Priznanje za dugogodišnji doprinos

Ante Pavlović postao prvi počasni glavni tajnik HNS-a

06.04.2018.

Ante Pavlović postao prvi počasni glavni tajnik HNS-a
Foto: Drago Sopta/HNS

Ante Pavlović jedan je od najistaknutijih i najdugovječnijih hrvatskih nogometnih djelatnika te je između ostalih nagrada dobitnik HNS-ovog Trofeja podmlatka, nacionalnog odlikovanja Red Danice Hrvatske, državne nagrade za sport Franjo Bučar i prestižnog Uefinog odlikovanja Smaragdni red časti. Jedna je od najzaslužnijih osoba koje su uopće omogućile odigravanje povijesne utakmice hrvatske reprezentacije, odigrane protiv SAD-a, 17. listopada 1990.

Ante Pavlović rođen je u Metkoviću 5. srpnja 1933. godine. U Zagrebu je diplomirao na rudarsko-geološko-naftnom odjelu Tehničkog fakulteta. Njegova natjecateljska nogometna karijera prekinuta je 1953. godine zbog ozljede, ali bio je to tek početak njegova uspona kao nogometnog djelatnika koji je ostavio dubok trag na hrvatskom nogometu.

Tijekom cijele nogometne karijere zadržao je predanost i ljubav prema radu s mlađim naraštajima.

Od 1962. obnašao je dužnost tajnika Saveza. Dao je veliki doprinos izgradnji sportske infrastrukture u Zagrebu, kao i razvoju malog i ženskog nogometa u Hrvatskoj. Utemeljio je brojna natjecanja, turnire i nagrade te razvijao odnose s Hrvatima u dijaspori.

Nakon dvadeset godina na mjestu tajnika Saveza, 1982. godine prešao je na poziciju upravnog direktora Dinama, s kojim je nakon 23 godine osvojio prvenstvo Jugoslavije.

Krajem osamdesetih obnašao je dužnost glavnog tajnika Nogometnog saveza Jugoslavije, gdje je ostao do 1991. godine. U to vrijeme dao je i značajan doprinos osamostaljenju Hrvatskog nogometnog saveza.

U Hrvatski nogometni savez vratio se 1992. godine na funkciju savjetnika. 1995. godine 10 mjeseci je bio vršitelj dužnosti glavnog tajnika Saveza, te član Izvršnog odbora 1995. i 1996. godine. Od 2013. godine je u zasluženoj mirovini.

"U nogometu sam u kontinuitetu 70 godina. Kada sam se opredijelio za nogomet, imao sam sreću da sam ostvario tri velike funkcije - glavnog tajnika HNS-a, direktora Dinama u teškim trenucima kada smo osvojili prvenstvo Jugoslavije i kao prvi Hrvat na funkciji glavnog tajnika Jugoslavenskog nogometnog saveza i to u važnim trenucima. Imao sam sreću upoznati prvog predsjednika HNS-a, gospodina Zoričića. Tada nam nisu dopustili osnivanje našeg saveza. U temelje hrvatskog nogometa ugrađena je borba HNS-a za samostalnost Hrvatske. Ona se vodila u svim fazama, posebno u Jugoslaviji. I utakmicom protiv SAD-a ostvarena je konačna pobjeda, kao jedinstvene utakmice u svijetu gdje je jedna reprezentacija izvan Fife igrala s momčadi iz Fife. Tada je počeo naš veliki niz. Zadržimo te vrijednosti hrvatskog nogometa, razvijajmo nacionalnu svijest, mi smo kroz nogomet donijeli našu himnu, zastavu i grb u sve domove svijeta, što nitko ni izbliza nije učinio. Zato budimo ponosni na Hrvatski nogometni savez i hrvatski nogomet", rekao je Pavlović nakon imenovanja počasnim glavnim tajnikom Hrvatskog nogometnog saveza.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri