Svjetski dan Roma

Šuker: "Romi zaslužuju dostojanstven život u Hrvatskoj"

08.04.2015.

Šuker: "Romi zaslužuju dostojanstven život u Hrvatskoj"
Foto: Drago Sopta/HNS

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog nogometnog saveza, Svjetska organizacija Roma danas je na prigodan način obilježila Svjetski dan Roma.

Pod motom "Ujedinjeni loptom protiv nasilja, rasizma, diskriminacije i siromaštva", danas je u Sesvetama održana konferencija kojom se obilježio Svjetski dan Roma.

Cilj Svjetske organizacije Roma je s partnerima raditi na pružanju mogućnosti u edukaciji i razvoju sporta romske populacije, a želja je kroz ovakve aktivnosti pokazati kako se romski narod i dalje suočava s diskriminacijom, rasizmom i segregacijom.

Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatski nogometni savez glavni je partner Svjetske organizacije Roma, a predsjednik HNS-a Davor Šuker osobno je došao dati podršku Romima. Šuker je reprezentaciji Roma donio nogometne lopte te je pozvao širu javnost da se priključi borbi protiv rasizma:

"Drago mi je što mogu biti ovdje i u ime HNS-a i svoje osobno mogu poručiti da se nećemo umarati u pomaganju koliko je to u našoj moći. Želimo napraviti ono čega u drugim zemljama nema, želimo kampove po manjim sredinama. Na ovakav način moramo podizati svijest o problemima i patnjama koje su Romi imali i još uvijek imaju. To je naša odgovornost prema prijateljima Romima kojima želim svu sreću da iz dana u dan dobiju sve više potpore jer zaslužuju dostojanstven život u Hrvatskoj."

Foto: Drago Sopta/HNS

Šuker je dobio prigodno priznanje Svjetske organizacije Roma te je za borbu protiv rasizma i diskriminacije proglašen ambasadorom Roma Hrvatske.

"Zadovoljstvo mi je i čast što na današnji dan možemo poslati zajedničku poruku s Hrvatskim nogometnim savezom i predsjednikom Šukerom koji nam je prvi dao podršku na ovaj dan, zahvaljujemo mu se od srca. Šaljemo poruku mira, tolerancije i respekta te na tomu moramo raditi u narednom razdoblju. Želimo doći do razine da svi navijači poštuju igrače iz drugih zemalja, druge boje kože i druge nacionalnosti", izjavio je Toti Dedić, predsjednik Svjetske organizacije Roma.

Program je okončan tradicionalnim susretom između reprezentacije Roma i reprezentacije svećenika, koji su višegodišnji partner Roma prilikom ovakvih manifestacija.

Foto: Drago Sopta/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri