Proljeće na Bosutu

Dođi u Vinkovce

24.05.2018.

Dođi u Vinkovce
Foto: Drago Sopta/HNS

Ne pamti se uzbudljivije proljeće u tom gradu sjajnih ljudi i vrsnih nogometaša. Jest da je njihova Cibalia u dramatičnim okolnostima morala napustiti prvoligaško društvo, no nema panike, nitko ništa ne smatra tragičnim. Naravno da je posebna priča finale nacionalnoga kupa, događaj koji je zahtijevao toliko posla te ostavio toliko impresija.

Valjda svima koji smo ovih dana boravili u Vinkovcima povratkom kući iskrsnula je samo jedna ideja: uključiti internet pa na tražilici upisati „Dođi u Vinkovce“. Odslušati stihove Dalibora Bartulovića-Shortyja, uživati u pjesmi Miroslava Štivića i tamburaškog sastava Prijatelji, u spotu Sinova Ravnice, u onom neizbrisivom: „…i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce!“

Šteta što se ne vraćamo već sutra.

Dakako da bi ostanak Cibalije u HT Prvoj ligi ujedinjen s utakmicom Dinama i Hajduka za glasovito Rabuzinovo sunce bila simbioza koja će se pamtiti, no rasplelo se drukčije i stoga je derbi Zagrepčana i Splićana služio kao svojevrsna utjeha. Kao spektakl državnih razmjera kojim će se lakše zaboraviti lokalna muka.
- Radovi na stadionu punim su intenzitetom trajali četrdesetak dana – informira klupski operativac Dražen Pernar, negdašnji odlični prvotimac s pozicijom u središtu obrane koji je prvi put registriran 1984. godine i u međuvremenu izbivao tek jednu sezonu, kad je igrao za Vukovar. – Za finale smo se počeli pripremati i prije, svjesni kompleksnosti velikog zadatka.

Mnogo su pomogli vojnici iz gradske vojarne, konkretnom i neprestanom aktivnošću, ne pitajući za predah. Opstoji teza da im se nije stiglo ni moglo dostaviti toliko kanti boje kojom je pomalo suri ambijent preinačen u svježu strukturu ugodnu oku. Uređeni su pristupni i evakuacijski putovi, na zapadnoj tribini postavljeno 3.000 novih sjedalica dočim su starije montirane na južnoj i sjevernoj. Koliko su na jugu polomili navijači Majstora s mora?
- Oko 500. Srećom da nisu bile ispod čekića...

Zalijepljeno je je 700 kvadrata keramičkih pločica po raznim hodnicima, po svlačionicama, dvoranama, nužnicima. Podrazumijeva se da je teren zasebna, najkompliciranija površina. Njime su se bavili stručnjaci iz Zagreba, čujemo da je dva tjedna bio pravi radni urnebes, da se nije stajalo ni noću. Bilo je ključno nakon posljednje domaće utakmice s Rijekom 13. svibnja ne dopustiti ateriranje ni ptici, toliko se brigovalo o travnjaku na kraju ravnom poput stola. Mijenjani su cijeli busenovi, trava dosijavama i prozračivana, bušena, dizana. Zasijano je 50 tona kvarcnog pijeska. Strojevi se nisu gasili ni po pedesetak sati. Uredak je doista perfektan. Nekoliko je puta došao gazda hrvatske Kuće nogometa Davor Šuker, praktički svakog tjedna razvoj situacije pratio Zoran Cvrk, menadžer Saveza za organizaciju utakmica. Zadovoljstvo gostiju je potpuno. Vinkovčani se pak okreću vlastitim brigama.
- Nadali smo se da ćemo na tako dotjeranoj podlozi igrati kvalifikacije s drugoplasiranim iz Druge lige, ali, eto, ništa od toga... – tiho će Pernar.

S dolaskom lipnja očekuje se potpuna rekonstrukcija igrališta, zapravo izgradnje budući da je dotična ploha na listi zahvata koje s više od pola financira HNS. Kao i terene u Zaprešiću, Koprivnici, Puli, Maksimiru i Kranjčevićevoj.

Ovog petka objavljuju se rezultati dopunskog licenciranja, u tom klubu i gradu uvjereni su da će dobiti „papir“ za Drugu HNL. Jer podmirili su sva dugovanja zaključno s 31. prosincem 2017. Zahvaljuju nekolicini nogometaša-vjerovnika, koji su pristali da im rate šalju naknadno. Ljudima iz Cibalije sviđa se proširenje s 12 na 16 sudionika, oni su ga predlagali stalno. Mogu li na dosadašnje grane već nagodinu?
- Zašto ne - optimističan je trener Davor Rupnik.

On ima ugovor do lipnja 2019. i volio bi nastaviti:
- Što se mene tiče, tu sam. Spreman za sve izazove. Ovog proljeća bilo je premalo vremena, a previše sportske nesreće. Presuđivale su nijanse, ponekad i sudački previd.

Čeka razgovor s predsjednikom Josipom Kuterovcem. Bliži se i ljetni prijelazni rok, treba zaključiti s kojim se momcima ide dalje, bez kojih se ostaje. Vitalan je to kolektiv, prekaljen u brojnim bitkama, nema razloga za strah od budućnosti. Uostalom, zar Kuterovac, inače član Izvršnog odbora HNS-a i predsjednik ŽNS-a, nije izjavio da je finalni meč finala kupa ujedinio sve u gradu, da zahvaljujući pomoći zagrebačke centrale imaju prekrasan obnovljeni stadion s pripadajućom infrastrukturom te da se natjecateljske ambicije predmnijevaju. Gradonačelnik Ivan Bosanćić smatra da Vinkovci „najstariji grad u Europi mlad 8.300 godina zaslužuje priredbe kakva je bila partija Plavih i Bijelih“, ali i nastup toliko obožavanih Vatrenih. Svakako i povratak prvoligaša, nasljednika generacija s dubokim korijenima u hrvatskom nogometu. Župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić ionako je prekaljeni sportski čovjek, dugogodišnji djelatnik nacionalne nogometne vlade tako da pozna suštinu posla i poteškoća, također i način za rješenje krize.
Sasvim je normalno da se šef HNS-a Davor Šuker u Slavoniji osjećao slavonski, s obzirom na to da je odatle, karizmatski predstavnik u kontinentalnim i svjetskim vrhovima, nekad igrački sada funkcionarski:
- Vinkovci su bili vrhunski domaćin ovom finalu, organizator za primjer, zaslužuju jedino čestitke. Iskreno hvala svima na nesebičnom prinosu, cjelokupnom dojmu i trajnoj uspomeni.

Da. Kad se zaželimo ravnice i svega što ona donosi i daje, ponovo krećemo za Vinkovce!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri