Bivši kapetan o nadolazećem SP-u

Boban: "Nadam se da Hrvatska može napraviti nešto veliko"

15.05.2018.

Boban: "Nadam se da Hrvatska može napraviti nešto veliko"
Foto: Getty Images

Zvonimir Boban, zamjenik glavne tajnice Fife, najavio je nadolazeće Svjetsko prvenstvo prisjećanjem na 1998. godinu te razmišljanjima o video-tehnologiji i navijačima.

Bivši kapetan Vatrenih i član brončane generacije iz Francuske '98, Zvonimir Boban, Svjetsko prvenstvo u Rusiji čeka kao jedan od ključnih ljudi Svjetske nogometne federacije. 

"Mjesec dana prije nastupa u Francuskoj bio sam potpuno koncentriran i vrlo emotivan. Pripremali smo se ispisati povijest, bez obzira na ishod. Sada ćemo u Rusiji ponovno pisati povijest te sam uzbuđen, ali i ozbiljno pristupam poslu. Svjetsko prvenstvo poseban je, jedinstven događaj, i sigurno će neke momčadi izvan kruga favorita napraviti nešto veliko. Nadam se da bi to mogla biti moja Hrvatska", rekao je u razgovoru za Fifa.com.

FIFA je odlučila uvesti video-tehnologiju na utakmice Svjetskog prvenstvo. Boban objašnjava:

"Kako bi igra bila poštenija - iako je to teška riječ - VAR štiti instituciju nogometa, štiti suce i osigurava poštenije rezultate. Suci su također ljudi, a mi želimo zaštititi sudbine igrača, čiji višegodišnji trud može nestati u sekundi zbog činjenice da sučevo oko može pogriješiti. Činimo ono što je trebalo učiniti i ranije. Želimo maksimalnu korist uz najmanje ometanja utakmice, što je veliki korak za nogomet. Rezultati razvoja VAR-sustava su sjajni".

"Na susretima Svjetskog prvenstva sve će biti vidljivo na velikim ekranima, uključujući i snimke koje suci analiziraju. Pritom će biti prikazane i jasne poruke o sučevim odlukama. Sve to mnogo znači navijačima na stadionu, a VAR-sustav naposljetku utječe na samo jedan posto tijeka igre, što je zanemarivo. Nogomet je tečna igra, ali na posljednjem SP-u lopta je u prosjeku bila u igri 57,5 minuta - što znači da se gubiti 35 ili više minuta. Ako već gubimo toliko vremena na druge stvari, možemo i 40-50 sekundi na grešku koja može promijeniti tijek zbivanja. Suci će biti uvježbani i vjerujem da će sve proći u savršenom redu", kaže.

Što poručiti navijačima koji dolaze u Rusiju?

"Uvjeren sam da ćemo vidjeti najbolje od ruskog gostoprimstva, od ruskog naroda, u nogometnom i kulturnom smislu. Navijačima poručujem da dođu na SP, uživaju u nogometu, Rusiji i Svjetskom prvenstvu. Bit će to poseban trenutak u njihovim životima", zaključio je Zvonimir Boban.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri