Borba protiv huligana

Odluke Komisije za sigurnost HNS-a

15.07.2016.

Odluke Komisije za sigurnost HNS-a
Foto: Drago Sopta/HNS

Komisija za sigurnost Hrvatskog nogometnog saveza je na sjednici održanoj u sjedištu Saveza donijela nekoliko odluka uoči početka nove natjecateljske sezone 1. HNL.

Temeljem odredbi Pravilnika o sigurnosti na nogometnim utakmicama i Pravilnika o radu Komisije za sigurnost HNS-a, na sjednici održanoj dana 14. srpnja 2016. godine Komisija za sigurnost Hrvatskog nogometnog saveza donijela je sljedeće odluke:

1. Prodaja ulaznica za sve utakmice 1. HNL od natjecateljske sezone 2016./2017. je personalizirana (s osobnim podacima na ulaznici)

2. Klubovi 1. HNL obvezni su prodavati ulaznice uz prethodno evidentiranje osobnih podataka i predočenje važećeg osobnog dokumenta

3. Klubovi 1. HNL ne smiju prodavati ulaznice osobama kojima je izrečena zaštitna mjera ili mjera opreza zabrane prisustvovanja nogometnim utakmicama pojedinog kluba i/ili reprezentacije kao i osobama koje su od strane Ravnateljstva policije kategorizirane u tzv. C kategoriju navijača. Klubovi – organizatori su obvezni poduzeti mjere za onemogućavanje pristupa na prostor sportskog objekta takvim osobama

4. Povjerenici za sigurnost klubova 1. HNL obvezni su sudjelovati na organizacijskom sastanku prije utakmice, a o eventualnoj njihovoj spriječenosti, odgovorna osoba kluba je dužna izvijestiti Povjerenika za sigurnost HNS-a najkasnije 48 sati prije utakmice

5. Obvezuje se Povjerenik za sigurnost HNS-a da s Časnikom za vezu s navijačima HNS-a organizira sastanke s Povjerenicima za sigurnost klubova 1. HNL koji imaju organizirane navijačke skupine i njihovim predstavnicima te klupskim Časnicima za vezu s navijačima

6. Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja i obvezujuća je za sve klubove – sudionike 1. HNL. Njeno kršenje podložno je sankcijama sukladno odredbama Disciplinskog pravilnika HNS-a.

Foto: Drago Sopta/HNS

Miroslav Marković, povjerenik za sigurnost HNS-a, na održanoj je konferenciji za medije pojasnio neke od razloga za uvođenje ovih mjera:

"Prema podacima dostavljenima iz Uefe, u periodu od 2008. do 2015. godine, hrvatski klubovi i hrvatska reprezentacija samo su od Uefe kažnjeni s ukupno 15.700.000 kuna. Izravna šteta zbog igranja pred praznim tribinama broji se u desecima milijuna kuna, neizravna šteta hrvatskom gospodarstvu mjeri se u stotinama milijuna kuna, a šteta turizmu i ugledu Republike Hrvatske u svijetu je nemjerljiva."

"Klubovi danas imaju infrastrukturalne preduvjete za provođenje ovakve odluke kakva postoji u naprednom nogometnom svijetu. Usmjereni smo prema nekoliko stotina sankcioniranih počinitelja i evidentiranih huligana, a odluka ima osnovu u odredbama postojećeg Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima."

Foto: Drago Sopta/HNS

Marković je dodao kako je takva odluka i u interesu navijačkih skupina:

"Time bi i navijačke skupine trebale prestati biti talac manjine koja, iz različitih interesa, sprječava normalno i pozitivno navijanje na utakmicama. Odluka je obvezujući minimum za klubove, no oni imaju pravo koristiti i sve druge zakonske mjere u smislu borbe protiv huliganstva."

Zaključno, Marković je pozvao i institucije da se priključe ovoj borbi:

"Otvoreni smo za dijalog s navijačima, i preko časnika za vezu s navijačima klubova i HNS-a želimo čuti njihova argumentirana mišljenja, prvenstveno o pitanjima stadionske sigurnosti i ponašanja na tribinama. U daljnjim mjerama suzbijanja huliganstva, očekujemo aktivnu pomoć policijske i pravosudne struke jer su to prije svega stručna, a ne politička pitanja. Također, očekujemo da se prigodom promjene Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima uvaže mišljenja Komisije za sigurnost HNS-a kao stručnog tijela po pitanju sigurnosti."

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri