Odjava i najava

Mediji veličaju Andreja Kramarića

09.06.2018.

Mediji veličaju Andreja Kramarića
Foto: Drago Sopta/HNS

Zna se da Miroslav Blažević i Robert Prosinečki nikad nisu bili baš bliski. Danas su u sasvim korektnim odnosima  punog uzajamnog uvažavanja, neovisno o onoj diplomi koju će Ćiro „pojesti ako on postane pravi igrač“. Robi nije zlopamtilo, a glede stare Šefove ocjene da su navijači duša nogometa - novinari pak njihovi glasnogovornici - slaže se u potpunosti.  

Zato nakon blitz-priprema Vatrenih za SP, na koje putuju u ponedjeljak, bilježimo odjeke iz većine relevantnih tiskovina, portala i elektronskih glasila. Posrijedi je odjava prijateljskih utakmica s Brazilom (0:2 u Liverpoolu) i Senegalom (2:1 u Osijeku) kao i najava za tri zagarantirana ruska meča, s Nigerijom u Kalinjingradu, Argentinom u Nižnjem Novgorodu i Islandom u Rostovu na Donu.

Sportske novosti pišu da je rezultat iz Gradskog vrta nakraju dobar, zapravo odličan, budući da su Senegalci mogli lako šokirati više od 15.000 gledatelja i potopiti samopouzdanje izabranicima Zlatka Dalića. Doduše, malo čudno djeluje ta riječ, „mogli“, ktome „lako“ ; da jesu, sigurno bi to i napravili. Valjda se aludira na igru nesreće i sreće, i obratno. Učinak Andreja Kramarića smatra se fenomenalnim, na taj način anuliran je veći dio sraza u kojem naši nisu bili odveć opasni. SN prigovaraju Domagoju Vidi da je „zaspao kod pogotka“, hvale nekoliko solidnih intervencija Danijela Subašića i jednu bravuroznu Lovre Kalinića. Zaključujući da je svaka pobjeda uoči tako značajnog turnira dragocjena. Za mir i optimizam.
Večernji list sugerira da se već 16. lipnja u u vršku napada pojave i neizostavni Kramarić i neobično važni Mario Mandžukić, uvjeravajući kako se radi o dobitnom tandemu vatrenih špica kojem se momci iz Nigerije ne bi dostojno suprotstavljali. Piše da Andreja u početni sastav ne gura samo izvrsna statistika, već i segment koji se zove – zasluge. Dakako da se cilja na golove Ukrajini u Kijevu pa Grčkoj u Zagrebu. A partner iz snova trenao bi biti Mandžo, univerzalac koji je opasan i koristan u svakom trenutku.

Jutarnji list dobronamjerno konstatira da ne manjka razloga i za zabrinutost, s obzirom na igru koja je više upozoravajuća negoli ohrabrujuća. U tom kontekstu navodi se da je veći posjed lopte ostvaren na vlastitoj polovini igrališta brojnim kratkim kao i pasovima unatrag, da u obrani nije bilo dostatne sigurnosti, da akteri u središnjici nisu osmislili poželjna proigravanja, pogotovo ne napadačima-skakačima. Međutim, puno je bolje bilo u završnoj fazi susreta kad su dva mata definitivno prevagnula na hrvatsku stranu. Zasigurno se izbornik slaže s većinom napomena, što i ne krije, uvjeren da će dorada idućeg tjedna otkloniti nedostatke i Hrvatsku učiniti nadasve konkurentnom.

Slobodna Dalmacija zamjećuje da je za povremeni propuh u defenzivi krivo neigranje Šime Vrsaljka, ne sumnjajući da će Hrvati na ruskim stadionima prezentirati maksimalnu ozbiljnost i neupitnu vrijednost. Opstoji prijedlog kako bi Domagoj Vida trebao igrati na svojoj prirodnoj poziciji, dakle stoperskoj. Mnogo je povjerenja u vezni red, koji ovog petka nije blistao, ali izvanredna konkurencija vrhunskih majstora obećava autoritativne nastupe. Splitski dnevnik ne dvoji da će drukčijim pristupom, primjerenim važnosti natjecanja, Hrvatska stornirati propuste s proba koje su ipak revijalne.

Novi list, poput svih glasila, junakom utakmice proglašava Andreja Kramarića, on je donio preokret konstantno unoseći nemir u suparničke redove te se nametnuo za prvo rješenje u navali – pogodak za pobjeda uistinu spada u autorska djela tog sjajnog znalca! Izvještava da ozljede Danijela Subašića i Dejana Lovrema ni po čemu nisu zabrinjavajuće. Jalovost „kockastih“ u 1. poluvremenu otklonjena je čim se ispremiješala formacija, a i vremenske okolnosti obilježene neugodnim valom sparine postupno za bile nešto lakše.

Tportal podsjeća izbornika Dalića na dva problema: 1) stanje u bokovima u defenzivi, 2)otvaranje s one strane centra ne inicira i ne servira dovoljno prilika. Potcrtava da je blok pred vlastitim vratima na Euru u Francuskoj izgledao bolje. A na manjak izglednih situacija djeluju i ofenzivci, neodgovarajućim postavljanjem. Logično je da kreatori nedvojbene klase, kakvi su Luka Modrić i Ivan Rakitić, moraju rasnim krilima Ivanu Perišiću i Anti Rebiću pripremiti upotrebljivije lopte koje oni moraju čekati spremnije, pozornije.

Net.hr upozorava da je i u Liverpoolu i u Osijeku izostala igra premda je presing protiv Brazila prouzročio zdravu dozu optimizma neovisno o porazu. Međutim, protiv slabijeg protivnika kakav je Senegal izostala je nužna kvaliteta izvedbe pa smo strpljivo dežurali da se s loptom štogod napravi. Neka otvorena pitanja ne bi smjela zamaskirati pobjeda jer u nogometu je samozavaravanje često kobno. Pogreške valja priznati, a ne prikrivati u službi stvaranja povoljne klime.

100posto.hr nudi anketu kojoj je poanta da čitatelji više ne žele Andreja Kramarića gledati na klupi niti Domagoja Vidu na bekovskom položaju. Momčadi se u globalu zamjerava premalo okomitih proigravanja.

Goal.com prigovara da Hrvatska pogodak iz igre nije postigla apsolutno predugih 479 minuta. Komplimentira Daliću što je za skromniju izvedbu optužio vlastiti pristanak na utakmicu od 18 sati dok je sunce visoko. Zaključuje da napadači nisu jer ne smiju biti najveća briga.

HTV ukazuje na silan trud naših reprezentativaca, želju da se 0:1 bezuvjetno preinači u 1:1 onda svakako i na 2:1, poručujući da je jako važno u Rusiju otići u pobjedničkom raspoloženju.

RTL navodi da je osječki uspjeh poslije liverpoolskog neuspjeha čimbenik za zadovoljstvo, bez obzira što je realiziran u finišu dvoboja pred 16.000 promatrača. Opstoji nada u zavidan oporavak ove subote i nedjelje te ambiciozan odlazak ususret kampu u okolici Sankt Peterburga.

Nova TV svesrdno se pridružuje onima – zaista brojnima - koji zagovaraju standardnost fantastičnog Andraša Kramarića, podsjećajući da Senegal nikako nije bio bezazleni takmac zato je tih 2:1 rezultat za poštovanje. A kad se usavrši i igra, smiješi se prolazak među 16 najboljih na svijetu.

Da. Za početak!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri