Michel Platini uputio pismo premijeru Milanoviću

26.02.2013.

Michel Platini uputio pismo premijeru Milanoviću

Predsjednik UEFE uputio pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske, čemu je IO HNS-a posvetio posebnu pozornost

Na 21. redovnoj sjednici Izvršnog odbora HNS-a posvećena je posebna pozornost pismu predsjednika UEFA-e Michela Platinija koje je upućeno Predsjedniku Vlade RH, Zoranu Milanoviću.

Pismo predsjednika Uefe, Michela Platinija pročitajte u cijelosti:


Poštovani gospodine Milanoviću,


Kao što već znate – jer o tome smo razgovarali tijekom proslave stogodišnjice Hrvatskog
nogometnog saveza u prosincu prošle godine, te sam tijekom mog obraćanja tom prigodom
naglasio problem – UEFA je izuzetno zabrinuta svim razinama nasilja na određenim utakmicama
u kojima sudjeluju hrvatske ekipe u Uefinim natjecanjima.
Ova zabrinutost nije ništa novo. U veljači 2011. godine susreo sam se s Predsjednikom Republike
Hrvatske kako bih mu objasnio službeni stav Izvršnog komiteta UEFA
S Uefinog gledišta, izostanak utjecaja i opredijeljenosti najviše vladine razine glavni je čimbenik
koji sprječava napredak po ovom pitanju, te imajući to na umu, Izvršni komitet UEFA-e zadužio
je Františeka Laurineca, predsjednika Komisije za stadione i sigurnost da se susretne s najvišim
predstavnicima Hrvatske vlade i nogometnih vlasti i to žurno. Ovo predstavlja napor u postizanju
sporazuma o provođenju ključne strateške akcije koja je potrebna da bi se ostvario momentalni
napredak. Željeli bismo predložiti da se ovaj sastanak održi u Hrvatskoj, u ožujku 2013. godine,
te vas ljubazno molimo za punu suradnju te da ovo pitanje tretirate kao najviši prioritet.
Stoga Vam unaprijed zahvaljujem na Vašem razumijevanju i Vašoj pomoći u ovom posebno
osjetljivom problemu. UEFA zna da može računati na novi upravljački tim u Hrvatskom
nogometnom savezu koji poduzima krajnje napore, ali sada Vas trebamo više nego ikad: u
velikom opsegu budućnost hrvatskog nogometa ovisi o tome.


Iskreno,
UEFA
Michel Platini
Predsjednik


S obzirom na iznimno značajan sadržaj, kao i poruka, koju je predsjednik UEFA-e uputio Vladi RH, IO HNS-a u kontekstu spomenutog pisma izdao je posebno priopćenje:


Pismo predsjednika UEFA-e Michela Platinija upućeno Premijeru RH, gospodinu Zoranu Milanoviću, ponovno skreće pozornost na problem reda i sigurnosti na stadionima te izostanak učinkovitih mjera u suzbijanju huliganizma u hrvatskom nogometu. Ako je i bilo dvojbi o adresatu kojem je upućen govor Michela Platinija prilikom proslave 100 godina HNS-a u Zagrebu, 04.12.2012. godine, ovim novim obraćanjem UEFA-e, svima je jasno na koga se konkretno odnosi ova kritika te nedvojbeno pokazuje stav Europske nogometne organizacije o nedostatku učinkovitih mjera nadležnih institucija RH zaduženih za navedeni problem.
Hrvatski nogomet, nažalost, pod posebnom i stalnom pozornošću UEFA-e u svezi huliganizma na utakmicama u kojima sudjeluju klubovi i reprezentacije u UEFA-inim natjecanjima. Očigledno da je ovaj problem zasjenio sve vrijedne i uspješne sportske rezultate klubova i Hrvatske nogometne reprezentacije, kao i napore nogometne organizacije da se hrvatski nogomet i nadalje promovira kao jedan od najuspješnijih brendova RH u Europi i svijetu.
Pismo gospodina Platinija ne ostavlja nikakvu dvojbu od koga se očekuje poduzimanje jasnih i konkretnih mjera i javna je poruka upućena odgovornim ljudima u Vladi RH da više nema prostora za odgađanjem učinkovite akcije. U tom kontekstu HNS ponovno naglašava svoju opredijeljenost i želju za suradnjom s bilo kojim institucijama RH kao i eventualnim djelovanjem nadležnih organa RH da se za sada deklarativni stavovi provedu u učinkovitu praksu. Iz pisma je također jasno vidljivo da UEFA prepoznaje i snažno podupire napore novog vodstva HNS-a da se suoči s ovim problemom i mjerama za njihovo suzbijanje. Zahvalni smo na tome, ali više je nego očigledno da u ovom trenutku ne možemo sami!
Može nam se retorika činiti neobičnom, ali svi mi znamo da je činjenica da od posljednjih upozorenja s govornice HNK, u javnosti isključivo govori Ministar sporta, gospodin Jovanović, koji se oglašava neprimjerenom retorikom, ali o potpuno drugim temama. Nažalost, ni slova o spomenutim problemima ili prijedlogu mjera koje bi iz tog resornog, sportskog ministarstva bilo upućeno Vladi RH ili drugim ministarstvima u čiju domenu spada ovaj problem. Svjedoci smo učestalih i neargumentiranih istupa o stanju hrvatskog nogometa te spuštanje na razinu obračuna s pojedincima ili pojedinim klubom, kao i prijetnjom sportskom inspekcijom. Iako je svima jasno da je sportska inspekcija samo jedan u nizu upravnih inspekcija namijenjenih za kontrolu primjene odgovarajućeg zakona, upravo se nogometnim tijelima neprestano prijeti i priziva „očekivana“ sanacija iako služba nije formirana i nije započela sa svojim redovnim aktivnostima!!! Ako je to poruka državnih institucija prema najpopularnijem i najmasovnijem hrvatskom sportu te ako se po tome mjeri odnos nadležnih institucija RH prema nogometu, nije ni čudo da nas ovako percipira UEFA.
Apeliramo po ne znamo koji put da se napokon postigne konsenzus nadležnih tijela državne uprave s jednim ciljem, a to je potpora hrvatskom sportu, a posebno najmasovnijem – nogometu. Ovo pismo UEFA-e je samo dodatni motiv da bez zadrške i rezerve za isti stol sjednu svi odgovorni ljuid zaduženi za stvaranje pravnog, financijskog i sportskog okvira hrvatskog sporta, a posebno nogometa s ciljem da se usuglase, definiraju te učinkovito i bez odgode provedu zacrtane mjere i ostvare očekivani ciljevi.
Ne prihvaćamo retoriku najavljenih represija i obračuna s pojedincima kojima se pune naslovnice listova i portala te tražimo stručnu, argumentiranu i učinkovitu pomoć u suzbijanju nereda na stadionima, ali i svih drugih problema u hrvatskom sportu.
Zabrinjavajuće je upravo stanje sportskih objekata – stadiona u vlasništvu lokalne samouprave – gradova, županija, na kojima se odvijaju utakmice – javna okupljanja, često sa procjenama visokog sigurnosnog rizika. Očekujemo napokon i konkretne prijedloge o načinu financiranja hrvatskod sporta u cijelini, olakšicama za ulagače u sportsku djelatnost i infrastrukturu.
Ako je Zakon o sportu svojim prvim člankom tako gordo proklamirao sportsku djelatnost kao djelatnost od posebnog interesa za RH, smatramo da zaslužujemo bolju i učinkovitu potporu te da se doista osjećamo „posebno“ zbog ukupnog značaja sporta za sve građane RH. Naravno, svi pojedinci, klubovi, organi i tijela HNS-a i dalje bezrezervno stoje na dispoziciji svim predstavnicima vlasti u RH u cilju efikasnije akcije, ali i poruke UEFA-i da smo u stanju zajedno pokrenuti mehanizme za uklanjanje huliganizma sa stadiona. Pismo predsjednika UEFA-e jasno poručuje od koga se očekuje pravi djelotvorni potez.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri