Na kraju tjedna

Sretan rođendan, LM10

24.06.2018.

Sretan rođendan, LM10
Foto: Drago Sopta/HNS

Idu dani - ići će i godine - a mi Hrvati s osobitom se radošću i ponosom vraćamo na 21. lipnja 2018. kad su Vatreni u Nižnjem Novgorodu blistavom prezentacijom svladali Gaučose iz Buenos Airesa. Na kraju ovog tjedna zaista nemamo pravo uskratiti sebi reprizno čašćavanje tom poslasticom.

Ne blijedi sjećanje na super kompaktnu momčad koju krasi neupitna kvaliteta, napose na fantastične pogotke Ante Rebića, Luke Modrića i Ivana Rakitića. Poema je utoliko važnija što se na pogrešnoj strani zatekao dvostruki svjetski prvak, jedna od najprominentnijih selekcija današnjice s najcjenjenijim, najslavnijim i najplaćenijim individualcem Lionelom Messijem. Momčad očito poremećena pa u analognoj mjeri pokolebana stanovitim internim uvjetima, ali to nije jer ne može biti naš problem.

Naša je sreća što je te večeri na tom stadionu goropadnu Hrvatsku trakom oko lijeve nadlaktice i nevjerojatnom vještinom predvodila još jedna „desetka“ s istovjetnim inicijalima, LM. Onaj LM koji predobro zna i uvažava uzrečicu „U pobjedi se ne uzvisi, u porazu ne ponizi“ tako da je za Lea – svakako ne kurtoazno – pronašao ljepše riječi negoli cijela regimenta argentinskih trenera, izvjestitelja i navijača zajedno, smatrajući da onako usamljen te blokiran i nije stigao učiniti nešto više.

Dakako da Zlatko Dalić nije suparnicima namjestio pušku već top. Messiju servirajući Marcela Brozovića i majstore iz pratnje, one što ni na trenutak nisu zaspali. Ako je brana-barikada jednom i popustila, a jest jer ne bi bilo normalno da nije, odnekud se stvorio Rakitić i pomeo loptu pola metra od desne vratnice gola Danijela Subašića stoga se ništa nije dospjelo zakomplicirati… Jasno da je Jorge Sampaoli ugledne internacionalce propustio složiti u respektabilnu cjelinu zbog čega je poraz u srazu s kaznenom ekspedicijom iz Zagreba bio neizbježan. Sad se, navodno, gomba i s njima i s vodstvom državne nogometne unije, panično tražeći rješenje složene situacije. Ničiji križ nije lagodan.

Ne treba brinuti za Messija, peterostrukog osvajača Zlatne lopte Fife, godišnje nagrade prvom igraču globusa. Genija lopte i loptanja. Dat će maksimum, pitanje je kako će uzvratiti Nigerija. Nije nužno slutiti koliko mu palčeve drži prijatelj iz Barcine svlačionice Rakitić. Osobna iskaznica Hrvata podrazumijeva iskrenost potpore i najljepše želje svakom prijatelju. Uvijek, osim u međusobnom ogledu, dvoboju, sudaru. To prije što borba za hrvatske boje nema alternative, izraženija od bilo koje i bilo čije, poradi poznatih okolnosti.

Danas je 24. lipnja, rođendan vodećeg planetarnog asa. Sretno i s hrvatske strane. Sa zahvalom što je vlastitom karizmom simfoniju Vatrenih i nehotice i nenamjerno podignuo barem za oktavu.

Vjerojatno mu je glede gašenja 31 svjećice na slavljeničkoj torti među prvima čestitao zemljak Diego Armando Maradona, legitimni konkurent za status naj-naj nogometaša svih vremena. Nije dvojbeno da trokut lidera zatvara njihov brazilski susjed Edson Arantes do Nascimento zvani Pele. Snimka suza emocionalno potresenog Maradone, koji je debakl nasljednika u partiji sa sjajnim Croatama doživio valjda najdramatičnije, obišla je sve meridijane i paralele. Zasigurno i fotografija iz svečane lože, ono kad ga naoružan vječitim osmijehom, ali i gentlemanskim suosjećanjem tješi Davor Šuker, nezaboravni kolega i dostojni partner iz Seville FC devedesetih. Uvjereni smo da je potom nevinom gubitniku bilo lakše. Te da jednako korektni Diego nije zaboravio čestitati Šukermanu koji tih minuta nije davao maha trijumfalizmu.

Mondial se nastavlja, s dosta realnim izgledima Argentine da se ipak plasira među 16. Neka, nama je u globalu svejedno. Zapravo navijamo za najboljeg do sebe, s obzirom na to da smo dokazali superiornost. Red je da poziciju br. 2 uzme onaj kome pripada legitimno i zasluženo. Mi gledamo svoja posla, slijedimo svoj plan, nastojimo ostvariti svoje dodatne ciljeve. Svojim sposobnostima temeljenim na nadarenosti, upornosti, hrabrosti, vrijednosti. Nadamo se nastavku niza ovog utorka u Rostovu na Donu, kamo je trupa iz Sankt Peterburga otputovala u nedjeljno popodne. Praćena pozornošću svih nas, ljubavlju nacije ujedinjene u uspjehu čiji se kraj ne nazire.

Jesi li svjestan toga, Islande!?

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri