Na kraju tjedna

Zapovjedništvo nad komandom

07.07.2018.

Zapovjedništvo nad komandom
Foto: Drago Sopta/HNS

Trebalo bi izbjegavati velike riječi, tehniciranje dramatičnim porivima i sudbinskim konotacijama te još jednoj utakmici pripisivati povijesno značenje. Međutim, ovoj se na žalost ili na sreću ipak mora. Jer četvrtfinale Svjetskog prvenstva kao događaj o kojem ovisi nastavak s još dva zagarantirana nastupa ili odlazak s turnira to uistinu podrazumijeva. 

Zgodno se ugnijezdio taj 7. srpnja. Između 4. i 8. dana sedmog mjeseca u godini. Naravno da asocira na onu koje se ljetos sjetimo tako često. Na 1998. s Coupe du Mondeom širom francuskih adresa. Spomenutih smo datuma u Lyonu isprašili Elf 3:0 pa u Parizu izgubili od Tricolora 1:2 stječući pravo na sraz za treće mjesto. Osvojeno u sjajnom stilu protiv Nizozemske, 2:1 na glasovitom Parku prinčeva.

Bilo bi neozbiljno (makar to nije zabranjeno) sanjati o brončanoj medalji dok nemamo ni drvenu. Kamoli pucati na sam vrh, više emocijom nego presijom. Nadamo se da će Novi Vatreni pod nadzorom besprijekornog Zlatka Dalića dokraja zakoračiti putem Vatrenih karizmatskog Miroslava Blaževića dokazujući da je Hrvatska mala zemlja za velike uspjehe - odlazeći među četiri posljednja od 32 inicijalna sudionika završnice World Cup.

Za to je nužno srediti Komandu. Vjerujemo da će naši zapovjednici s klupe i napose s igrališta u presudnim trenucima potvrditi klasu i moć, raznovrsnu vrijednost i klasičnu bespoštednost, ne dopuštajući iznenađenje. Drukčiji scenarij bio bi baš to, neka vrsta senzacije budući da Hrvatska u globalnim razmjerima kotira neusporedivo bolje, spremna i sposobna za brže/više/jače u skladu s olimpijskim pokličem večeras na olimpijskom stadionu u olimpijskom Sočiju.

Svi smo svjesni promjenljivosti nogometne igre, izazovnosti situacije. Neočekivanih okolnosti – objektivnih ili subjektivnih – koje vodu usmjere na ovaj ili onaj mlin. Kad iznimke potvrđuju pravilo. Svatko voli da se to dogodi drugome, ne njemu. Sigurno štošta ovisi o snazi karaktera. Nemamo pravo sumnjati u onaj koji nosi kapetana Modrića i sve u „kockastom“. Dosad potvrđivan tako zorno, na užas suparnika.

Na istočnoj fronti prestali su obitavati Brazilci, Nijemci, Argentinci, Španjolci, Urugvajci, dočim Talijani nisu ni participirali. Regimenta ex-pobjednika, osvajača najdragocjenijeg trofeja planetarnog sporta. Hrvati traju u društvu poodavnih slavodobitnika Engleza i Francuza. Potonji su već u velikom kvartetu, našima i Gordom Albionu ispriječila se eto velika subota. Pa kako bude.

Neovisno o raspletu imamo pravo jedino na zadovoljstvo i ponos. Na stranu izdašni financijski aspekt, veseli da su hrvatske vedete polučile bolji dojam od koliko etabliranih toliko i razvikanih internacionalnih zvijezda koje predvode Lionel Andres Messi, Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro, Neymar da Silva Santos Junior, Luis Alberto Suarez Diaz, Andres Iniesta Lujan te većim ili manjim dijelom Marcelo Vieira da Silva Junior, Edinson Roberto Cavani Gomez, Sergio Ramos Garcia, Gonzalo Gerardo Higuain, Philippe Coutinho Correia, Manuel Neuer, James David Rodriguez Rubio, Toni Kroos, Mohamed Salah Ghaly, Francisco-Isco Roman Alarcon Suarez, Mats Hummels, Radamel Falcao Garcia Zarate, Robert Lewandowski, Javier Chicharito Hernandez Balcazar, Thomas Müller, Thiago Emiliano da Silva, Diego Roberto Godin Leal, Xherdan Shaqiri, Angel Fabian di Maria, Christian Eriksen, Bernardo Ricardo Andrade Quaresma, Juan Guillermo Cuadrado Bello…

Kako bi ono rekao Dino Dvornik: „Ajme, puka san od nabrajanja!“

Hrvatska može ispasti, ali ne može puknuti. Više ne. Ona je svoje napravila. S čudesnim Lukom Modrićem, s neslomljivim Ivanom Rakitićem, Danijelom Subašićem, Dejanom Lovrenom, Marijom Mandžukićem. Svima s Liste 22. Živimo s titrajućom nadom da će za nas aktualno natjecanje trajati i poslije 7. srpnja 2018. godine. Na oduševljenje cijelog naroda plus neutralnih simpatizera s brojnih meridijana i paralela, onih što poštuju nedvojbenu vještinu i kulturu koju Croate iskazuju.

I da, opravdano očekujemo kako će vihor iz Vinjana Donjih definitivno postati strah i trepet svim takmacima, spontano proširujući ime i prezime pa biti sličan navedenim asovima koji korijen vuku s hispanskog poluotoka: Ante Boško Rebić Imotski dos Neukrotivi!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri