Intervju tjedna

Badovinac: "Savez u potpunosti uvažava Zakon o sportu"

08.12.2016.

Badovinac: "Savez u potpunosti uvažava Zakon o sportu"
Foto: Arhiva HNS

Nikola Badovinac predsjednik je Komisije za propise Hrvatskog nogometnog saveza, donedavni arbitar i stalni odvjetnik brojnim nogometašima, pa je odličan sugovornik za niz aktualnih tema.

On je dostojan potomak žumberačke plemenitaške loze i zagrebačke pravničke obitelji, zaljubljenik u nogomet koji još aktivno igra; zovu ga „Baggio“, ne samo zato što je posrijedi izvedenica iz prezimena!

- Član sam vodstva i teama hrvatskih odvjetnika-nogometaša, često se natječemo i s kolegama iz inozemstva. A na tradicionalnoj „Kutiji šibica“ upravo imamo tri postave: dvije veteranske, jednu seniorsku.

Tako govori Nikola Badovinac, šef važne Komisije za propise HNS-a u kojoj su i Zdravko Dumančić, Tomislav Opačak, Marko Smolek i Velimir Leskovar, odreda pravnici i odvjetnici.

- Zdravkov brat Mile bio je poznati prvotimac Osijeka, a Markov tata je Željko, glasovito Zagrebovo krilo iz najbolje generacije kluba iz Kranjčevićeve, tako nesretno preminuo ovog ljeta.

Foto: Drago Sopta

Nikola je o nogometu spreman pričati u svako doba dana i noći. Pogotovo ako je najpopularniji sport u neposrednoj vezi s njegovom strukom. A, eto, jest.

- Prije ove funkcije godinama sam obnašao dužnost člana Arbitražnog suda. Posla je uvijek dosta, čak mnogo. Bitno je da se obavlja korektno, u suglasnosti s propisima.

Često se Kući nogometa prigovara na proizvoljnosti primjene normativnih akata, vrlo je moderno za sve što eventualno ne valja upirati prstom u predsjednika Davora Šukera i suradnike?

- Ne volim hvaliti sebe ni rad svoje komisije. Međutim, kategorički tvrdim – što je lako provjeriti – da su brojni propisi HNS-a više nego kvalitetno usklađeni s odredbama FIFA-e i UEFA-e te da se doista poštuje svako slovo.

Neke političke grupacije, primjerice Mostovska, neprestano spočitavaju na navodno neurednoj upotrebi Zakona o sportu?

- Dotični Zakon nije u domeni naše komisije, njega usvaja Sabor Republike Hrvatske. No apsolutno sam siguran da Savez u potpunosti uvažava sve stavke ZOS-a, što mu je i pravo i obveza. Smeta, štoviše iritira, ta optužujuća teza koja se pretvara u mantru, teza o tobožnjem „izvrdavanju“. Ona je potpuno pogrešna. Mi smo legalisti.

Kakva su iskustva glede odluka Arbitražnog suda nekad i sad, ishode li igrači i treneri svoja ugrožena prava?

- Dakako. Često smo uključeni i u tumačenje pojedinih stavki. Baš se bavimo izmjenama i dopunama paragrafa o radu AS-a, slijedimo međunarodne propise i upute. O svemu tome smo raspravljali na nedavnim sastancima u Svetom Martinu na Muri, razmjenjujući mišljenje s Darijom Šimićem i Marijom Jurićem iz Nogometnog sindikata, kao i s predstavnicima klubova.

Nikola je pred raznim forumima, napose stranim, zastupao galeriju hrvatskih nogometaša, od Roberta Prosinečkog preko Ivana Tomečaka, Antonija Franje, Hrvoja Štroka i Vedrana Ješea do skupine trenera zaposlenih u Saudijskoj Arabiji. Kako ide?

- Dobro. Zakon je svuda jednak za sve. Uzdamo se u korektnost sudova. I ne ustručavamo sve prijaviti FIFA-i te CAS-u, internacionalnom sportskom sudu u Lausannei, ukoliko je nužno preispitivanje. Nastojimo ishoditi što veću pravnu zaštitu. I kod kuće, naravno, budući da je pravo na žalbu zagarantirano Ustavom RH.

Aktualne su vijesti famoznog Football Leaksa glede malverzacija s transferima i neplaćanjem poreza brojnih nogometnih asova, europskih zvijezda. U tom kontekstu navode se i naši reprezentativci Luka Modrić, Mateo Kovačić, Ante Ćorić. Što na sve kaže odvjetnik Badovinac?

- Ne treba naglašavati da je nogomet uistinu veliki biznis u kojem se vrti puno novca. Jasno je da svaki sudionik želi sebi osigurati što izdašniji netto-iznos, klub pak hoće da brutto-davanja budu što manja, klub ili bilo koji drugi akter, naprimjer sponzor, oglašivač i slično. U takvim situacijama traže se i pronalaze određene „rupe“, manjkavosti u propisima i zakonima. Stoga se posluje na granici dopuštenoga odnosno nedopuštenoga.

Pogotovo se nastoji smanjiti ili sasvim utajiti porez?

- Moram priznati da nisam blagonaklon prema takvim namjerama, nemam baš empatije za kojekakve trikove. I zbog toga što se radi o ogromnim svotama, tzv. običnim ljudima nedostupnim i u snovima! Činjenica je da u vezi sa svim tim na scenu stupa zakonodavstvo više država, uzajamne su i veze i informacije. Postoji trag novca i relativno ga je lako slijediti. Pa ćemo vidjeti rasplet. Ako je riječ o kaznenom djelu, na redu je sudski postupak. Ali...

Nikola Badovinac suviše je verziran za pravnu problematiku da bi odobravao lov na vještice:

- Ali nisam za stvaranje afera. Nikoga se unaprijed ne smije proglasiti krivim. Uostalom, i u tim Leaksovim „papirima“ sve vrvi od nagađanja, valjda i insinuacija. Nužno je slutnje dokumentirati, učiniti podatke egzaktnima pa rješenje prepustiti sudovima. To je jedini put, sve drugo je tipična hajka.

Kako mu se čini stanje na domaćem terenu?

- Nije dvojbeno da je hrvatski nogomet mnogo bolji i uspješniji od nogometa u susjedstvu, u regiji. Što dokazuje mjesto A-reprezentacije među 20 najboljih na svijetu i mjesto 1. HNL među 15 najboljih na kontinentu.

Ne manjka ni problema:

- Infrastrukturni muče najviše. Trebala bi napokon pomoći država. Je li normalno da već gotovo na godišnjoj bazi imamo klub u Ligi prvaka, a da uoči svake ovdašnje utakmice sa strahom gledamo u oblake zazirući od kiše koja će potopiti igralište i prolongirati priredbu? Da se ne spominje bijedni komfor na tribinama. Smatram da je to zabrinjavajuće i poražavajuće. I nipošto nije briga samo nogometne organizacije...

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri