Intervju s bivšim reprezentativcem

Jarni: "Vatrenima će sve doći na svoje mjesto"

13.01.2017.

Jarni: "Vatrenima će sve doći na svoje mjesto"
Foto: HNS

Bivši Vatreni i jedan od osvajača brončane medalje na Svjetskom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj, Robert Jarni, gost je hrvatske reprezentacije na China Cupu te je dao intervju za hns-cff.hr.

Hrvatska nacionalna selekcija u Nanningu se suprotstavila Čileu te nakon 1:1 izgubila na jedanaesterce, a u subotu će u borbu za treće mjesto protiv domaćina Kine. Susret s Čileancima pratio je i proslavljeni lijevi branič Vatrenih, Robert Jarni.

"Prikazali smo dva lica. U prvom poluvremenu nije sve štimalo, no u drugom je poluvremenu sve izgledalo bolje, imali smo i priliku postići drugi pogodak. Nažalost, nismo uspjeli, a jedanaesterci su ionako rulet, u kojemu su Čileanci bili bolji i pobijedili", konstatirao je u razgovoru za hns-cff.hr.

"Igrači iz naše lige pokazali su da se mogu nositi s Čileom, a nadam se pobjedi protiv Kine jer smatram da imamo više talenta i znanja. Ipak, nogomet je čudan i interesantan sport upravo zbog neizvjesnosti", dodao je.

Jarni uživa u Nanningu i biranim riječima govori o izabranicima Ante Čačića. 

"Lijepo se družim s ovim mladim dečkima i moram ih pohvaliti. Jako su pristojni, kulturni i znaju se ponašati. Međusobno se poznaju, vidim prijateljstvo na svakom koraku, i ta dobra atmosfera uvijek krasi reprezentaciju. Naravno, to me vraća u prošlost, u moje mlađe dane", istaknuo je.

Kinezi mnogo ulažu u nogomet kako bi se mogli nositi s najboljima na svijetu. Što im je činiti?

"S obzirom na to koliko ih ima, najvažnije je da se okrenu omladinskom pogonu. Treneri i igrači iz Europe i Južne Amerike prenijet će im znanje i zainteresirat će mlade. U školama im iskusni treneri moraju raditi s najmlađima. Moraju stepenicu po stepenicu, kako bi prepoznali i razvili talente. Organizacija im je fantastična, samo moraju još usvojiti nogometna pravila i navike i ne bi me iznenadilo da ubrzo postanu ravnopravni mnogim jakim reprezentacijama", smatra Robert Jarni.

Kako bi hrvatski nogometaši diljem Europe trebali odgovoriti na izrazito bogate ponude kineskih klubova? 

"Teško je staviti se u tu poziciju. To je veliko priznanje, ne bi ih zvali u Kinu da nisu fantastični igrači. No, to je osobna stvar, nitko neće pogriješiti dolaskom u Kinu, ali ni ostankom u Europi", odgovorio je.

Jarni već ima trenerskog iskustva i mogao bi sjesti na klupu nekog od kineskih klubova.

"Kao treneru, poziv bi mi definitivno odgovarao. Tu sam već nekoliko dana, radi se o potpuno drugačijem ponašanju i kulturi i bilo bi mi zanimljivo sve to upoznati. Ne volim stajati samo na jednom mjestu, volim raditi i kada bi došla ponuda iz Kine naravno da bih prihvatio", kaže.

Govoreći o hrvatskoj reprezentaciji, vrlo je jasno odgovorio na pitanje je li sadašnja generacija Vatrenih najbolja nakon one iz 1998. godine.

"Definitivno da. Žao mi je zbog tog nesretnog poraza od Portugala, no nakon toga ponovno smo ušli u niz bez poraza, odradili smo fantastičan početak kvalifikacija za SP i čekaju nas presudni dvoboji s Ukrajinom i Islandom. Osvojimo li tu četiri boda, mislim da smo se već plasirali, s obzirom na to kako izbornik Čačić radi".

Za sadašnjeg je izbornika pun pohvala.

"Imam maksimalno povjerenje u njega. Donio je mirnoću svojim stavom, zajednički duh koji se nakratko izgubio. Sada se taj duh vratio i sve nas čini optimistima", naglasio je Jarni.

Ukoliko se hrvatska plasira na svjetsku smotru u Rusiji, koliko daleko može dogurati?

"Imamo klasne igrače, svi su odlični na svojim pozicijama, i ključno je da tada svi igraju i da budu potpuno spremni. Nadalje, ne smiju imati imperativ - svi spominju naše treće mjesto, ali ne treba to tako postaviti. Samo moraju izaći na teren, uživati i sve će doći na svoje mjesto".

Novi kapetan Luka Modrić iza sebe ima sjajnu godinu.

"Modrić se najviše ističe, ali nitko ne može sam. Moram izdvojiti cijelu momčad, odnosno njihovu strast koja se vidi na terenu, kao što se vidjela na Europskom prvenstvu. Mislim da se nezgoda kakva se dogodila protiv Portugala više ne može ponoviti. Ne volim uspoređivati generacije, premda je neupitno da je Modrić izvanserijski igrač. Svu je svoju raskoš pokazao u Real Madridu", poručio je Jarni.

Što jedan odlični lijevi branič predlaže u potrazi za svojim nasljednicima?

"Mora se poklopiti mnogo stvari. Istina je da u svijetu ima malo ljevaka, a pritom se netko mora roditi s brzinom i eksplozivnošću. Osim toga, s takvim igračem treba kvalitetno raditi od malih nogu. Prije ili kasnije, netko će se pojaviti", zaključio je. 

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri