Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

HNS

Objava za medije

Transparentnost
Hrvatskog nogometnog
saveza

19.11.2015.
Transparentnost Hrvatskog nogometnog saveza
foto: HNS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
  • RSS

Organizacija Transparency International danas je objavila istraživanje o transparentnosti nogometnih saveza diljem svijeta u kojem je navedeno nekoliko netočnih informacija vezanih za Hrvatski nogometni savez.

Transparency International u svom je izvještaju analizirao 209 saveza članova Fife po četiri kriterija: financijski izvještaji, disciplinski pravilnici, statut i informacije o aktivnostima.

Hrvatski nogometni savez je, prema rezultatima istraživanja, među 31 posto saveza s najboljim rezultatom, no Transparency International propustio je primijetiti da Hrvatski nogometni savez zadovoljava i kriterije koje mu je ocijenio nezadovoljavajućim.

Naime, financijski izvještaji Hrvatskog nogometnog saveza dostupni su javno na Fini odnosno Registru neprofitnih organizacija svakome tko se potrudi pogledati, pa tako i djelatnicima Transparency Internationala. Nadalje, Hrvatski nogometni savez putem svoje internetske stranice redovito obavještava javnost i medije o svim aktivnostima koja se tiču ulaganja i namjenskog trošenja sredstava Fife i Uefe, poput otvaranja nogometnih terena, grassroots projekata ili donacije za pomoć područjima i klubovima u Slavoniji nakon nezapamćenih poplava 2014. godine.

Također, ta sredstva iz razvojnih fondova Fife i Uefe moraju se trošiti isključivo namjenski odnosno po propisanoj proceduri koja obuhvaća detaljan opis projekta, pripadajuću dokumentaciju, postupak odobrenja, provedbu i izvještavanje o projektu. Sva sredstva odnosno korištenje sredstava na godišnjoj osnovi odnosno po pojedinom projektu revidirani su od neovisnih revizora.

Naravno, na godišnjoj razini radi se i revizija cjelokupnog financijskog poslovanja od strane neovisne revizijske kuće.

Samo na internetskoj stranici HNS-a objavljena su 3204 dokumenta, među kojima se može pronaći i štošta o onome što Transparency International traži i priželjkuje.

Po tko zna koji puta, Hrvatski nogometni savez podsjeća kako ne troši novac poreznih obveznika, kako implicitno tvrdi Cobus de Swardt, direktor Transparency Internationala. Nadalje, komercijalni ugovori Saveza s partnerima sadrže odredbe o povjerljivosti podataka, kao što je to normalno, razumljivo i uobičajeno u poslovnom svijetu.

Podržavamo generalno inicijativu Transparency Internationala, a neke preporuke svakako su dobrodošle za mnoge svjetske saveze, pa tako i HNS. No, pri izradi ovakvog izvještaj nužna je puno dublja analiza od površnog pogleda kakav je prezentiran u ovom izvještaju i svakako korektniji pristup od onog koji je predstavljen malicioznim naslovom "Financijska i upravljačka crna rupa od Fife do HNS-a."

Naime, Transparency International može samo poželjeti da su sve organizacije u Hrvatskoj tako uspješne, rezultatski i financijski, tako redovite u plaćanju obveza, tako pedantne u financijskim i svim drugim izvještajima, tako čiste u raznim inspekcijama i tako privlačne sponzorima i partnerima, kao što je to Hrvatski nogometni savez.

Uostalom, i Transparency International u Hrvatskoj se indirektno financira upravo porezima i drugim davanjima koje u hrvatski proračun u velikoj mjeri uplaćuju Hrvatski nogometni savez, nogometni klubovi i nogometaši.

Transparency International Hrvatska bi, u najmanju ruku, trebao raditi transparentno, što u ovom slučaju znači provjeriti informacije prije nego zauzima rezolutne stavove i daje stroge ocjene, a ne samo (i to površno) interpretirati izvještaj "centrale" i potom donositi svoje zaključke.

Najmanje što HNS zauzvrat treba i može dobiti od jedne organizacije koju indirektno financira jest korektnost u izvještavanju, a ne objava površnih, nedovoljno kvalitetnih i senzacionalistički osmišljenih istraživanja.

 

Učitaj više

Sljedeća utakmica

Hrvatska - Slovačka

16.11.2019.

Rujevica, Rijeka