Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

HNS > Licenciranje

Priopćenje za medije

HNS dosljedno
poštuje načela
postupka licenciranja

03.06.2015.
HNS dosljedno poštuje načela postupka licenciranja
foto: HNS
 • Facebook
 • Twitter
 • Youtube
 • Instagram
 • Weibo
 • RSS

Povodom iznošenja neistinitih, netočnih i neutemeljenih komentara o postupku licenciranja klubova za natjecateljsku godinu 2015./16., Hrvatski nogometni savez želi dodatno informirati javnost i predstavnike medija o cijelom procesu licenciranja.

Iako je Hrvatski nogometni savez već 21. svibnja objavio opširno priopćenje za medije povodom završetka središnjeg postupka licenciranja, u javnosti su se od strane dužnosnika NK Zadar pojavile kritike i sumnje u objektivnost, dosljednost i transparentnost samog postupka i onih koji su u njemu sudjelovali.

Stoga, Hrvatski nogometni savez još jednom želi naglasiti sljedeće:

- Postupak licenciranja proveden je u skladu s Pravilnikom o licenciranju klubova HNS-a, UEFA Pravilnikom o licenciranju klubova i financijskom fair-playu te Uefinom Standardu kvalitete licenciranja klubova. Istim propisima su unaprijed definirani svi rokovi u postupku. 20. svibnja je rok do kojeg je Žalbeno tijelo za licenciranje donijelo odluke po žalbama klubova koji u prvom stupnju nisu dobili licencu, a odluke su klubovima dostavljene 21. svibnja te, nakon što su svi klubovi primili odluke, kao i ranijih godina, Hrvatski nogometni savez je i medijima i nadležnim tijelima HNS-a dostavio izvješće o konačnim odlukama. Promašena je, stoga, primjedba kako je NK Zadar ciljano obaviješten o nedobivanju licence za 1. HNL u neprimjerenom trenutku jer su ti datumi odavno klubovima poznati. Slična situacija bila je i proteklih godina jer postupak licenciranja nije vezan za kalendar aktualnih natjecanja.

- Podsjećamo kako sami klubovi iz godine u godinu daju visoke ocjene postupku licenciranja, naglašavajući brzinu i učinkovitost komunikacije s Odjelom te poboljšanje kvalitete poslovanja klubova čak i kroz pooštravanje kriterija.

- Tijela i Odjel za licenciranje HNS-a strogo poštuju osnovna načela ovog postupka: načelo neovisnosti svih osoba koji u ime HNS-a u njemu sudjeluju; načelo povjerljivosti svih informacija primljenih u postupku te načelo jednakog postupanja prema svim stranama.

- Poštujući spomenuta načela, Hrvatski nogometni savez nije se upuštao u javno obrazlaganje postupaka i odluka već to isključivo primjenjuje u izravnoj i stalnoj komunikaciji s klubovima i njihovim upravama. Dužnosnici NK Zadar dobro su upoznati zbog čega klub nije dobio licencu na prvom i na drugom stupnju. Konkretno, klub nije ispunio šest infrastrukturnih kriterija te pet financijskih. Od veljače 2015. godine, NK Zadar je 17 puta primio obavijesti i preporuke za ispunjenje kriterija te detaljno obrazloženu odluku prvog stupnja. Pozivamo predstavnike NK Zadar da javno objave zbog čega nisu dobili licencu, kao i predstavnike medija da to zatraže od kluba.

Da su energiju koju su upotrijebili na neprimjereno komentiranje postupka licenciranja umjesto toga usmjerili na ispravljanje ukazanih nedostataka, NK Zadar imao bi priliku dobiti licencu. Žao nam je što su umjesto pravih razloga nedobivanja licence, medijima i javnosti ponudili sumnju u dosljednost postupanja HNS-a.

- Postupak licenciranja nije primjereno dovoditi u vezu sa sportskim aspektom natjecanja; cilj licenciranja je ispunjavanje standarda poslovanja, financijske discipline i stabilnosti te uvjeta za sportsko djelovanje. Želja je saveza da svi klubovi dobiju licence za odgovarajuća natjecanja, a da rezultati na terenu odlučuju o sportskom plasmanu.

U skladu s tim, HNS pozdravlja izjave dužnosnika NK Zadra kako će sudjelovanje u 2. HNL iskoristiti za učvršćivanje temelja kluba čime bi se ostvarili preduvjeti za povratak kluba u Prvu ligu.

 

 

 • Završen središnji postupak licenciranja

  28.05.2021.

  Završen središnji postupak licenciranja

  Hrvatski nogometni savez kao davatelj licence završio je 18. po redu Središnji postupak licenciranja klubova za natjecateljsku 2021/22. godinu za Uefina klupska natjecanja, uključujući UEFA Ligu...

 • Završen središnji postupak licenciranja u prvom stupnju

  23.04.2021.

  Završen središnji postupak licenciranja u prvom stupnju

  Hrvatski nogometni savez kao davatelj licence u prvom je stupnju završio Središnji postupak licenciranja klubova za natjecateljsku 2021/22. godinu za UEFA klupska natjecanja, uključujući UEFA Ligu...

 • 42 kluba podnijela molbe za licence

  10.02.2021.

  42 kluba podnijela molbe za licence

  Posljednjeg dana 2020. godine započeo je 18. Središnji postupak licenciranja klubova za natjecateljsku  godinu 2021./22., a ukupno 42 kluba podnijela su molbe za licence. Središnji postupak...

 • Završen središnji postupak licenciranja

  17.06.2020.

  Završen središnji postupak licenciranja

  U skladu s Pravilnikom o licenciranju klubova HNS-a (HNS-ov Glasnik 53/2019 od 26.studenoga 2019.), i Uefinim Pravilnikom o licenciranju klubova i financijskom fair-playu (izdanje 2018.), Hrvatski...

Učitaj više