Srce i ponos

Dalić: "Mi smo se i pripremali za finale"

11.07.2018.

Dalić: "Mi smo se i pripremali za finale"
Foto: Drago Sopta/HNS

Po završetku polufinale utakmice Svjetskog prvenstva protiv Engleske, u kojoj su Vatreni izborili veliko finale, hrvatski izbornik Zlatko Dalić održao je konferenciju za medije.

Finale s Francuskom 

"Bio sam u Francuskoj '98 na prve tri utakmice kao navijač. Svi se sjećamo polufinala s Francuskom i Thurama, 20 godina razgovaramo o tome. Poveli smo 1:0, a još nismo ni završili s proslavom pogotka, i već je bilo 1:1. Možda nam je sada ovo prilika za uzvrat. Obje su momčadi zasluženo u finalu, pokušat ćemo se dobro pripremiti i odigrati najbolje što možemo. Kvalitetna su momčad s vrhunskim igračima, no čeka nas težak posao. Bit će to sjajna utakmica, za uživanje"

Polufinale s Engleskom 

"Bili smo bolji, nadmoćniji, kontrolirali smo utakmicu čak i nakon primljenog pogotka. Da igramo loše, ne bismo bili u finalu. Nismo ih podcijenili, nego poštovali. Znali smo što i kako rade, pritisnuli smo ih i zatvorili Stonesa i Hendersona, a ostale smo im stopere pustili u igru. Imali smo posjed lopte i rekao sam na poluvremenu igračima da ostanu mirni, nastave s dodavanjima i ne gube glavu. Mislim da smo igrali čak i bolje nego protiv Argentine, igrači su uživali u nogometu"

Snaga i energija 

"Pokazali smo nevjerojatnu snagu i energiju. Ja sam htio napraviti neke zamjene, ali nitko nije htio izaći van, čak ni u produžecima. To je karakter, to me veseli. Svi su rekli da su spremni i da mogu igrati dalje. Stoga pohvala liječnicima i fizioterapeutima na trudu. Neki su igrači igrali s ozljedama s kojima u drugim okolnostima ne bi igrali, dvojica su nam igrala s pola noge. Nitko nije htio odustati, nitko nije rekao da ne može"

Karakter

"Kada smo počeli s pripremama prije mjesec i pol dana, inzistirao sam na karakteru. Ne mogu naše igrače učiti igrati nogomet, oni ga igraju sjajno, nego sam s njima morao raditi druge stvari. Što je turnir više odmicao, dobivali su više mentalne snage i sada je imaju više nego ja. Rekao sam da će Svjetsko prvenstvo osvojiti karakterna, organizirana, disciplinirana momčad koja ispunjava zadatke. Mi smo tri puta gubili i tri puta to stizali, te pokazali kvalitetu. Mi smo ponosan narod koji se ne predaje"

Umor

"Sami smo si krivi što smo igrali tri produžetka, trebali smo te utakmice riješiti i prije. No, spremni smo za finale, za njega smo se pripremali, iako Francuska sada ima više odmora. Nemamo pravo kukati i tražiti alibi, mi moramo doći u finale dati sve od sebe, kao da nam je prva utakmica. Nema izgovora"

Navijačka podrška i ključ uspjeha

"Ne znam jesmo li bili brojčano nadmoćni na tribinama, ali u navijanju smo bili bolji, navijači su nas nosili u najtežim trenucima, dizali nas i velika im hvala. Velika hvala i svima u regiji koji navijaju za nas, ono što mi činimo je fantastično i svi će nam ti ljudi biti velika podrška u finalu. Ovo je povijesna stvar za hrvatsku državu i hrvatski nogomet. Ne znam je li ikada manja zemlja igrala finale Svjetskog prvenstva, a naši su uvjeti i naša infrastruktura takva da mi gotovo da nemamo gdje ugostiti Engleze kada nam dođu u Ligi nacija. No, imamo srce, imamo ponos i imamo igrače"

Riječ stručnjaka

"Stručnjaci koji su govorili da će Engleska u finale nisu stručnjaci. Oni ne znaju. Da znaju, znali bi da je Hrvatska bolja momčad, što je i pokazala"

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri