Stožer na studijskom putovanju

Kovač: "Maksimalno smo iskoristili vrijeme u Kataru"

16.01.2015.

Kovač: "Maksimalno smo iskoristili vrijeme u Kataru"
Foto: Arhiva HNS

Stručni stožer hrvatske reprezentacije na čelu s izbornikom Nikom Kovačem ovoga tjedna boravi u Kataru gdje je, između ostaloga, održan sastanak i s trenerom Bayerna, Pepom Guardiolom.

Izbornik Niko Kovač i treneri Robert Kovač i Goran Lacković od prošloga su tjedna u Kataru gdje su pratili rad istaknutih europskih klubova te ujedno kreirali strategiju rada s reprezentacijom za 2015. godinu.

Kovač i suradnici prvenstveno su pratili rad Bayerna, no prisustvovali su i treninzima Schalkea i Zenita.

"Zahvaljujem se našem bivšem klubu Bayernu koji nas je sjajno ugostio i omogućio nam detaljan uvid u njihov rad. Vidjeli smo puno toga na treninzima, dobili potvrdu da smo na dobrom putu, a izvan terena smo se pripremali za susrete s Norveškom i Italijom koje nas očekuju u prvoj polovici godine. Maksimalno smo iskoristili vrijeme, u potpunosti fokusirani na to kako dodatno unaprijediti rad i igru hrvatske reprezentacije", izjavio je izbornik Niko Kovač.

Foto: Arhiva HNS

Stručni stožer danas je imao priliku razgovarati s Pepom Guardiolom, dvostrukim prvakom Europe s Barcelonom i jednim od vodećih europskih stručnjaka. Razmišljanja su, kaže Niko Kovač, vrlo slična:

"Guardiola nas je vrlo srdačno primio, razgovarali smo općenito o pogledima na nogomet, ali i određenim detaljima u samom radu. Vidjeli smo da je tu puno sličnih ideja, a Guardiola je pohvalio mentalitet i talent naših igrača, kazavši kako imamo jednu od boljih europskih selekcija."

Trener Bayerna pohvalio je izvedbu Hrvatske protiv Italije, kazavši kako "još nije vidio da je netko tako nadigrao Italiju u gostima", a primijetio je da je izbornik Italije Antonio Conte dva puta mijenjao sustav igre kako bi se prilagodio Hrvatskoj.

"Ako bih morao izdvojiti jednu poruku, onda je to da se kao trener trebate držati svoje vizije jer smo mi treneri na kraju odgovorni za rezultat. Imamo vrlo slična razmišljanja, možda tek poneki detalj u kojem se razlikujemo", kaže Kovač.

Goran Lacković impresioniran je intenzitetom Bayernovih treninga:

"Razgovarali smo o ključnim iskustvima, kako trenira Hrvatska, kako Bayern. Impresivno je vidjeti s kakvim angažmanom rade igrače Bayerna na svakom treningu, svi žele pobijediti u bilo kojoj vježbi, od Robbena nadalje."

"Sustavan rad inzistira na razumijevanju igre u svakoj vježbi. Bayernova organizacija sigurno je svjetski vrh, analiziraju svaki trening, imaju osam trenera, veliko osoblje i sve je usmjereno da igrači imaju maksimalne uvjete", nastavlja Lacković.

I Robert Kovač hvali pristup Bayernovih igrača:

"Kako nam je Guardiola rekao, kad se radi - radi se. Intenzitet treninga je uistinu nevjerojatan, svaki trening je na nož, sve je posloženo od prve do zadnje minute. Trening Bayerna je intenzivniji nego utakmice u većini europskih liga."

Hrvatski stožer je razgovarao i s kolegama iz norveške reprezentacije koji su također boravili u Kataru:

"Kolega izbornik Per-Mathias Hogmo imao je dosta riječi hvale za našu izvedbu protiv Italije, no to nas neće zavarati, znamo da su Norvežani opasni. Već i činjenica da su ovdje potvrđuje da ulažu u struku, da su ambiciozni i da žele napredovati", poručuje izbornik Kovač.

Foto: Arhiva HNS

Katar će 2022. godine ugostiti Svjetsko prvenstvo, a naši treneri ostali su impresionirani infrastrukturom koju su vidjeli:

"Obišli smo cijeli kamp Aspire koji je svojevrsni centar za sportsku izvrsnost u Kataru. Imaju uistinu perfektne uvjete, to je praktički centar za sve sportove gdje i nogometaši imaju na raspolaganju sve što mogu zamisliti. Očigledno je da se puno ulaže, pa ne čudi što investiraju i u struku - sreli smo se, primjerice, s gospodinom Zlatkom Novakovićem, stolnoteniskim trenerom koji je radio i sa Zoranom Primorcem, a koji je ovdje već duži niz godina", kaže Lacković.

Foto: Arhiva HNS

Izbornik Kovač i suradnici posjetili su i hrvatsku rukometnu reprezentaciju koja u Kataru danas započinje s nastupom na Svjetskom prvenstvu.

"Pozdravili smo izbornika, predsjednika Saveza i igrače, zaželjeli im puno sreće. Držimo im palčeve, vjerujemo da će biti uspješni i uvjeren sam da će kao i uvijek dati svoj maksimum za Hrvatsku", poručio je Niko Kovač koji će s najbližim suradnicima danas dati podršku Kaubojima protiv Austrije.

Na kraju, izbornik je izradio zadovoljstvo odrađenim:

"Vidjeli smo da je sve ono što smo uveli u rad reprezentacije u skladu s najmodernijim trendovima, da je to danas normalno i da je sve ispod toga nedovoljno. Dobili smo potvrdu svog rada, a siguran sam da će to i rezultati potvrđivati. Istodobno, imali smo priliku vidjeti i određene detalje koje možemo uvesti u svoj rad i koji će nam pomoći biti još uspješniji."

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri