Unaprjeđenje i promocija ženskog nogometa

Razvoj centara ženskog nogometa

09.08.2016.

Razvoj centara ženskog nogometa
Foto: Arhiva HNS

Centri ženskog nogometa kroz svoje ciljeve, ideje i projekte uključuju sve više mladih nogometašica u razvojne programe, unaprjeđuju njihove sposobnosti i znanja te na taj način, uz brojne druge aktivnosti, brinu o razvoju i promociji ženskog nogometa.

Hrvatski nogometni savez broji sljedećih pet Centara ženskog nogometa: Centar Zagreb, Centar Split, Centar Osijek, Centar Rijeka te Centar Varaždin-Čakovec.

Centar ženskog nogometa Zagreb vođen je od strane instruktorice ženskog nogometa Marije Margarete Damjanović, Centar Split vode instruktori Radoslav Tomas i Božidar Miletić, za Centar Osijek zaduženi su instruktori Branka Juhas i Zvonimir Kolak, za Centar Rijeka instruktor Ivan Mijolović, a za Centar Varaždin-Čakovec instruktor Hrvoje Goričanec.

Foto: Drago Sopta/HNS

Ciljevi Centara ženskog nogometa su svakako upoznavanje bitnih struktura s projektima, masovnost, razbijanje predrasuda prema ženskom nogometu, uključivanje školovanog kadra u proces razvoja ženskog nogometa te dostupnost informacija o aktivnostima ženskog nogometa.

Svakako da Centri ženskog nogometa imaju i dugoročne ciljeve, a isti se odnose na prepoznavanje i usmjeravanje ka kvalitetnijim razinama rada, umrežavanje i suradnja svih Centara, organizacija natjecanja između Centara, stvaranje i provođenje prepoznatljivog modela, plana i programa rada u svim Centrima, kao i upoznavanje i promocija modela "hrvatske nogometašice".

 

Foto: Arhiva HNS

Kako bi ostvarili svoje ciljeve, ideje i zamisli te na najbolji mogući način unaprijedili i promovirali ženski nogomet, posebice kroz rad s mladim nogometašicama, Centri ženskog nogometa moraju uspostaviti kontakt s vrtićima i osnovnim školama, uspostaviti i njegovati suradnju s regionalnim sportskim savezima, klubovima u kojima se nalazi određeni regionalni centar, raditi na medijskoj popularizaciji ženskog nogometa te, dakako, stvaranju šire baze kvalitetnog igračkog kadra za potrebe klubova i reprezentacija.

U navedenom procesu svakako su važni regionalni instruktori koji radom u i kroz Centre ženskog nogometa, kao i šire, moraju biti prikladno educirani, komunikativni, kreativni, posjedovati želju i volju za rad s djecom i njihovu animaciju, jednako tako moraju znati na pravi, pedagoški i psihološki način pristupiti mladim sportašicama kako bi ih usmjerili i pomogli im na najbolji mogući način, poznavati prikladne metode rada s mlađim dobnim kategorijama te, naravno, imati prikladnu stručnu spremu.

Foto: Arhiva HNS

Kako bi instruktori ostvarili ciljeve Centara, ideje i zamisli provode kroz nekoliko faza. U prvoj fazi upoznavat će regije i regionalna područja, radit na animaciji djece, prezentirat će zamišljene projekte u vrtićima i školama te upoznavat i predstavljat projekt Centara prikladnim institucijama. Druga faza donosi selektivni proces mladih nogometašica, oblikovanje i provedbu plana i programa rada te provedbu trenažnih aktivnosti. Kroz treću fazu umrežavaju se Centri, radi se na organizaciji natjecanja između Centara te projektu "Potencijalna hrvatska reprezentativka".

Rad Centara prati i razvoj novih tehnologija te se u svrhu promocije, ali i unaprjeđenja i razvoja ženskog nogometa koriste i nove tehnologije, sve prisutnije i itekako važne društvene mreže, nikako se ne izostavljaju ni uvijek ključni mediji, ali naravno i izravna komunikacija licem u lice te usmena predaja.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri