Promjene u statutu HNS-a

Šuker: "Uvijek ćemo se boriti za rješenja koja pomažu nogometu"

05.06.2017.

Šuker: "Uvijek ćemo se boriti za rješenja koja pomažu nogometu"
Foto: Arhiva HNS

U Zagrebu je danas održana sjednica Skupštine Hrvatskog nogometnog saveza na kojoj su prihvaćene promjene Statuta HNS-a.

Hrvatski nogometni savez uskladio je Statut s mišljenjem Državnog ureda za sport te je tako izglasan novi ustroj Skupštine Saveza koja će se formirati prema sljedećem obrascu:

- jedan zastupnik svakog županijskog nogometnog saveza/ZNS-a
- dva zastupnika svakog kluba najvišeg stupnja natjecanja nogometa u kojem polovina klubova ima profesionalni status
- dva zastupnika klubova Druge HNL, koji predstavljaju sve klubove Druge HNL
- tri zastupnika Treće HNL, koji predstavljaju sve klubove Treće HNL
- deset zastupnika klubova stupnjeva natjecanja nižih od Treće HNL, uz poštivanje regionalne zastupljenosti
- jedan zastupnik udruženja nogometaša klubova najvišeg stupnja natjecanja
- jedan zastupnik udruženja trenera klubova najvišeg stupnja natjecanja
- jedan zastupnik ženskog nogometa 

"Danas smo ovdje kako bismo prilagodili statut mišljenju i tumačenju Zakona o sportu od strane Državnog ureda za sport. To ćemo i učiniti jer Hrvatski nogometni savez uvijek poštuje institucije države. No, isto tako, uvijek ćemo se boriti za nogomet i za sport, što znači i za zakonska rješenja koja pomažu razvoju cjelokupnog sporta. Kao i ostatak hrvatske sportske obitelji, HNS se žustro zalaže za donošenje i provođenje novog, sveobuhvatnog Zakona o sportu koji bi bio u interesu klubova, sportaša i sportašica, nacionalnih saveza i svih zaljubljenika u sport", izjavio je predsjednik HNS-a Davor Šuker i dodao:

"Nastavit ćemo se boriti i za bolju infrastrukturu, za kvalitetnije i ozbiljnije financiranje sporta i protiv svih neželjenih oblika ponašanja huligana na stadionima."

Šuker je u svom govoru izdvojio i puno lijepih trenutaka na nogometnim travnjacima u protekla tri mjeseca nakon prošle Skupštine:

"Čestitam Nogometnom klubu Rijeka na osvajanju povijesne dvostruke krune. Rijeka je zaslužila veliko slavlje nakon sjajne sezone koja nije stigla slučajno već je plod vizije, ulaganja i kvalitetnog rada proteklih godina svih ljudi u klubu, počevši od predsjednika Damira Miškovića. U Varaždinu smo vidjeli dva sjajna finala, završnicu Kupa i U-17 Europskog prvenstva. Možemo biti ponosni na odrađeni posao jer smo dobili brojne pohvale od Uefe za organizaciju najvećeg nogometnog natjecanja koje smo do sada ugostili. Položili smo veliki ispit i zato se zahvaljujem svim gradovima i klubovima domaćinima, i svima u organizacijskom odboru na uloženom trudu."

Šuker je istaknuo velike uspjehe naših igrača u europskim klubovima, naglasivši veličinu uspjeha Luke Modrića i Matea Kovačića s Realom:

"Bio sam u Cardiffu i s ponosom sam slušao prijatelje iz nogometnog svijeta kako s divljenjem govore o Luki, Mariju, Mateu i drugim našim nogometašima. To je bogatstvo koje moramo poštovati i čuvati te se brinuti da u godinama koje dolaze omogućimo sve za dobar razvoj njihovih nasljednika."

Foto: Arhiva HNS

Na kraju svog obraćanja zastupnicima, predsjednik Saveza poželio je sreću reprezentaciji u Reykjaviku:

"Izborniku Čačiću i našim reprezentativcima želim puno sreće za nekoliko dana na Islandu gdje nas čeka još jedna važna utakmica. Podržimo ih svi, odlazak na Svjetsko prvenstvo nije samo interes HNS-a već cijele države, svih navijača, sponzora i medija. Pokažimo zajedništvo i budimo ponosni!"

Ispred Uefe je članove Skupštine pozdravio Angelo Rigopoulos, voditelj Odjela za upravljanje u nacionalnim savezima:

"Ovo mi je prvi dolazak u Hrvatsku i kao ljubitelju nogometa mi je veliko zadovoljstvo biti u ovoj nogometnoj zemlji, punoj nogometnih legendi, poput vašeg predsjednika Davora Šukera, ali i igrača poput Bobana, Prosinečkog, Kovača, Pletikose, Šimića. U 25 godina HNS je postigao brojne velike uspjehe. Proteklih godina Savez je posebno aktivan na različitim poljima, poput edukacije djelatnika u nogometu, u čemu je HNS jedan od europskih lidera. Moram spomenuti i završni turnir U-17 reprezentacija koji je bio veliki uspjeh. HNS je vrlo aktivan član Uefe i na tome sve čestitke, baš kao i na rezultatima na terenu. Svi se možemo složiti da se u Hrvatskoj razvija puno talenata koji završavaju u velikim svjetskim klubovima. Dovoljno je pogledati finale Lige prvaka, mislim da su dva najbolja igrača na terenu bila dvojica Hrvata."

Foto: Arhiva HNS

Rigopoulos je naglasio negativne primjere iz drugih zemalja/saveza gdje se ugrožavala neovisnost rada sportskih saveza od strane vladajućih tijela, prvenstveno kroz donošenje neodgovarajućih zakona, podsjetiviši kako krovne nogometne organizacije to izričito ne dopuštaju.

Uz Rigopoulosa, na sjednici su prisustvovali i počasni predsjednik HNS-a Branko Mikša, Siniša Krajač iz Hrvatskog olimpijskog odbora, Ivica Lovrić kao predstavnik grada Zagreba, Kruno Grlević i Ilija Perković iz Kluba navijača Uvijek vjerni, Dražen Ivanić iz FARE-a, Dario Šimić i Mario Jurić iz Nogometnog sindikata te Toti Dedić iz Svjetske organizacije Roma.

Lovrić je ispred grada Zagreba najavio skori početak radova na Sveticama:

"Vjerujem da će današnja Skupština biti na tragu svih dosadašnjih sjednica koje su bile usmjerene na razvoj hrvatskog nogometa. Siguran sam da bi brojne organizacije voljele biti u poziciji HNS-a koji funkcionira sjajno, a to rezultati potvrđuju. Takva je i suradnja s gradom Zagrebom. Vjerujem da su se sada posložili svi uvjeti da od ljeta nastavimo s našim zajedničkim projektom na Sveticama. Grad će u 2017. godini izgraditi novih 10 terena s umjetnom travom, to se nameće kao osnovna potreba. Vrlo smo aktivni ove godine, a tako ćemo nastaviti i dalje."

Član Izvršnog odbora Nenad Horvatić obratio se zastupnicima nakon sjajnog nogometnog svibnja u Varaždinu:

"Želim zahvaliti Izvršnom odboru na čelu s predsjednikom Šukerom koji su u jednom delikatnom trenutku povjerili tri utakmice Eura U-17 i finale Hrvatskog kupa Varaždinu. Dugo se nije igrao ozbiljan nogomet u Varaždinu, i zato se zahvaljujem svim djelatnicima Saveza i stručnim suradnicima u Varaždinu odradili jedan golem posao. Iza nas su vrhunske priredbe i povratak nogometa u Varaždin. Kamere su otišle, ali ostala je infrastruktura, ostala su velika ulaganja Saveza, i to će ostati zauvijek. Vjerujem da će takva politika Saveza ići i dalje. Hvala vam na povjerenju."

Skupštini je nazočilo 46 od 49 pozvanih zastupnika.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri