Jedno tijelo, jedna duša

VIDEO - Dalić: "Živimo svoj san i donijeli smo Hrvatskoj pozitivu"

08.07.2018.

VIDEO - Dalić: "Živimo svoj san i donijeli smo Hrvatskoj pozitivu"
Foto: Drago Sopta/HNS

Po dolasku hrvatske reprezentacije u Moskvu, na polufinale s Engleskom, izbornik Zlatko Dalić održao je konferenciju za medije.

Engleska 

"S obzirom da su u polufinalu, dobri su i nemaju velikih slabosti. Puni su mladih igrača, pokazuju kvalitetu, i lakoćom su dobili Šveđane. Maksimalno ih poštujemo i bit će nam težak suparnik. Analizirali su i oni nas, ali ne bojimo se nikoga, pa niti Engleske. Imali su i oni težak put, no moćni su, čak i iznenađujuće potentni - s najviše okomitih lopti i dubinskih proigravanja na ovom turniru. Njihov je izbornik napravio dobre stvari, opasni su i u prekidima. No, u polufinalu više ništa nije lagano, čeka težak posao i nas i njih. Kane je prvi strijelac prvenstva i teško ga je zaustaviti, no imamo dobre braniče, a Lovren ima iskustvo igranja protiv njega. Naši su stoperi sjajni, uz puno poštovanje Kaneu. Uspjeli smo zaustaviti i Messija, i Eriksena, pa vjerujem da ćemo i Kanea. Pritom im mnogo ovisi i o Sterlingu, treba zaustaviti i njega"

Energetska potrošnja i varijante za polufinale

"Mnogo smo se potrošili u zadnje dvije utakmice, dva puta po 120 minuta, i uložili smo mnogo energije. Umor će nam sigurno biti problem, no napravit ćemo sve za dobar oporavak. Vidjet ćemo tko će nam biti na raspolaganju za Engleze i pronaći ćemo najbolje rješenje. Nije se lako vratiti u pravu formu, ali dobili smo novi elan, novi motiv, i naći ćemo i novu energiju. Dobro ćemo razmisliti o varijantama. Pokušavali smo s različitim kombinacijama kroz turnir, ali nećemo ništa posebno izmišljati ili pametovati. Treba pronaći najsposobnije, najpotentnije i sto posto zdrave. Bio bi rizik igrati s nekim nespremnim, to nosi neizvjesnost i može biti kobna, skupa greška"

Hrvatska živi svoj san 

"Teškim smo putem došli do Moskve i neće nam ništa biti problem. Živimo svoj san, zaslužili smo biti među četiri najbolje momčadi svijeta s obzirom na to kakve igrače imamo. Ponavljam, veliki 'frajeri' su otišli doma, a ostali su radnici, organizirane momčadi koje su dale sve od sebe. To je naš ponos, i ne mislimo stati. Hodamo već mjesec dana po Rusiji i bilo bi nam žao da na kraju nismo vidjeli Moskvu"

Ivan Rakitić 

"Ovo su možda njegove najbolje utakmice za Hrvatsku, a možda je to i najbolji nogomet njegove karijere. Nastavlja s igrama koje je pružao ove sezone u Barceloni. Mnogo nam znači, a zajedno s Lukom možda je najbolji svjetski tandem veznih igrača. Pored svoje kvalitete, pokazuje mirnoću, stabilnost - što je dokazao pucajući odlučujuće jedanaesterce" 

Vatreni donose pozitivu 

"Nas se možda nije očekivalo u polufinalu, ali mi ćemo dostojno prezentirati hrvatsku državu i hrvatski nogomet. Hvala igračima na tome. Njihov je odnos unutar reprezentacije možda i tajna našeg uspjeha. Bez dobre atmosfere nema dobrog rezultata, a klupski rivaliteti ostaju u tamošnjim ligama. U reprezentaciji su svi jedno tijelo, jedna duša, i tako i igraju. Mi igramo za obične ljude, kojima je hrvatska reprezentacija i doručak i ručak i večera. Već 25 dana Hrvatska zaboravlja sve svoje probleme, nedaće, brige te navija i veseli se. Donijeli smo pozitivu i neka se bar nešto okrene poslije svega ovoga. Nogomet može biti pokretač i zato hvala svima na podršci i zbog njih nećemo stati"

Sportska promocija 

"Mi smo mala zemlja koja se mora prezentirati na razne načine, a sport je među najboljima. Malo je ljudi znalo za Hrvatsku prije Francuske '98, a sada su milijuni opet gledali našu utakmicu s Rusijom. U Hrvatskoj navijaju svi, izađu na ulice, i to nas raduje. Već je i polufinale veliki uspjeh, s obzirom da su Argentina, Brazil, Španjolska i Njemačka već kod kuće. Bilo bi sjajnu zaustaviti reprezentaciju s najboljom ligom u Europi, s golemim sredstvima, ali mi se borimo i pokazujemo kvalitetu. Da je nama engleski novac... gdje bi nam bio kraj. Da nam je netko prije Svjetskog prvenstva ponudio treće mjesto, prihvatio bih, ali da nam ga sada ponudi - ne bih"

Napadački orijentirani polufinalisti

"Imali smo u zadnje tri utakmice jako teške protivnike sličnog stila, drugačijeg od našeg - čvrst blok, defenziva, agresija. Subašić nam je protiv Rusije bio najaktivniji igrač s ispucavanjem dugih lopti. No, Hrvatska je i u tim utakmicama odgovorila kako treba, držala ravnotežu, makar to nije naš stil. Veseli nam što dolazi Engleska, s kojom ćemo se moći nadigravati. I Francuska i Belgija gaje napadački nogomet i drago mi je da su te četiri momčadi ostale u turniru. Belgija je taktički igrala vrhunski"

 

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri