Odlazak iz Fife

Sepp Blatter dao mandat na raspolaganje

02.06.2015.

Sepp Blatter dao mandat na raspolaganje
Foto: Getty Images

Predsjednik Fife, Sepp Blatter, danas je objavio kako će dati mandat na raspolaganje izvanrednom izbornom Kongresu Fife te se neće ponovno kandidirati za predsjedničko mjesto.

Nakon što je prošlog petka po peti puta izabran za predsjednika Fife na Kongresu u Zürichu, Sepp Blatter na izvanrednoj je konferenciji za novinare iznenadio nogometni svijet i najavio odlazak iz Fife.

"Dobio sam mandat od članica Fife, no osjećam kako nemam mandat nogometnog svijeta - navijača, igrača, klubova, ljudi koji žive, dišu i vole nogomet kao i svi mi u Fifi. Stoga sam odlučio dati mandat na raspolaganje izvanrednom izbornom Kongresu. Do tih izbora nastavit ću djelovati kao predsjednik Fife."

Blatter je najavio kako će potaknuti Izvršni odbor da organizira izvanredni Kongres prije redovnog koji je predviđen za 13. svibnja 2016. godine u Mexico Cityju. Prema Fifinom statutu, potrebno je poštivati propisane rokove predviđene za sazivanje izvanrednog Kongresa i izbornu proceduru. Stoga se očekuje da izborni Kongres bude organiziran između prosinca 2015. i ožujka 2016. godine. Blatter je naglasio kako je nužno dati dovoljno vremena najboljim kandidatima kako bi predstavili sebe i svoju kampanju.

Istodobno, Blatter je najavio kako će vrijeme do Kongresa iskoristiti za dubinske reforme Fife:

"Kako neću biti kandidat i sada sam slobodan od okova koje izbori nameću, moći ću se fokusirati na poticanje dalekosežnih, temeljnih reformi... Izvršni odbor uključuje predstavnike konfederacija nad kojima nemamo kontrole, ali zbog čijih se poteza FIFA smatra odgovornima. Trebaju nam duboke strukturne promjene."

Na kraju, Blatter je objasnio suštinske razloge svoje odluke:

"Donio sam ovu odluku zbog duboke brige za Fifu i njene interese do kojih mi je stalo. Važnije od bilo čega mi je da, kada sve ovo završi, nogomet bude pobjednik."

Cjelovitu izjavu predsjednika Fife Seppa Blattera možete pronaći na službenim stranicama Fife.

Izjavu predsjednika Fifine komisije za reviziju i sukladnost i ad hoc izborne komisije, Domenica Scale, možete pronaći OVDJE.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri