Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.Slažem se

HNS

Priopćenje za medije

HNS poštuje i
primjenjuje Zakon o
sportu

14.11.2016.
HNS poštuje i primjenjuje Zakon o sportu
 • Facebook
 • Twitter
 • Youtube
 • Instagram
 • RSS

Vezano uz učestale dezinformacije koje plasiraju pojedini političari i novinari o tome da Hrvatski nogometni savez ne primjenjuje Zakon o sportu u skladu s njegovim izmjenama i dopunama koje su stupile na snagu dana 09. 08. 2015., Hrvatski nogometni savez ponovno ističe da poštuje, primjenjuje i ne „ograđuje se“ od odredbi Zakona o sportu.

Radi pojašnjenja naših tvrdnji i razbijanja neargumentirane „mantre“ da HNS ne primjenjuje Zakon navodimo sljedeće činjenice:

Koje izmjene je donio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sportu?

1. Navedenim izmjenama i dopunama propisane su obveze javnog objavljivanja godišnjeg financijskog izvještaja putem svojih mrežnih stranica. Hrvatski nogometni savez objavljuje svoje godišnje financijske izvještaje na svojoj web stranici.

Temeljem odredbi Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, godišnji financijski izvještaj HNS-a javno je objavljen i putem Registra neprofitnih organizacija, a što je bila obveza i prije promjena Zakona o sportu.

Ovo napominjemo jer su predlagatelji Zakona kao razlog za donošenje po hitnom postupku naveli „očite probleme u funkcioniranju hrvatskog sporta, koji se prvenstveno očituju u netransparentnosti financiranja i izvora financiranja sporta“

2. Nadalje, prema izmjenama, Skupština je najviše tijelo nacionalnog sportskog saveza u kojem svaki član ima pravo na najmanje jedan glas, na način utvrđen statutom.

Iznimno, skupštinu nacionalnoga sportskog saveza osnovanog u sportu u kojem najmanje polovina sportskih klubova koji sudjeluju u najvišem stupnju nacionalnoga sportskog natjecanja imaju profesionalni status čine:

– predstavnik pojedinoga županijskoga sportskog saveza odnosno Sportskoga saveza Grada Zagreba s jednim glasom,
– predstavnik pojedinoga sportskoga kluba koji sudjeluje u najvišem stupnju nacionalnoga sportskog natjecanja s dva glasa,
– predstavnici sportskih klubova koji sudjeluju u nižim stupnjevima natjecanja od najvišega stupnja nacionalnoga sportskog natjecanja, na način utvrđen statutom i
– predstavnik udruženja sportaša i trenera koji sudjeluju u najvišem stupnju nacionalnoga sportskog natjecanja, na način utvrđen statutom.

Dakle, ova odredba je iznimka od općeg pravila o sastavu skupštine nacionalnog sportskog saveza.

Hrvatski nogometni savez nije savez osnovan u sportu u kojem najmanje polovina sportskih klubova koji sudjeluju u najvišem stupnju nacionalnoga sportskog natjecanja imaju profesionalni status.

Prema Nomenklaturi sportova i sportskih grana Hrvatskog olimpijskog odbora sport nogomet ima tri sportske grane - nogomet, mali nogomet (futsal), nogomet na pijesku. 

Prema Odluci o sustavu stalnih natjecanja HNS na dan stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu lige su u prvom stupnju nacionalnog natjecanja brojile:

Prva Hrvatska nogometna liga 10 klubova
Prva Hrvatska nogometna liga za žene 10 klubova
Prva Hrvatska malonogometna liga 12 klubova

Ukupno se u prvom stupnju natjecanja u sportu nogomet natječe 32 kluba, od kojih 10 ima profesionalni status, što znači da u nogometu profesionalni status nema polovina klubova koji sudjeluju u najvišem stupnju nacionalnog sportskog natjecanja.

Stoga Hrvatski nogometni savez primjenjuje tzv. „opću“ odredbu o sastavu skupštine, kao i svi drugi nacionalni sportski savezi koji ne ispunjavaju kriterije za primjenu iznimke.

Iz navedenog se može zaključiti jedino to da Hrvatski nogometni savez primjenjuje Zakon o sportu, uključujući i njegove izmjene i dopune, točno onako kakav je usvojen u Hrvatskom saboru. Znači, HNS Zakon ne tumači nego ga primjenjuje. Do istog zaključka je došla i Sportska inspekcija u Šibensko-kninskoj županiji koja je rješenjem obustavila postupak inspekcijskog nadzora nad Nogometnim savezom Šibensko-kninske županije (NSŠKŽ). Obrazloženje je sljedeće:

foto: Arhiva HNS

Cjelovito rješenje možete vidjeti ovdje.

Stav je i obveza Hrvatskog nogometnog saveza da se svaki zakon, ma koliko on loš bio, mora primjenjivati. S druge strane, da je Zakon loš, tvrdi kompletni hrvatski sport, što je izrazio na Saboru hrvatskog sporta 2015. i većina krovnih sportskih udruga koje su, zajedno s HNS-om, podnijele prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu.

 • Trening mobilnosti i aktivacije

  01.04.2020.

  Trening mobilnosti i aktivacije

  Projektom "Vježbaj doma" Hrvatski nogometni savez na dnevnoj bazi objavljuje video s individualnim treningom koji mladi nogometaši mogu izvesti kod kuće, bez dodatnih sprava i pomagala. Poboljšajte...

 • Istine i zablude o COVID-19

  31.03.2020.

  Istine i zablude o COVID-19

  Predsjednik Zdravstvene komisije Hrvatskog nogometnog saveza, prof. dr. sc. Dragan Primorac, dao je intervju za Slobodnu Dalmaciju na temu koronavirusa SARS-CoV-2 koji uzrokuje bolest COVID-19...

 • Prehrana i suplementi

  29.03.2020.

  Prehrana i suplementi

  Dugogodišnji liječnik A reprezentacije Zoran Bahtijarević govori o prehrani sportaša i suplementima za vrijeme karantene. Hrvatski nogometni savez kontinuirano je aktivan po pitanju problematike...

 • Poruka solidarnosti predsjednika Infantina

  27.03.2020.

  Poruka solidarnosti predsjednika Infantina

  Gianni Infantino, predsjednik Svjetske nogometne federacije, poslao je pismo solidarnosti Hrvatskom nogometnom savezu na čelu s predsjednikom Davorom Šukerom. Predsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza...

Učitaj više

Sljedeća utakmica

Hrvatska - Turska

01.06.2020.

Stadion Gradski vrt, Osijek