano i kapetanski. Desni bek Šahtara i reprezentacije nezamjenjiv je kotačić u svakoj postavi i formaciji; na Europskom prvenstvu upravo je on asistirao za prvi pogodak Mandžukića protiv Irske. Zajedno s Modrićem sjajnim ubacivanjima i preciznim loptama hranio je Mandžukića i Jelavića, a posebno dobar bio je u srazu protiv Walesa kada je gotovo sam kreirao barem desetak napada, da bi pred kraj susreta iz jednog od svojih tipičnih 'slobodnjaka' uzdrmao i vratnicu. U Šahtaru je Srna jednako tako odličan - u prvenstvu je ove sezone jednom bio strijelac, a svemu je pridodao i nekoliko ključnih asistencija. U Ligi prvaka sa svih šest nastupa, vodio je klub do druge pozicije u skupini izbacivši iz daljnjeg natjecanja prošlogodišnjeg prvaka Chelsea.

Ivan Rakitić često je ove godine spominjan u kontekstu transfera iz Seville u kojoj igra fenomenalno te je nositelj igre ovog španjolskog prvoligaša (14 nastupa, 3 pogotka, nekoliko asistencija, op.a). Naravno, to nikog ne čudi jer je iza njega odlična sezona: tri utakmice na Euru u Poljskoj i Ukrajini (još da je zabio na ono izvrsno nabacivanje Modrića u srazu sa Španjolskom, op.a.) te izvrstan start kvalifikacija za novo veliko natjecanje. Naime, da nije bilo njega i fenomenalnog kornera Ćorluki u utakmici s Makedonijom u Skoplju, Hrvatska ne bi izjednačila. Jednako tako, da nije bilo njega i fenomenalnog eurogola iz slobodnog udarca s preko 35 metara u drugom poluvremenu, hrvatska reprezentacija iz te bi utakmice izvukla tek bod. Kako god bilo, Rakitić je za nacionalnu vrstu odigrao jednu vrlo dobru sezonu.

Luka Modrić ovog ljeta napokon je svijetu pokazao da je sigurno jedan od najkvalitetnijih veznih igrača u ovom trenutku. Perfektno Europsko prvenstvo na kojem je dirigirao hrvatskim veznim redom u kolovozu mu je donijelo 40 milijuna eura vrijedan transfer u Real Madrid. U novom klubu Modrić se vrlo brzo ustalio na poziciji zadnjeg veznog u paru s Xabijem Alonsom. U prvenstvu je skupio 13 nastupa, zabio jedan pogodak te tri puta asistirao. Koliko mu trener Mourinho vjeruje, govori i činjenica da je u Ligi prvaka zaigrao u čak pet utakmica, startavši od prve minute tri puta. U 2013. godini od Luke očekujemo nove odlične partije (poput one u Zagrebu protiv Makedonije kada je sjajno počeo akciju za pobjednički pogodak) te da reprezentaciju vodi do plasmana na još jedno veliko natjecanje.

Mario Mandžukić sigurno je bio najbolji hrvatski igrač na ovogodišnjem Europskom prvenstvu. S tri pogotka u tri utakmice do samog kraja konkurirao je za titulu najboljeg strijelca koji je ipak podigao Španjolac Fernando Torres. Mandžukić je dva pogotka zabio Ircima, a jedan, onaj izjednačujući zabio je Italiji. U napadu je sjajno surađivao s Nikicom Jelavićem kojem je na početku kvalifikacija asistirao za pobjednički pogodak Makedoniji. Također, Mandžukić je bio strijelac prvog gola protiv Walesa kada je u Olićevom stilu požrtvovno napao jedno ispucavanje golmana Pricea; lopta je Mandžu pogodila u tijelo, a on ju je neometan pogodio u praznu mrežu. Njegova srčanost prije nekoliko tjedana donijela mu je i nagradu udruge Uvijek vjerni za najvatrenijeg igrača reprezentacije. Jednako tako, nakon sjajnog Eura Mandžukić je potpisao za njemačkog giganta Bayern za koji je u 15 nastupa postigao 9 pogodaka. U jednom trenutku naš napadač bio je najbolji strijelac Bundeslige što je najbolji pokazatelj njegovih mogućnosti.

Eduardo da Silva u Šahtaru trenutačno možda i nije dovoljno cijenjen, ali njegove igre za nacionalnu vrstu uvijek su bile na najvišoj mogućoj razini. Dva pogotka Švicarskoj u prijateljskoj utakmici odigranoj na Poljudu te jedan gol Walesu najbolji su pokazatelj koliko Dudu može dati reprezentaciji u sljedećoj godini i nastavku kvalifikacija. Ako mu pritom i u Šahtaru krene bolje (tek jedan zgoditak) te dobije više prilika u napadu (što je neminovno, jer napadaju na tri fronte) iskusni napadač mogao bi biti u najboljoj mogućoj formi za okršaje sa Srbijom, Škotskom i Belgijom. U tom slučaju ne sumnjamo da će nas njegovi golovi plasirati na novo veliko natjecanje, kao što je to bilo sada davne 2007. godine.

Nikica Jelavić u najkraćem je mogućem roku postao miljenik navijača Evertona. U klub je iz Rangersa stigao početkom ove godine, te do kraja sezone u 13 nastupa postigao čak 9 golova. Tome je pridodao još dva pogotka u engleskom Kupu. S takvom formom naravno da je i na Euru bio jedan od ključnih hrvatskih igrača - zabio je pogodak Ircima, a vrlo dobro igrao je i protiv Italije. Na početku kvalifikacija za SP u Brazilu na Maksimiru je zabio Makedoncima što se na kraju pokazalo ključnim za prva tri boda hrvatske vrste. Što se tiče Evertona, Jelavić je i tamo nastavio s dobrom formom iz prošle sezone; iako trenutačno ne zabija često (tek šest golova u 18 utakmica), Nikica se 'pretplatio' na važne pobjedničke zgoditke. Tri boda klubu iz Liverpoola tako je donio protiv Tottenhama i Sunderlanda.

Hrvatski nogometni savez, svim hrvatskim nogometašima i nogometašicama, kao i stručnim stožerima svih nacionalnih vrsta, želi uspješnu i zdravu 2013. godinu. Neka vam se ostvare sve sportske i životne želje!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri