Bogat program u Sisku

4. Konferencija o sigurnosti i zaštiti: "Naslovnice igračima, ne huliganima"

07.02.2018.

4. Konferencija o sigurnosti i zaštiti: "Naslovnice igračima, ne huliganima"
Foto: Drago Sopta/HNS

U srijedu je u Sisku započela 4. Konferencija o sigurnosti i zaštiti na nogometnim utakmicama, na kojoj se razgovara o brojnim temama.

Prvi dan Konferencije o sigurnosti i zaštiti na nogometnim utakmicama otvorili su predsjednik NS Sisačko-moslavačke županije Davor Ivić i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, zaželjevši dobrodošlicu u grad pobjeda i grad u kojem je osnovan najstariji hrvatski klub, Segesta.

Foto: Drago Sopta/HNS

Sudionicima se na početku obratio i Dražen Vitez, zamjenik glavnog ravnatelja policije, koji je poručio:

"Drago nam je što smo kao partneri ovdje i što smo postigli iznimne rezultate u posljednjih pet godina: HNS, policija, pravosuđe i zaštitari. Jedino suradnjom možemo spriječiti nerede na stadionima. Popravili smo infrastrukturu, imamo nadzor nad ulaznicama i navijačima. Još uvijek postoje problemi izvan stadiona, na autocestama i na drugim mjestima, na tome ćemo raditi i u budućnosti. Pokazali smo na utakmicama protiv Ukrajine i Grčke da odlično funkcioniramo, da se dobrom pripremom i koordinacijom može odraditi utakmica bez najmanjeg incidenta. Vjerujem da će nam ova konferencija proširiti vidike".

Foto: Drago Sopta/HNS

Savjetnik Uefe za sigurnost, Željko Pavlica prenio je pozdrave predsjednika Uefe Aleksandra Čeferina te istaknuo kako su HNS i policija na utakmicama protiv Grčke i Ukrajine pokazali da odličnom suradnjom mogu organizirati susrete na sigurnosno vrlo visokoj razini. 

Foto: Drago Sopta/HNS

Izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović naglasio je kako predstoji još mnogo posla:

"Svjesni smo da stvari još uvijek nisu blizu razine koju priželjkujemo, bez obzira na pohvale koje dolaze iz redova Uefe i MUP-a. Huliganizam se ne može opravdati nekakvim "romantičnim idejama", njemu nema mjesta na stadionima. HNS ne može riješiti sam takve probleme, potrebne su poluge vlasti koje pokazuju sve više razumijevanja za to. Naslovnice trebaju pripadati igračima, a ne huliganima".

Foto: Arhiva HNS

Krešimir Antolić, povjerenik za sigurnost GNK Dinama, prezentirao je podatke o sigurnosti na utakmicama Hrvatski Telekom Prve lige te klupske kazne. 

Pokrenuto je 70 disciplinskih postupaka, pri čemu su tri najzastupljenija razloga bila uporaba pirotehničkih sredstava, govor mržnje (rasna diskriminacija) i kršenje propozicija. UEFA, dodao je Antolić, klubove u svojim natjecanjima kažnjava još i zbog blokiranih prolaza, neovlaštenih predstavnika medija, bacanja predmeta, drugih nereda među gledateljima, ulaska gledatelja u teren, nanošenja štete, korištenja laserskog pokazivača i odugovlačenja nastavka igre od strane sakupljača lopti.

Foto: Arhiva HNS

Najveći broj protupravnih ponašanja zabilježen je na utakmicama klubova koji imaju organizirane navijačke skupine: Hajduk (Torcida), Dinamo (Bad Blue Boys), Rijeka (Armada), Osijek (Kohorta) ili Istra 1961 (Demoni). Raste broj novih članova skupina i maloljetnih osoba, često mlađih i od 16 godina, a protupravna ponašanja nastavljaju se i van nogometnih stadiona. Osim toga, primjetni su prodor kriminalnih čimbenika u navijačke skupine i sve češći slučajevi u kojima su istaknutiji ili deklarirani pripadnici navijačkih skupina počinitelji klasičnih kaznenih djela.

Foto: Arhiva HNS

Voditelj Odjela za sprječavanje nereda na sportskim natjecanjima Dubravko Perec podnio je izvješće Ravnateljstva policije o trenutnoj situaciji na hrvatskim stadionima, a zajedno s voditeljicom Službe za sportska udruženja i međunarodne poslove SDUZS Marijom Crnković započeo je raspravu o Konvenciji Vijeća Europe o integriranom pristupu sigurnosti, zaštiti i uslugama na nogometnim utakmicama i drugim sportskim priredbama, dok je voditeljica Službe za natjecateljski sport, sportsku infrastrukturu i stručne kadrove u sportu SDUZS Nataša Mudžalo predstavila edukativnu razglednicu s porukom o fair-play ponašanju.

Foto: Drago Sopta/HNS

Član Nacionalnog odbora za prevenciju i smanjenje nasilja na sportskim natjecanjima s Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske Mladen Genc kaže:

"Iako sam dugo u nogometu i kao navijač, konsterniran sam nakon ovoga što sam vidio. Zar zaista čekamo nečiju smrt da bismo zajedno nešto napravili? Apeliram na sve nas da svatko u svom segmentu djelovanja pokuša podići situaciju na višu razinu. Uzalud nam konferencije, ako nećemo imati volje i hrabrosti za to".

Foto: Drago Sopta/HNS

Ivan Zvonimir Čičak iz Hrvatskog helsinškog odbora upozorio je na sljedeće trendove: "Svjedoci smo porasta divljaštva navijačke skupine Torcida. Kod navijača Dinama postoji jedan kontinuitet, dok smo primijetili pad takvog ponašanja kod navijača Osijeka, Cibalije i Rijeke". Dodao je kako ovakve konferencije neće biti od velike koristi dok se ne okupe i druge važne društvene skupine, prvenstveno dok neće biti hrabrosti kod države za obračun s huliganima.

Foto: Drago Sopta/HNS

Jura Ozmec sa Sportske televizije govorio je o ulozi medija u smanjenju nereda i govora mržnje na nogometnim utakmicama, citiravši engleskog autora Dougieja Brimsona kako "huliganizam postoji dok god može, dok god mu dajemo da postoji, a ulaskom u uprave klubova dali smo mu sve". 

"U ljudskoj je prirodi gurati 'svoje' dok ide, do krajnjih granica. Navijaču koji je postao huligan - možda i u upravi kluba - otvoreno je sve. Svi smo mi to dopustili: klubovi, savez, mediji, a na kraju i politika", istaknuo je Ozmec te analizirao kako mediji griješe u praćenju huliganizma: "Dugo se u Hrvatskoj putem medija slavila 'veličanstvena atmosfera', uz uopćavanje navijača i huligana, uz lažne vijesti i politizaciju navijačkih skupina. Mišljenja su se prenosila bez razumijevanja situacije, reagiralo se samo nakon problema, stoga probleme treba locirati uz pomoć pravih i pravodobnih izvora. Zato su potrebne i ovakve konferencije".

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri