Predsjednik Šuker u posjetu Mađarskoj

Orban: "Sport nam je od strateškog značaja"

08.05.2015.

Orban: "Sport nam je od strateškog značaja"
Foto: Arhiva HNS

U Telkiju je obilježena 10. godišnjica osnutka Zaklade Csanyi, a tom je prigodom Mađarsku posjetio i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Zlatna kopačka iz Francuske '98, Davor Šuker.

Davor Šuker je pritom razgovarao s predsjednikom Mađarskog nogometnog saveza Sandorom Csanyijem, ali i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom te predsjednikom Janosom Aderom. Na svečanosti su bili prisutni i poznati mađarski sudac Sandor Puhl, kao i bivši predsjednik HNS-a Branko Mikša.

Foto: Arhiva HNS

Mađarska je vlada donijela nacionalnu strategiju razvoja sporta, a posebno je mjesto dobio nogomet, uz punu podršku uspješnog gospodarstvenika Csanyija. Do 2010. godine praktično se nisu gradili novi stadioni i terenu. No, uz dobar sustav raspodjele državnog novca, prije svega za amaterski nogomet i infrastrukturu, te zakon koji je sponzorima omogućio odbijanje dijela poreza ukoliko podupiru sport, stvari su krenule uzlaznom putanjom.

Nacionalni kamp sagrađen je ranije uz potporu iz Uefinih fondova, ali je dodatno proširen i obnovljen, a sagrađena su tri nova stadiona, dok su još tri u izgradnji. Nacionalni stadion Ferenca Puskasa bit će obnovljen. Sedam milijuna eura iz državnog proračuna ide nogometnim akademijama za omladinske pogone.

Foto: Arhiva HNS

Država podupire još četiri Mađarima iznimno važna sporta, rukomet, košarku, vaterpolo i hokej na ledu, a dio je nogometnih klubova iz siromašnijih krajeva ponovno "oživio". Istovremeno, tehnologija je pomogla suzbiti problem huliganizma.

Predsjednik HNS-a Davor Šuker sudjelovao je i u prigodnoj humanitarnoj utakmici u Telkiju, a prijateljski je odnos nastavljen korespondencijom.

Foto: Arhiva HNS

"Bila mi je čast i zadovoljstvo sudjelovati na proslavi obljetnice te u humanitarnoj utakmici, gdje smo zajedno igrali za pobjedničku momčad. Drago mi je što sam mogao podržati plemenitu svrhu ispunjavanja akademskih snova siromašnije djece te sam uživao u vremenu provedenom u Mađarskoj. Radujem se održavanju prijateljstva i bliskoj suradnji s Mađarskim nogometnim savezom pri izmjeni znanja i iskustava na području razvoja igrača, ali i vrhunske infrastrukture", poručio je Davor Šuker svom kolegi Csanyiju.

Foto: Arhiva HNS

Šuker se obratio i premijeru Orbanu te izrazio svoje uvjerenje u uspješnu suradnju na obostrano zadovoljstvo.

"Želio bih izraziti svoje divljenje mađarskim ulaganjima u sport. Mađarska ima bogatu povijest sportskih uspjeha, a radi sjajan posao kako bi osigurala i buduće trijumfe. Mađarska može biti uzor mnogim zemljama, uključujući i Hrvatsku, a shvaćanje važnosti sporta mnogo govori o vlasti na koju mađarski narod i mađarski sportaši mogu biti ponosni".

"Ne sumnjam da Hrvatska može mnogo naučiti od Mađarske", dodao je Šuker.

U svom odgovoru predsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza, Viktor Orban jasno je između ostaloga istaknuo:

"Želio bih zahvaliti predsjedniku Šukeru na sastanku i njegovim lijepim riječima. Nama Mađarima sport nije samo zabava, već i prilika za učenje o disciplini, očuvanju zdravlja i izgradnji karaktera, stoga nam je od strateškog značaja. Ponosni smo na izgradnju svoje nogometne infrastrukture i nadamo se da možemo računati na Hrvatsku kao partnera za izmjenu iskustava, pogotovo na području vrhunskog razvoja mladih igrača".

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri