Posjet Južnoj Americi

Jozak: "Uspostavili smo važan komunikacijski kanal"

27.04.2015.

Jozak: "Uspostavili smo važan komunikacijski kanal"
Foto: Arhiva HNS


Tehnički direktor Hrvatskog nogometnog saveza dr. Romeo Jozak boravio je službeno tjedan dana u Južnoj Americi gdje je odradio niz sastanaka u Argentini i Čileu kako bi uspostavio temelje kvalitetne komunikacije s tamošnjim nogometnim savezima, klubovima te hrvatskom dijasporom.

Nakon što je obišao Australiju, SAD, Kanadu te europske zemlje sa značajnim brojem iseljenih Hrvata, dr. Jozak posjetio je Čile i Argentinu i tako zaokružio posjet zemljama s velikom hrvatskom dijasporom.

Jozaka su u Čileu primili voditelj svih reprezentacije, Felipe Correa, te direktor mladih reprezentacija Hernan Saavedra, a upoznao je i trenere svih reprezentacija.

Čile je ove godine domaćin Svjetskog prvenstva reprezentacija do 17 godina, a obostrani interes za suradnju već je urodio dogovorom za dvije prijateljske utakmice kadetskih reprezentacija u kolovozu. U slučaju plasmana Hrvatske na SP, Čile bi nas ugostio prije samog prvenstva u još jednoj prijateljskoj utakmici.

"Fascinantna je činjenica da tijekom cijele godine igrači svih reprezentacija do one U-20 nalaze borave zajedno prva tri dana svakog tjedna u kampu reprezentacije. To mi se čini kao nemoguća misija za većinu zemalja svijeta", impresioniran je bio Jozak.

Foto: Arhiva HNS

Tehničkog direktora HNS-a primila je i veleposlanica Nives Malenica s kojom je Jozak izmijenio prigodne poklone.

"Imao sam priliku posjetiti i jedan od najuglednijih klubova Čilea i Južne Amerike, Universidad de Catolica, gdje je sportski direktor Jose Maria Buljubasich, čovjek hrvatskih korijena. Razgovarali smo prvenstveno o igračima hrvatskog podrijetla kojih u tom klubu ima puno. Zahvaljujem se za ljubazan prijem Alexu Tudoru, predsjedniku Čileansko-hrvatske komore, koji je neumorno organizirao i pratio dinamičan raspored boravka u toj zemlji", dodaje Jozak.

Foto: Arhiva HNS

U Argentini su Jozaka dočekali čelni ljudi tamošnjeg Saveza, uključujući Omara Soutoa, dugogodišnjeg direktora svih argentinskih reprezentacija. Souto je prenio pozdrave predsjedniku HNS-a Davoru Šukeru, a Jozaku je otvorio vrata kampa i upoznao ga s radom argentinskih selekcija.

"Bilo je iznimno zanimljivo čuti brojne događaje s putovanja, utakmica i treninga argentinskih veličina poput Maradone i Messija. I s njima smo dogovorili prijateljsku utakmicu U-17 reprezentacija ako se Hrvatska plasira na SP", kaže Jozak.

Jozak je primljen i u Veleposlanstvu od strane veleposlanika Željka Belaja. Tijekom ugodnog prijepodneva, razgovaralo se o povijesti Argentine, naseljavanju i migraciji Hrvata te o budućnosti odnosa Argentine i Hrvatske.

Foto: Arhiva HNS

Tehnički direktor imao je priliku družiti se s nizom istaknutih Hrvata u Južnoj Americi:

"Bilo mi je posebno zadovoljstvo ručati s gospodinom Ivom Rašićem, istaknutim poduzetnikom, istinskim domoljubom koji je nebrojeno puta pomagao Hrvatskoj na razne načine, izgradnjom škola, cesta i ostalog."

Jozak je posjetio i dva najveća argentinska kluba, Bocu Juniors i River Plate, gdje je dogovorio suradnju i razmjenu trenera nogometnih škola:

"O tomu ću uskoro upoznati naše klubove te prenijeti interes za dolaskom u njihove nogometne škole na razmjenu znanja, usavršavanje te učenje nekoliko naših trenera."

Jozak je na kraju zahvalio Domagoju Prosoli, prvom tajniku Hrvatskog veleposlanstva u Buenos Airesu:

"Bez Domagoja se ovaj radni posjet sigurno ne bi mogao ostvariti u ovakvoj mjeri. Ispunjen je glavni cilj, uspostava komunikacijskog mosta s Južnom Amerikom. Naravno da nećemo o detaljima ni o igračima koje smo detektirali, no mogu reći da ćemo od sada nadalje pravovremeno dobivati informacije o igračima naših korijena."

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri