Važna uloga u Noći muzeja

"Nogomet je igra nevjerojatnog potencijala"

01.02.2018.

"Nogomet je igra nevjerojatnog potencijala"
Foto: Drago Sopta/HNS

Tema ovogodišnje Noći muzeja bili su Muzeji i sport, a sadržaj nogometne tematike posjetitelji su mogli pronaći na tri lokacije u Zagrebu.

Hrvatsko muzejsko društvo i ove je godine organiziralo popularnu manifestaciju Noć muzeja, povodom koje muzeji otvaraju svoja vrata izvan uobičajenog radnog vremena. Noć muzeja uspješno je održana 26. siječnja, a sukladno ovogodišnjoj temi Muzeji i sport, posjetitelji manifestacije mogli su pronaći i izložbe o povijesti hrvatskog nogometa.

U Hrvatskom prirodoslovnom muzeju svečano je otvorena izložba na temu Vječna igra – tisućljetna povezanost nogometa, kulture, arhitekture i dizajna, koja je nastala u suradnji s Hrvatskim nogometnim savezom.

"Nogomet je ostavio itekako značajan trag ne samo u novijoj hrvatskoj povijesti, već i kroz povijest Lijepe naše. S nogometom su povezani i brojni umjetnici poput Branka Gavelle, Kuzme Kovačića i Miroslava Šuteja. Kako? To ćete morati otkriti na prvom katu muzeja gdje možete pronaći brojne izložbene predmete koji dočaravaju povezanost nogometa i niza renomiranih umjetnika iz raznih grana umjetnosti", istaknuo je na otvaranju autor izložbe Nikša Martinac.

Foto: Drago Sopta/HNS

Zamjenica predsjednika Muzejskog vijeća i predsjednica Stručnog vijeća Prirodoslovnog muzeja, dr. sc. Iva Mihoci, također je sudjelovala u postavljanju ove izložbe:

"Nogomet je nastao iz spontane pučke igre koja se na prostorima Hrvatske igrala već u prvom stoljeću i potom postao važan, sveprisutan i omiljen sport te prvorazredna forma masovne kulture i igra nevjerojatnog potencijala."

Otvaranje izložbe Vječna igra posjetio je i izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović:

"Iznimno mi je drago što je Hrvatsko muzejsko društvo ove godine izabralo sport kao temu za Noć muzeja koja se iz godine u godinu pokazuje sjajnim načinom promocije hrvatskih muzeja. Jako smo ponosni na suradnju s Prirodoslovnim muzejom i izložbu koju smo ovdje postavili."

Foto: Drago Sopta/HNS

Posjetitelji Noći muzeja mogli su se upoznati s povijesti hrvatskog nogometa na još dvije lokacije. Informativno-multimedijski centar HNS-a "Budi ponosan" povodom Noći muzeja ostao je otvoren do ponoći, te je stalni postav centra 26. siječnja razgledalo više od 650 posjetitelja. Na Zagrebačkom velesajmu nogometni artefakti HNS-a mogli su se pronaći u sklopu interaktivne izložbe Zagrebačke športske priče, koja se održala pod pokroviteljstvom Zagrebačkog holdinga.

Dobra vijest za sve one koji su propustili posjetiti nogometne izložbe tijekom Noći muzeja jest da je izložba Vječna igra dostupna na prostorima Hrvatskog prirodoslovnog muzeja do 18. veljače te da posjetitelji Informativno-multimedijskog centra HNS-a "Budi Ponosan" još uvijek mogu sudjelovati u nagradnoj igri i osvojiti dvije ulaznice za domaću utakmicu hrvatske reprezentacije po svom izboru.

Foto: Drago Sopta/HNS

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri