68. Fifin Kongres

Kanada, SAD i Meksiko domaćini SP-a 2026.

13.06.2018.

Kanada, SAD i Meksiko domaćini SP-a 2026.
Foto: Arhiva HNS

Ruska je prijestolnica uoči početka Svjetskog prvenstva ugostila i 68. Fifin Kongres, na kojemu je izabran domaćin svjetske nogometne smotre 2026. godine.

Foto: Getty Images

Samo dan prije početka svjetske nogometne smotre u Rusiji, u Moskvi je sazvan 68. Fifin Kongres na kojemu se između ostaloga odlučivalo i o domaćinu Svjetskog prvenstva 2026. godine.

Glasovima prisutnih delegacija pobijedila je (134-65) zajednička kandidatura Kanade, Sjedinjenih Američkih Država i Meksika, u konkurenciji samostalne marokanske kandidature.

Hrvatsku su na Kongresu predstavljali predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker, izvršni direktor Damir Vrbanović i voditeljica odjela međunarodnih poslova i licenciranja Ivančica Sudac, dok je kao zamjenik glavne tajnice Svjetske nogometne federacije u radu Fifinih tijela sudjelovao bivši kapetan Vatrenih Zvonimir Boban.

Foto: Getty Images

U Moskvi su također usvojena Fifina financijska i druga izvješća za proteklu, 2017. godinu.

Uoči Kongresa, Vijeće Fife predstavilo je i novu formulu za izračunavanje bodova prema kojima će se formirati poredak najboljih reprezentacija te izmijenjenu verziju Etičkog kodeksa koji na snagu stupa 1. kolovoza.

Po završetku 68. Kongresa Fife započinje izborno razdoblje, u kojemu će se podnositi kandidature za funkciju predsjednika Fife. Glasovanje je zakazano za 5. lipnja 2019. godine, kada će biti održan 69. Kongres Fife. 

Foto: Getty Images

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri