Piše se nova povijest

Dalić: "Što nam je teže, to smo bolji. Nije me strah"

12.07.2018.

Dalić: "Što nam je teže, to smo bolji. Nije me strah"
Foto: Drago Sopta/HNS

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić održao je konferenciju za medije dan poslije osiguranog plasmana u finale Svjetskog prvenstva.

Motiv protiv Engleske 

"Mislim da smo zasluženo pobijedili, da smo bili bolja momčad, pogotovo u produžecima. Mi suparniku pokazujemo poštovanje i isto očekujemo zauzvrat, a engleski ga mediji nisu pokazali te smo imali i dodatni motiv. Nogomet je viteška borba i treba biti dostojanstven u pobjedi i u porazu. No, osnovni nam je motiv bio plasman u finale kako bismo obradovali svoj narod i svoju državu"

Peru, Meksiko, Brazil, Senegal

"Te prijateljske utakmice jedan su od glavnih razloga zašto smo u finalu. To nam je bila odlična škola, izvrsno iskustvo jer smo vidjeli greške i shvatili što moramo promijeniti. Bilo je dosta polemike, a ja sam rekao da igrači moraju promijeniti svoj stav i pokazati bolju igru želimo li barem proći skupinu. Te su nam utakmice, uključujući i poraze, mnogo pomogle"

Umor

"Imali smo najteži put i bit ćemo vjerojatno jedina momčad koja je na svjetskim smotrama praktično odigrala osam utakmica. Igrači su uložili veliki napor, ali što nam je teže, to smo bolji i nije me strah bez obzira što Francuzi imaju dan odmora više. Nema opravdanja, finale Svjetskog prvenstva igra se jednom u životu. Vjerujem da ćemo pronaći snage, motiva i energije, iako je Francuska u prednosti"

Finale

"Plasmanom u finale ušli smo u povijest, kao najmanja država pored Urugvaja. Kada vidimo hrvatske uvjete, mi smo svjetsko čudo, fenomen. Za ugostiti momčadi poput Španjolske i Engleske morali bismo imati stadion za 40.000 ili 50.000 ljudi, da navijači mogu doći uživati. Imamo talent, imamo karakter, no infrastrukturno smo u debelom minusu. Nešto se mora pokrenuti - ako neće sada, kada će? Nogomet i sport općenito donijeli su toliko radosti hrvatskom narodu da mu se mora poklanjati više pažnje. Imamo srce, ponos, sjajne igrače. Ovo je jedan od najvećih sportskih uspjeha Hrvatske, uzme li se u obzir popularnost nogometa u svijetu. To je planetarni uspjeh. Ponosan sam što je reprezentacija ovako daleko došla pod mojim vodstvom, nakon 20 godina u sjeni Vatrenih '98. Oni su učinili mnogo za hrvatsku državu u stvaranju, ali sada se piše nova povijest u novom vremenu"

Statistika i čudo 

"Ne vjerujem u statistike i brojeve, vjerujem samo u ono što vidim i što radim. Po statistici mi ne bismo trebali biti u finalu, ali ako brojke kažu da je vrijeme za novog svjetskog prvaka - neka nam i to pomogne. Slažem se da je Hrvatska čudo, s obzirom da je u finalu, a nitko nas nije svrstavao uz bok Španjolske, Njemačke, Argentine, Brazila... neka to čudo traje i dalje"

Zvijezde 

"Smatram da je Messi najbolji na svijetu, ali reprezentacije s najvećim zvijezdama rano su otišle kući. Kompaktne, borbene momčadi ostale su duže i možda je ovo Svjetsko prvenstvo jedno od najčudnijih s obzirom na rana ispadanja velikih momčadi. Nogomet je toliko napredovao da svaka momčad ima dobru formaciju, organizaciju, blok i raspored. Nema više lakih pobjeda, pojedinci više ne mogu sve rješavati sami. Potrebna je momčad. Hrvatska je i prije imala sjajne igrače, ali nismo mogli proći skupinu. Zajedništvo donosi rezultat"

Didier Deschamps

"Kao igrač imao je sjajnu karijeru, uspješan je i kao izbornik - europski je doprvak - i čast mi je naći se u finalu s čovjekom takve igračke i izborničke karijere. On naslov prvaka svijeta već ima u svojoj kolekciji, ja nemam, dakle ja imam veći motiv. Šalim se, naravno, a eventualni svoj naslov posvetit ću svojoj obitelji i svima koji su bili uz mene, te našoj državi"

Zdravstveno stanje igrača

"Vidjet ćemo tko će biti koliko spreman i zdrav. Ionako ne govorim to za javnost, a na kraju krajeva imam 22 vrhunska igrača i koga god stavim, neću pogriješiti. Igrači su i veseli i umorni, radimo na opuštanju i sutra ćemo imati bolji uvid u njihovu spremu. Već su 50 dana u izolaciji, a problema smo imali i uoči Engleza - međutim, nitko nije htio izaći van iz igre"

Najteži ispit

"Francuska će nam biti najteži ispit, u finalu su dvije najbolje momčadi. Bit će nam to najteža utakmica, Francuska je pokazala kako zna čuvati rezultat, braniti se i prijetiti iz protunapada. Moramo biti jako oprezni, paziti na brze igrače poput Griezmanna i Mbappea, ali pokazujemo zajedništvo, i pokušat ćemo držati formaciju i spriječiti ih. Kante je odličan defenzivac, ako on igra dobro, cijela Francuska igra dobro. Bit će nam velika prepreka, ali ne bojim se da će zaustaviti Modrića jer mi koristimo i druge igrače"

Iskustvo

"Razlika u godinama osjetila se protiv poletne i brze Engleske. Naši igrači imaju iskustvo igranja velikih utakmica, klupskih finala, i to može biti naša prednost. Međutim, mlađi igrač donosi energiju, želju, ambiciju, ali ne vjerujem da će takve stvari presuditi. Mislim da će svi znati reagirati kako treba"

Sreća prati hrabre

"Kada momčad gubi, prijeti raspad sustava primanjem drugog pogotka. Treba imati i malo sreće, Kane je promašio stopostotnu prigodu - u suprotnom bismo se teško vratili. Sreća prati hrabre. Mi kvalitetu imamo oduvijek, a do finala smo došli na temelju karaktera"

Usporedba s Grčkom '04

"Vidim sličnost, tada nitko nije vjerovao da Grčka može do naslova europskog prvaka. Imali su težak put, prolazili na prekide, ali ta kompaktna momčad s njemačkim izbornikom zasluženo je osvojila Europsko prvenstvo i neka se takav put ponovi i ove godine"

Domagoj Vida i Nikola Kalinić

"Ne želim mnogo ulaziti u nenogometne stvari. Ponosni smo što je cijeli stadion u Moskvi u nekoliko navrata navijao za nas, a te neke sitnice jednostavno su negativno ispale, makar nisu imale negativan cilj. Mi smo jedini igrali Svjetsko prvenstvo s 22 igrača i žao mi je što se dogodilo to s Kalinićem, ali to je sport, to je život. Sada smo u finalu i želim govoriti samo o lijepim stvarima. Ne bih nikoga izdvajao, od početka nam je naglasak na kolektivu. Tko je razmišljao o pojedincima, već je otišao kući. Uvijek sam pozitivan i uvijek sam micao negativnosti od igrača. Lako je napraviti problem, imali smo ih mnogo, a da sam ih još i ja kao izbornik stvarao, ne bismo imali šanse. Svojim nastupima i izjavama morao sam povući prema naprijed, kult reprezentacije bio je gotovo srušen, a danas četiri milijuna ljudi u Hrvatskoj slavi. Ponosan sam ako sam uspio biti barem dio toga. Loše misli vraćaju se lošim, a igrači su me prihvatili i danas vjeruju u sebe još i više nego ja"

Luka Modrić

"Naravno da bih bio sretan da Luka osvoji nagradu za najboljeg igrača turnira. Nedostaje mu uspjeh s reprezentacijom i bilo bi sjajno kada bi sada uzeo Zlatnu loptu, koju je svojim igrama i zaslužio, bez obzira na rezultat finala. Realno je bilo da se prije prvenstva govori o Messiju, Neymaru i Ronaldu, no oni su već na godišnjem. Modrić je tri sezone klupski prvak Europe, a ovdje vuče reprezentaciju"

Ivan Perišić

"Nakon prvog gola Engleskoj on je postao drugi igrač. Dobio je samopouzdanje, a uz pravog Perišića mi ćemo biti svjetski prvaci. Još uvijek nije na optimalnoj razini, ali ja od njega tražim mnogo u obrani, pri čemu se potroši i nedostaje mu snage prema naprijed. To odrađuje fenomenalno. Pogodak ga je podigao i nadam se da će biti u najboljem izdanju u finalu, makar ima mnogo olakotnih okolnosti, poput teške sezone u Interu

Iskustva iz arapskog svijeta i trenerski mentori

"Uvijek sam išao težim putem i za sve sam se sam izborio. Nisam želio ostati u Hrvatskoj i biti prosječan trener, čekajući neki dar od nekoga, nego sam otišao tamo gdje mi je bilo moguće. U Europi se hrvatski treneri ne respektiraju previše, makar poput Bilića i Kovača rade odličan posao. Počeo sam od najmanjeg kluba da bih za godinu dana dobio titulu za najboljeg trenera i preuzimao najveće azijske klubove te naposljetku dogurao do finala tamošnje Lige prvaka. Bilo je zahtjevno, no vjerovao sam u sebe, a nisam ni sekunde dvojio kada je došla ponuda za preuzimanje hrvatske reprezentacije. Nisam pitao ni za kakve uvjete, nego sam sjeo u auto i došao u zračnu luku na let za Ukrajinu. Nije bilo ni pregovora ni poruka, moj je životni san bio postati izbornikom svoje države. Znao sam da imamo sjajne igrače. Ništa nisam dobio na pladnju, nisam dobivao poslove zbog svog imena, ali sad pokazujemo da i hrvatski treneri nešto vrijede. Moj učitelj, mentor, bio je Ćiro Blažević. Poklopilo se da sam ga kao izbornik nadmašio, a velika mi je čast bila raditi s njime. Kao nogometaš prolazio sam kroz ruke desetak velikih stručnjaka - svima sam im zahvalan - a uvijek sam bilježio i pamtio treninge te naposljetku izgradio svoj stil, svoj način rada. Njega sam modificirao, a nužno je biti siguran u svoj rad, čak i ako se zapne na prvoj prepreci"

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri