Dan za san

Sad ili... drugi put? Naravno sad!

11.07.2018.

Sad ili... drugi put? Naravno sad!
Foto: Drago Sopta/HNS

Svi smo svjesni nove spektakularne prilike koju najpopularnijoj državnoj selekciji nudi ova srijeda, ali bilo bi omalovažavajuće uskliknuti „Sad ili nikad!“ Zato što je gabaritima mala Hrvatska velika svjetska nogometna sila kojoj večeras u Moskvi na Lužnikiju ne prestaje perspektiva. Bit će još polufinala i borbi za SP-zlato. Makar za 20 godina. No zašto čekati, šanse postoje da bi se iskoristile!

Značajna je razlika Englesku proći ili ne proći. Pobjeda osigurava nedjeljno finale s Francuskom na istoj lokaciji i najmanje srebro, poraz ne osigurava ni broncu u subotu na Krestovski stadionu u Sankt Peterburgu gdje je već akreditirana Belgija. Vatreni su plasmanom među četiri naj-selekcije globusa premašili globalne prognoze i vlastite ciljeve. Što ne znači da utakmica za prvo mjesto nije sveti cilj. Svakako dostižan.

I dalje se provlači simbolika s Coupe du Mondeom 1998. u Francuskoj. Na kojem su Vatreni upravo 11. srpnja sredili Nizozemsku 2:1 pa osvojili brončanu medalju - za trijumf, ponos i povijest. Treba podsjetiti na aktere s pariškog Parka prinčeva:

Dražen Ladić, Mario Stanić, Igor Štimac, Slaven Bilić, Robert Jarni, Zvonimir Soldo, Krunoslav Jurčić, Aljoša Asanović, Robert Prosinečki (od 78. Goran Vlaović), Zvonimir Boban (od 90. Igor Tudor), Davor Šuker.

Strijelci Prosinečki u 13. i Šuker u 36. minuti.

Izbornik Miroslav Blažević.

Najbolji Ćirin nasljednik nedvojbeno je Zlatko Dalić. Normalan čovjek i savršen trener koji je ovih tjedana dao maha jednom pojmu: poniznost. Stoga se ne razbacuje bahatim optimizmom uvjeren u kvalitetu bilo kojeg suparnika. Gordog Albiona pogotovo. Ali pritom ni za milimetar ili gram ne umanjuje vrijednost i pripadajuće izglede svoje momčadi; štoviše, stalno podvlači da Hrvati nikome ne priznaju status favorita niti se mire s podređenim položajem. Svjesni talenta, potencijala i snage protagonista koje uvažavaju u svakom kutku kugle zemaljske, naizust izgovarajući njihova imena te, osobito, prezimena:

Danijel Subašić, Šime Vrsaljko, Domagoj Vida, Dejan Lovren, Ivan Strinić, Luka Modrić, Ivan Rakitić, Ante Rebić, Andrej Kramarić, Ivan Perišić, Mario Mandžukić, Marcelo Brozović, Vedran Ćorluka, Mateo Kovačić, Josip Pivarić, Milan Badelj, Lovre Kalinić…

Podrazumijeva se da su o današnjem grandioznom dvoboju ispisane tone tekstova, izgovoreni vagoni rečenica. Svijet je u neupitnom iščekivanju, domovine neposrednih aktera u titrajućem nestrpljenju. S Otoka po običaju stiže samouvjerenost spojena s prepotentnošću. U redu, kolijevka nogometa sebi valjda smije priuštiti takve konotacije, pripisati dodatnu važnost. Sigurni smo, međutim, da svakog Engleza u kopačkama i bez njih barem u dnu srca zebe strepnja, tišti onaj nelagodan osjećaj kojim se nehotice priznaje da ništa nije jer ne može biti riješeno unaprijed. Da opasnost vreba.

Ma znaju oni koliko mogu hrvatski velemajstori predvođeni ekstra klasnim kapetanom Modrićem! 

Nadamo se da iscrpljujuće partije s Dancima u osmini finala i Rusima u četvrtfinalu nisu ostavile pretjerane posljedice na fizičko-kondicijskom planu. Da je oporavak bio učinkovit do te mjere da se saniraju i određene ozljede. Te da će psihološka dimenzija satkana od unutrašnjeg mira i strašnog poticaja eliminirati i natruhe umora, objektivne, ali iskorjenjive. U 90 minuta nemilosrdnog sudara s partnerom koga krasi impresivna tjelesna moć, dakako i nogometno umijeće, taktička zrelost, ktome i tradicionalna karizma.

Sretna je okolnost što zbog toga dodatno inspirira!

Baš nas zanima kako će Albion reagirati kad i ako Vatreni povežu konce akcija obogaćene brojnim elementima modernog, atraktivnog i svrsishodnog nogometa. Suočen s kombinatorikom naših ofenzivaca i rezolutnošću naših defenzivaca, izložen dakle nadahnutosti i odlučnosti. Ovaj turnir dokazuje da su Dalić i stožernici precizno snimili svakog protivnika, imali odgovor na svako eventualno iznenađenje.

A to što je lopta okrugla u jednakoj mjeri pomaže/odmaže i Hrvatima i Englezima.

Nije tajna da nam odgovara stil dotičnog partnera. Mnogo više nego onoga koji je otpao u prethodnoj rundi, Kolumbije. Sklone raznoraznim trikovima, čak potezima s one strane sportske fernese. Nezgodno je što England izgleda i djeluje zaista gordo.

Neka. Je li se osvjedočio da ide na Croatiju koja nikad ne drhti ni pred kime, koja je na ovom summitu uništila strašnog Lea Messija i njegovu Argentinu u obračunu koji Južnoamerikancima nije zapravo ostavljao ni teoretske mogućnosti? Onda pak iskopčala razvikanog Cristiana Eriksena i njegovu Dansku pa pored scene parkirala nadobudnog Aleksandra Golovina i njegovu Rusiju, domaćina koji je pao pod još jednim topotom pucača jedanaesteraca Made in Croatia!

Nemamo ništa protiv da se tako rasplete i treći put, naprotiv.

Hrvatska u ovoj meč kreće čista obraza i visoko uzdignuta čela. Njen šef kaže da je realni omjer 50:50. Kladioničarske kuće doduše favoriziraju takmaca. Razumljivo je da oba energično kreću po sve. Bit će to rat sveden na šahovsku partiju u kojoj Hrvatska ne može izgubiti.

Zato što je već dobila!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri