Nižnji Lyon

Miroslav Rede: "Rebić je novi Skoblar"

22.06.2018.

Miroslav Rede: "Rebić je novi Skoblar"
Foto: Drago Sopta/HNS

Malokoji novinar je u povijesti hrvatskog sporta utisnuo trag poput Miroslava Redea, velikog reportera, komentatora i urednika Sportskih novosti. Od kojeg smo doista imali što naučiti. Riječ je i o prvoklasnom nogometašu saveznog ranga, koji je umijeće s igrališta prenio za stol i pisaći stroj. Stilist, erudit, istinski znalac. K tome gospodin.  

Uvertira dvama praznicima u ovom dijelu mjeseca i godine počela je dan ranije, praznikom nogometa istočno od Moskve. Tamo je fenomenalna Hrvatska po drugi put u dva desetljeća eminentnog suparnika u SP-borbi isprašila 3:0. U Francuskoj 4. srpnja 1998. na stadionu Gerland u Lyonu pred 39.100 gledatelja spriječila tada trostrukog svjetskog prvaka Njemačku na zadnjoj stepenici do polufinala, a eto u Rusiji 21. lipnja 2018. na stadionu Nižnji Novgorod u istoimenom gradu pred 43.319 gledatelja uništila dvostrukog svjetskog prvaka Argentinu u drugom kolu razigravanja po skupini.

Sinoćnji junaci iz Nižnjeg Novgoroda zovu se Danijel Subašić, Šime Vrsaljko, Dejan Lovren, Domagoj Vida, Ivan Strinić, Ivan Rakitić, Luka Modrić, Marcelo Brozović, Ante Rebić, Ivan Perišić, Mario Mandžukić, Andrej Kramarić, Mateo Kovačić i Vedran Ćorluka, a heroji iz „Nižnji Lyona“ bili su i ostali Dražen Ladić, Dario Šimić, Igor Štimac, Slaven Bilić, Robert Jarni, Zvonimir Soldo, Mario Stanić, Aljoša Asanović, Zvonimir Boban, Davor Šuker, Goran Vlaović i Silvio Marić. Svaka čast i slava stručnim bossovima Miroslavu Blaževiću i Zlatku Daliću. Povijesne knjige zauvijek će bilježiti strijelce Jarnija, Vlaovića i Šukera odnosno Rebića, Modrića i Rakitića.

Da čujemo što kaže onaj koji zaista ima što reći o opetovanoj eksploziji s tri razarajuća plutona:
- Zadovoljan sam, vrlo. Ne senzacionalno jer nisam iznenađen, takve sam stvari očekivao.

Rede nastavlja:
- Ovog proljeća pisao sam prilog u povodu poštanske marke tiskane u seriji od 100 tisuća komada, a posvećene World Cupu. Te najavio da Hrvatsku vidim u nedvojbeno važnoj ulozi i ponovo na pobjedničkom postolju. Sve se razvija u tom smjeru.

Oduševljen je izbornikovom strategijom:
- Blažević je znao biti hrabar, hrabriji nego Ivić što se tiče napadačke orijentacije. Dalić ih je premašio za koplje forsirajući momke izrazito ofenzivnog profila: Mandžukića, Perišića, Rebića, Kramarića, s tim da im se priključuju Modrić, Rakitić, Kovačić, Brozović, ulazio je i Pjaca. Sjajno. Strašno. I što je najvažnije, gotovo odreda su posrijedi dribleri. Nije to nikakav avanturizam, već sustavno osmišljena i ostvarena koncepcija.

Sugovorniku se nadasve dopada Rebić:
- Zamijetio sam ga poodavno, kad je na nekoj utakmici u dresu Splita savršeni centaršut lansirao vanjskom felšom, desnom nogom slijeva. Odmah sam zaustio "Zaboga, ovo je novi Skoblar!" Odmah to i napisao, opčinjen raznovrsnošću. Ante u ishodišnom pokretu ima fintu, na lopti je neobično čvrst, dribla i u lijevu i u desnu stranu. Puca silovito. Tko će ga takvog čuvati, tko uštopati!

I protiv Nigerije i protiv Argentine blistao je Modrić, proglašavan najboljim na terenu?
- Kapetan je čudesan. Takvog velemajstora, vrhunskog playmakera, nema nitko. Ni Brazil ni Njemačka, kod Francuza na neki način iskoči Pogba ili Griezmann ako se zatekne u drugom planu. A bez toga nema uspjeha. Jači smo utoliko što dotičnu ulogu mogu solidno odigrati Rakitić te Perišić i Mandžukić kad se malo povuku, iznenadnim potezom koji stvara igrača više.

Miroslav pojašnjava zašto su Vatreni na zvjezdanim stazama:
- Portugalu je trebalo desetak godina da sazriju Cristiano Ronaldo, Pepe i onaj koji nam je zabio na Euru u Francuskoj, Quaresma. Tek potom su bili spremni za kontinentalni naslov. Ova naša generacija sazrela je za definitivni uzlet. Prošla je svašta. Ne zaboravimo da su se i Brončani kalili od sredine osamdesetih do kulminacije 1998. Ne ide drukčije, radi se o sportskim i ljudskim zakonitostima. Bitno je da nosiš talent i moć, ostalo se nadograđuje.

Ukazuje na slikovit detalj:
- U Lyonu bi Nijemci za prvih 15 minuta vodili 3:0 da nije bilo fantastičnog Ladića. U Novgorodu nisu Argentinci stvorili poštenu šansu. I to je razlika, to je nevjerojatno, savršeno. Usprkos bezvremenskoj Messijevoj klasi, unatoč Agueru, Higuainu, Dybali, Pavonu - bili su sitan zalogaj za odveć čvrstu koncepciju i formaciju hrvatske momčadi koja ima sve.

Otraga dominira Lovren?
- Dejan je 10-15 posto povremene nesigurnosti sveo na minimum, potpuno preuzimajući funkciju iz Liverpoola. Nema vakuuma, nema p(r)opusta, nema prolaza. Perfektno. Čestitke pripadaju i Vidi, šampionu eksplozivnosti kakvom se ni slučajno ne mogu pohvaliti previše neokretni Englezi i Afrikanci.

Vraća se na Dalićeve sposobnosti:
- On je toliko prirodan, logičan. Razvio je igrače i igru, oslobodio ih svake malodušnosti i kolebljivosti, nema ni primisli na sramežljivost. Potez za notes je uvođenje Ćorluke u sudačkoj nadoknadi, naoko sitnica, a zapravo kapitalno rješenje kojeg se valjda nitko drugi ne bi sjetio u završnim trenucima; ta nagrada reprezentativcu koji je apsolutno zaslužuje, poruka "Svi ste važni, svi ste potrebni, svi ćete doći na red".

Neće jedino Kalinić koji nije golman...?
- Šteta. Ali to se tako moralo razrezati, jednostavno i energično. Za pravilo i primjer. Utoliko prije što je medicinska služba utvrdila da su suvišne dodatne pretrage i provjere, da je zdrav.

Podrazumijeva se da će Hrvatska biti prva u skupini D i stoga u osmini finala razigravati s drugoplasiranim iz skupine C. Bolje s Danskom ili Australijom, nego s Francuskom?
- Da. Ipak bolje.

Eventualno ćemo u srazu s Islandom „birati protivnika“ imajući situaciju na dlanu?
- Shvatljivo je da neprekidno korišteni nositelji igre i selekcije predahnu za drugi krug. Međutim, nije bilo baš idealno kad je Ćiro u Engleskoj 1996. kalkulirao s postavom zbog čega nas je Portugal pregazio... Preporučujem oprez.

Miroslav Rede u završnoj konstataciji:
- Pustimo skromnost. Hrvatska je nogometna sila. Dvije godine ponavljam da me zanima jedino polufinale SP-a 2018. Danas pogotovo!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri