Petra i Filip

Benkovići - Dinamovci i reprezentativci

19.12.2017.

Benkovići - Dinamovci i reprezentativci
Foto: Drago Sopta/HNS

Ne pamti se u hrvatskom nogometu da su za reprezentativne uzraste igrali brat i sestra, to jest sestra i brat jer djevojke uvijek imaju prednost. Iznimka su Petra i Filip Benković. Zagrepčani, članovi ŽNK Dinama i GNK Dinama te reprezentacija U-19 i U-21. 

Filip je dakako posebna priča, super nadareni, perspektivni te već dokazano sjajni središnji branič za kojeg se nadmeće nekoliko zvučnih europskih klubova, spomenut ćemo po dva iz Engleske i Italije – Juventus i Inter, Manchester United i Aston Villa. Dežuraju i Celtic, Southampton, Lille, Stoke. U điru je ekskluzivna cijena od 15 do 25 milijuna eura, posljednja „izvješena“ glasi 27 milijuna, čime bi Filip postao maksimirski br. 1 svih vremena, skuplji i od Marka Pjace (23 milijuna) i od Luke Modrića (21 milijun). Bratovim nogometaškim putem odnedavno ide i Petra koja nema financijskih „problema“ te vrste, igra isključivo zbog zadovoljstva.

Ovo je paralelni intervju s vrlo susretljivim, kulturnim Benkovićima, koji su raspoloženo odgovarali na sva pitanja pa isto tako pozirali onako kako je želio naš fotoreporter Drago Sopta.

Kad ste rođeni?

Petra: 17. ožujka 1999.
Filip: 13. srpnja 1997.

Gdje stanujete?

Petra: Dugo smo bili na Ravnicama, sad smo u istom području oko Dubrave.
Filip: Na stadion autom stignemo za najviše deset minuta.

Kako stojite sa školom?

Petra: Završila sam srednju trgovačku.
Filip: Ja ekonomsku u Medulićevoj. Osmoljetka je bila ista, AG Matoša.

Koliko dugo ste u nogometu?

Petra: Ja kratko, sedam-osam mjeseci. Povod i uzrok bio je Filip, on je toliko lijepog ispričao o tom sportu. Prije sam sedam godina trenirala košarku u Croatiji iz Dubrave.
Filip: U Maksimir sam došao kao šestogodišnjak, prvi trener bio mi je Zdenko Kobeščak. Za prvu momčad debitirao dok je trener bio Zoran Mamić. Izvrsno je i s Marijem Cvitanovićem.

Mjesto i uloga u postavi?

Petra: U špici, dakle postići pogodak. Nisam sigurna bih li predriblala brata, možda, ako ne bi startao preoštro!
Filip: I ja sam počeo u napadu, onda sam postao stoper. Lijevi ili desni, svejedno. Oboje jače pucamo desnom nogom.

U prvenstvu vam ide odlično?

Petra: ŽNK Dinamo vode Mario Mišljenović i Marija-Margareta Damjanović. Držimo vrh u 2. ŽHNL, natječe se 12 sastava, dogodine ćemo valjda među prvoligaše, ići i na vječito liderski Osijek. Radimo tri-četiri puta tjedno. Trudim se, zabila sam dosta službenih golova. Ženski nogomet napreduje, silno se razvija širom svijeta. Bilo mi je jako simpatično kad smo nedavno igrali s veterankom Macom Matuzić, glasovitom „Macom Maradonom“….
Filip: Otišli smo na 12 bodova od Hajduka, 14 od Osijeka, a Rijeka zaostaje čak 15. Ne smijemo se opustiti, nego na proljeće istom ozbiljnošću bez ikakvih stresova osvojiti i naslov prvaka i trofej u kupu.

Na čijem terenu je najvatrenije?

Petra: „Vruća“ je Lepoglava. Ni na Širokom Brijegu nije puno ugodnije.
Filip: Uvijek Poljud, samo Poljud. Volim takve izazove, oni dodatno motiviraju.

Foto: Drago Sopta/HNS

Kakvi ste s izbornicima?

Petra: Ja sam nedavno debitirala za U-19, šef je Hrvoje Matijević. Igrala prijateljski sa Škotskom, bila na kvalifikacijskom turniru za EP u Bad Waltersdorfu kad se gubilo od Austrije i Belgije, pobijedilo Makedoniju.
Filip: Prošao sam U-17 i U-19, igram za U-21. Vjerujem da je Nenad Gračan zadovoljan, i da ćemo na EP 2019. u Italiju i San Marino iako ni u nastavku ciklusa ne smijemo podcijeniti Čehe, Grke, Bjeloruse, Moldavce. Žao mi je što s vršnjacima u mlađim selekcijama nisam postigao više, bilo je u toj generaciji strašnog materijala: Ante Ćorić, Nikola Vlašić, Andrija Balić, Bojan Knežević, Fran Brodić, Kristijan Jakić, Karlo Letica...

Kako će A-Hrvatska proći u Rusiji?

Petra: Nadam se najboljem, moramo proći skupinu!
Filip: Jako je važna startna utakmica; ako u Kalinjingradu padne Nigerija, sve će biti jednostavnije, lakše. Zatim se u može na otvoreno nadigravanje s Argentinom u Nižnjem Novgorodu, a u Rostovu pogotovo navaliti na Island. Ja u ekspediciji? Ako i postoje šanse, konkurencija je velika…

Igrački uzor?

Petra: Zlatan Ibrahimović. Volim visoke, snažne centarfore. Ja sam narasla do granice od 180 centimetara.
Filip: Ja do 194. Znam da me uspoređuju sa Sergiom Ramosom, ali više mi se sviđa Thiago Silva.

Najbolji hrvatski nogometaš?

Petra: Luka Modrić. Klasa po tehnici i pregledu igre.
Filip: Luka Modrić, naj-naj u državi, na kontinentu i u svijetu!

Godina 2017. bila je solidna?

Petra: Nemam primjedbi. Drago mi je zbog Filipovog napretka, vjerujem da mu je uspješna budućnost zagarantirana.
Filip: Šteta što nas je nakratko zeznula Rijeka. Zabio sam četiri važna pogotka, neko me vrijeme nije bilo zbog ozljede, sad je sve u redu i pun sam optimizma.

Koja bi nova destinacija za njega bila najbolja?

Petra: Nebitno, uvjerena sam da bi se snašao bilo gdje.
Filip: Pretpostavljam da mi engleski stil baš odgovara. Jezik isto tako. Ali ne zamaram se transfer-kombinacijama, ponašajući se kao da ću u Dinamu ostati još najmanje deset sezona, a poslije toga može i Kina, i Rumunjska!

Kamo će za Novu godinu?

Petra: Kod kuće je najljepše.
Filip: I ja ću biti u Zagrebu.

Jesu li obišli grad, uživali u prominentnim adventskim zbivanjima?

Petra: Bila sam kojekuda, ne zadržavajući se satima. Malo mi smeta tolika gužva.
Filip: Zgodno je. Najradije sam svratio do Dinamova štanda.

Hobi ako se na nj stigne?

Petra: Crtam. I portrete, i pejsaže, i tzv. mrtvu prirodu, sve što mi padne na pamet. Nemam pojma odakle ta sklonost. Odnedavno učim svirati gitaru.
Filip: Oduvijek filmovi i bicikl, u novije doba tenis i – padel.

Ljubavni život?

Petra: Imam dečka, zove se Anto.
Filip: Zasad nemam curu, i ne znam kako će se zvati!

Toliko Benkovići te nedjelje oko podneva pod stadionskim „jugom“. Došli su BMW-om X3. Bilo je tiho, ulice prazne. Možda im u povratku nije trebalo više od pet-šest minuta. Premda Filip vozi lagano. Beskompromisan je jedino na igralištu. Mama Jasminka svakako je završavala objed; bivša talentirana rukometašica koju su zaustavile ozljede. Taj gen ne zaustavlja njenu djecu, naprotiv!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri