Nikad izjednačenije Europsko prvenstvo

Skoblar: "Ne moramo brinuti za budućnost"

30.06.2016.

Skoblar: "Ne moramo brinuti za budućnost"
Foto: Drago Sopta/HNS

U razgovoru za hns-cff.hr legendarni hrvatski nogometaš Josip Skoblar prokomentirao je nastup Hrvatske na Euru, otkrio što ga se posebice dojmilo, koja ga je reprezentacija ugodno iznenadila te je istaknuo i favorite na aktualnoj europskoj smotri.

Legendarni hrvatski nogometaš Josip Skoblar rođen je 12. ožujka 1941. godine u Privlaci kraj Zadra te je svoju nogometnu karijeru započeo u Zadru gdje je proveo jednu sezonu. Potom prelazi u OFK Beograd za koji je do 1966. upisao 162 nastupa uz 63 gola da bi zatim pristupio Hannoveru koji ga posuđuje Marseilleu. 1969. godine prelazi u Marseille gdje je postao istinska legenda kluba nakon ukupno 174 nastupa i 151 pogotka. Skoblar je u prvoj "povratničkoj" sezoni u Marseilleu zabio nevjerojatna 44 pogotka, ostvario rekord francuske lige, a te je godine bio i najbolji strijelac Europe.

Karijeru je završio u Rijeci s 36 nastupa i deset pogodaka. Nastupao je Skoblar i za reprezentaciju Jugoslavije za koju je zabio 11 golova, a po igračkom umirovljenju je prešao u trenerske vode. U "svom" Marseilleu obavljao je i dužnosti tehničkog direktora i skauta kluba, a u gradu koji je obilježio njegovu veliku nogometnu karijeru primio je odličje "Vitez nacionalnog reda za zasluge".

Foto: Arhiva HNS

Bivši hrvatski nogometaš za hns-cff.hr osvrnuo se na nastup hrvatske izabrane vrste na aktualnom Europskom prvenstvu te otkrio svoje dojmove o istom.

"Ne znam što bih mogao dodati onome što je već rečeno i viđeno. Ovisi što smo htjeli. Ako smo htjeli ići na Euro, to smo napravili. Ambicije su bile proći grupu, to smo prošli. Kada imaš kvalitetu koju smo imali, sigurno da rastu apetiti, a narasli su i prvim mjestom u skupini. Uđemo lako u euforiju, želimo biti prvaci, no u nogometu se sretnu dvije ekipe koje obje imaju ambicije, ne samo mi."

"Po mom mišljenju, podbacili smo u tom susretu tamo gdje smo bili najjači, u sredini terena, jer imamo najbolju veznu liniju. Portugal je s druge strane bio sjajan u organizaciji igre. Ne treba kriviti jednog igrača za poraz, uvijek cijela momčad i stožer zajedno moraju snositi odgovornost. Ostvarili smo osnovni cilj, došli smo na Euro, prošli smo grupu, a od osmine finala nadalje je sve moguće. Ostaje sigurno žal zbog svih aktera. Najvažnije od svega je da nam predstoje kvalifikacije, vrlo složene, i na to se sada treba koncentrirati. Treba izvući pouke za dalje i pripremiti se za odlazak u Rusiju", dodao je Skoblar.

Imao je Skoblar riječi hvale za hrvatske reprezentativce, a a istaknuo je i kako je itekako ugodno iznenađen hrvatskim igračima u obrani.

"Mene su jako ugodno iznenadili u zadnjoj četvorki u obrani, posebno s kapetanom na čelu i dva stopera. Mislim da nemamo boljeg od Strinića na lijevom boku, Vrsaljko je ipak izraziti dešnjak. Tu je i Subašić koji možda nije imao puno posla, obranio je što je trebao obraniti, obranio je i Ronaldu, ali odbilo se kako se odbilo. Naravno da je u sredini dominirao Modrić, posebno u prvoj utakmici. U posljednjoj utakmici smo podbacili u sredini i u napadu. Ofenzivno se sigurno istaknuo Perišić tijekom ovog turnira, ali možda mu je u zadnjoj utakmici nedostajalo malo svježine."

Ponudio je Skoblar i svoje viđenje susreta sa Španjolskom u kojem se pokazalo kako Hrvatska nema straha za svoju nogometnu budućnost.

"To je bilo vrlo ugodno iznenađenje. Možda smo ih u toj utakmici uhvatili malo i na spavanju, posebice s nekoliko novih igrača. Bili smo svježiji od njih u toj utakmici i tu smo ih dobili. Sigurno da su neki mlađi igrači poput Pjace i Roga dali svoj doprinos da pobijedimo Španjolce. Neka stanu ove kritike, pripremajmo se dalje za nove kvalifikacije. Slažem se da je budućnost zagarantirana, dolaze tu i nove generacije. Super dobro smo sastavljeni i ne moramo brinuti za budućnost."

"Srna je izuzetna osoba koja bi nas mogla voditi bez obzira na godine, ali ako ostane pri toj odluci, treba naći adekvatnu zamjenu i ići dalje. Potvrdili smo kvalitetu na ovom Euru, to su i ostali rekli, da smo tu negdje, ne možda na samom vrhu, ali smo pri samom vrhu", istaknuo je Skoblar.

U Francuskoj je Skoblar bio i u ulozi ambasadora hrvatske reprezentacije te je stoga otkrio kako su hrvatsku reprezentaciju doživjeli ljudi s kojima se susretao te kakva bi atmosfera bila da je Hrvatska stigla do Marseillea.

"Čekali smo svi tu utakmicu pa smo možda malo razočarani da Hrvatska nije uspjela doći do ovdje. Sigurno bi navijali za nas u četvrtfinalu. Svi su puni hvale za igru i pojedince, od najvećih trenera i stručnjaka do bivših igrača. Šteta je da u toj posljednjoj utakmici nismo možda dali svoj maksimum. Neki igrači nisu bili na svojoj najvišoj razini protiv Portugala, tada nismo odigrali na istoj razini kao i na prethodnim utakmicama, no za to zasluge idu i protivniku."

Foto: Drago Sopta/HNS

Prokomentirao je Skoblar i preostale reprezentacije na Europskom prvenstvu te kazao tko ga je ugodno iznenadio, a tko razočarao.

"Španjolci su već na dva velika natjecanja pali, zakazali su posebno u realizaciji pa čak i u stvaranju šansi. Mislim da su fizički bili hendikepirani u odnosu na ostale reprezentacije, oni su razočaranje. Englezi nisu takvo razočaranje jer nisu puno pokazali na turniru, igrali su loše i slabo. Ne podcjenjujući englesko prvenstvo, ne znam igrača koji tamo nije prošao i napravio karijeru. A kad odu s Otoka, ne znam koliko ih je uspjelo. Ovdje se igra vrlo zgusnuto, tu su oni hendikepirani."

"Island je ostavio na mene dobar dojam još i kad smo igrali s njima u kvalifikacijama za SP. Fizički su dobri, imaju dobar pristup, sviđaju mi se kao momčad. Ne bi bilo preveliko iznenađenje ni da dobiju Francuze kako igraju. Maksimalno su angažirani i koncentrirani, mislim da svima imponiraju. Igraju vrlo korektno uz sve to, s respektom prema protivniku, za njih nema slabijih i boljih, igraju protiv svih isto, daju svoj maksimum. Po meni nisu posebno iznenađenje, gledao sam ih, prošli su odlično kvalifikacije i potvrđuju vrijednost. Super su ukomponirana ekipa. Igraju moderno, visoko, napadaju, dobro se zatvaraju."

Nastavio je potom Skoblar sa svojim osvrtom.

"Španjolcima se ponovilo Svjetsko prvenstvo na neki način. Oni neće odustati od svoje igre, ali će ipak ponešto mijenjati. Izuzetno cijenim Del Bosquea koji je veliki gospodin i veliki trener, uvijek umjeren i ako treba poslužiti netko kao uzor to je on. No, sve to, ni izbornik ni kvaliteta igrača ne garantira rezultat. Na Talijane, pak, uvijek treba računati. To je super organizirana ekipa. Što god se govorilo, talijanska liga je i dalje najteža - jednostavnije je igrati u Engleskoj i Njemačkoj. Izuzetno su vođeni, stručno sjajno potkovani i pripremljeni i uvijek su sto posto unutra - njima je nacija ispred svega i daju svoj apsolutni maksimum. Drago mi je zbog njih, volim njihov nogomet i ligu."

"Nijemci su uvijek tu, a Francuzi su kao domaćini sve bolji i bolji. Uspjeli su pronaći rješenja na stoperskim pozicijama, igraju kod kuće, na njih treba računati. Sumnjao sam u Portugal, ali protiv nas su taktički bili izvrsni. Baziraju se dosta na Ronaldu, ali imaju dobru sredinu terena, po bokovima su jako dobri, imaju brz kontranapad. S Belgijom smo računali već na Svjetskom prvenstvu, tamo su malo zakazali, ovdje su bolji. De Bruyne im još nije proradio, a imaju i probleme u zadnjoj liniji gdje im je dosta ozlijeđenih. To je momčad koja dosta može, ali odigrali su jednu pravu utakmicu do sada i vidjet ćemo mogu li to ponoviti. Imaju kvalitetu, ali mislim da ne takvu da osvoje Euro", jasan je bio Skoblar.

Na kraju je Skoblar otkrio favorite za osvajanje europske smotre.

"I mi smo ostavili odličan dojam pa nas više nema na Euru. Ostaju ovi uvijek isti favoriti, Talijani, Nijemci, Francuzi, tu je možda i Belgija. Gledajući Island, reprezentacije poput Mađarske, nacije su se po tom pitanju kvalitete i rada i organizacije prilično izjednačile. Ovo Europsko prvenstvo je nikad izjednačenije, a što se kvalitete tiče možda je mrvicu slabiji Euro nego što smo navikli gledati."

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri