Novi uspjeh hrvatskih amatera

Gričar: "Hrvatska ima odlične igrače i među amaterima"

03.11.2016.

Gričar: "Hrvatska ima odlične igrače i među amaterima"
Foto: HNS

Selekcija središta Zagreb s tri je odlične predstave na kvalifikacijskom turniru u Mađarskoj osigurala plasman na završnicu Uefinog Kupa regija koja će biti održana u lipnju 2017. godine.

Izbornik Tomislav Gričar ponovio je uspjeh svog prethodnika Sretena Ćuka plasiravši se na završnicu Kupa regija, Uefinog natjecanja za reprezentacije amatera, učinivši to u vrhunskom stilu. Hrvatska je, naime, s tri uvjerljive pobjede i impresivnom gol-razlikom od 12:0 iza sebe ostavila selekcije Mađarske, Finske i Azerbajdžana.

"Izgledali smo prilično moćno i dominantno, iako su utakmice protiv Mađarske i Finske bile zahtjevnije nego što to možda konačni rezultat sugerira", otkriva Gričar nakon povratka u Zagreb.

Nekada vrhunski malonogometaš - s hrvatskom futsalskom reprezentacijom igrao je na europskim prvenstvima u Španjolskoj (1999.) i Rusiji (2001.) te na Svjetskom prvenstvu u Gvatemali 2000. godine - Gričar je već dvadesetak godina aktivan u sustavu Zagrebačkog nogometnog saveza kao profesionalni trener.

Radio je kao voditelj nogometnih škola, u Dinamu je radio s pionirima, kadetima i juniorima pazeći na razvoj, između ostalih, i današnjih reprezentativaca Badelja, Lovrena, Antolića i Kramarića, a trenerski zanat brusio je i u stožerima Lokomotive i mlađih hrvatskih reprezentacija, kao trener Dubrave i kao izbornik u selektivnim procesima ZNS-a.

Zanimljivo, otac Ivica svojedobno je bio kapetan amaterske reprezentacije Hrvatske...

"Mađare nismo poznavali dobro uoči prve utakmice, pa smo odlučili biti vjerni svom sustavu i to smo uspješno prenijeli na teren. Za Fince smo se već mogli i bolje pripremiti, na čemu zahvaljujem stručnom stožeru u sastavu Mile Buinac, Domagoj Kosić i Hrvoje Hrkač. Protiv Azerbajdžana smo pucali čak 40 puta po golu protivnika, više nego primjerice Španjolska protiv San Marina", prepričava Gričar dojmove iz Mađarske.

Izbornik je naglasio kako je hrvatska selekcija ciljano koristila svih 18 igrača:

"Tri utakmice u pet dana su iznimno zahtjevan ritam, a ovako smo zadržali svježinu. Fince smo, uostalom, iznenadili sa šest novih igrača u odnosu na prvu utakmicu."

Ovakva natjecanja potvrđuju raskoš hrvatskog nogometnog talenta, kaže Gričar:

"Znamo da su Hrvati talentirani za nogomet, ne čudi da imamo odlične igrače i među amaterima. Bilo je zadovoljstvo raditi u vrhunskim uvjetima, od organizacije do logistike, kao i s ovim igračima koji su odlično prihvaćali sve zahtjeve i ispunjavali zadatke poput profesionalaca."

Gričar vjeruje da aktualna momčad ima prostora za napredak uoči same završnice:

"Stvorili smo određeni sustav igre, postavili zahtjeve unutar njega i jasno uspostavili pravila ponašanja izvan terena. Sukladno tomu, selektirat ćemo igrače koji mogu ispunjavati te zahtjeve. Veselimo se Europskom prvenstvu i vjerujemo u uspješnu prezentaciju, iako neće biti lako ponoviti prošlogodišnje finale."

Izbornik je na kraju zahvalio i cijelom stožeru i delegaciji Saveza:

"Imali smo veliku, a k tomu i diskretnu, pomoć u voditeljima puta, Davoru Iviću, Tomu Kačinariju i Damiru Stipkoviću, kao i odličnu suradnju s liječničkom službom, dr. Samirom Haouijem i fizioterapeutom Matijom Sverićem. Rezultat u Mađarskoj pokazuje da je timski rad, na terenu i izvan njega, ključan za uspjeh."

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri