Potpora hrvatskoj samostalnosti

Vatreni početak: 25. obljetnica povijesnog ogleda sa SAD-om

17.10.2015.

Vatreni početak: 25. obljetnica povijesnog ogleda sa SAD-om
Foto: Radiša Mladenović

U srijedu, 17. listopada 1990. godine, prije točno 25 godina, hrvatska nogometna reprezentacija otvorila je novu stranicu svoje povijesti, prijateljskim susretom protiv SAD-a.

Moderna povijest Vatrenih započela je prije četvrt stoljeća na maksimirskom stadionu, pred približno 30 tisuća gledatelja, nogometnim susretom koji je bio znatno više od nogometa.

Dolazak reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatsku, u sklopu njihove turneje po Europi, u trenucima u kojima se određivala i politička budućnost države imao je vrlo veliku težinu i smatra se jednim od poteza kojima je podržana samostalnost Lijepe naše.



Sama organizacija susreta, kao ni slaganje momčadi zbog klupske neobveze puštanja igrača, nisu bili lak posao.

No, naposljetku je na inicijativu Ante Pavlovića, tadašnjeg glavnog tajnika Nogometnog saveza Jugoslavije, ipak ishodovana dozvola za odigravanje, i to na dan u kojemu je mlada reprezentacija Jugoslavije s brojnim hrvatskim "Čileancima" u sastavu, igrala uzvratnu utakmicu finala Europskog juniorskog prvenstva.



Hrvatsku je reprezentaciju u tom izrazito značajnom međudržavnom dvoboju kao izbornik vodio legendarni napadač Dražan Jerković, jedan od najboljih strijelaca Svjetskog prvenstva 1962. godine u Čileu. Jerković je nacionalnu selekciju vodio u još dva kasnija susreta, protiv Rumunjske i Slovenije.

Uz izbornika Jerkovića, u stožeru reprezentacije bili su treneri Kobešćak, Grnja i Lukarić, liječnik dr. Krmpotić, fizioterapeuti Vrcić i Donadić te direktor reprezentacije Zorislav Srebrić koji je odradio veliku ulogu u organizaciji dolaska igrača za ovaj poseban susret.

Za pobjednički start Vatrenih pobrinuli su se Aljoša Asanović, postigavši prvi, povijesni pogodak u 29. minuti, te Ivan Cvjetković samo četiri minute kasnije. Na konačnih 2:1 smanjio je američki reprezentativac Dayak desetak minuta prije završetka ogleda.

Tog su dana u Zagrebu hrvatske boje branili Dražen Ladić, Zoran Vulić, Drago Čelić, Darko Dražić, Vlado Kasalo, Saša Peršon, Kujtim Shala, Zlatko Kranjčar, Ivan Cvjetković, Aljoša Asanović i Marko Mlinarić, a s klupe su još ušli Tonči Gabrić, Gregor Židan i Mladen Mladenović.

Za goste su igrali i poznati vratar Tony Meola, kao i Marcelo Balboa te John Harkes, igrači koji su ostavili vrlo dubok trag u izabranoj vrsti svoje zemlje.

Premijeru je tada doživio i prepoznatljivi hrvatski nogometni dres s kvadratićima, koji će u nadolazećim godinama postati zaštitni znak Hrvatske i jedan od njezinih najslavnijih simbola diljem svijeta.

Sudačka je postava došla iz Italije, a činili su je Sergio Coppetelli, Dario Boemo i Giancarlo Dal Forno, dok je četvrti sudac bio Atif Lipovac.

S obzirom da u ovom terminu nije bilo moguće organizirati prigodnu utakmicu, Hrvatski nogometni savez ovaj će jubilej obilježiti na prvoj sljedećoj domaćoj utakmici Hrvatske, na koju će biti pozvani akteri iz okršaja s SAD-om, koji će ostati vječno zabilježen zlatnim slovima.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri