Zaključci Izvršnog odbora

Ujedinjeni u ponosu

25.07.2018.

Ujedinjeni u ponosu
Foto: Drago Sopta/HNS

Nakon sjednice održane u Selcu, Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza izdaje sljedeće priopćenje za javnost.

Hrvatski nogometni savez ovim putem zahvaljuje svima koji su dali doprinos stvaranju najvećeg uspjeha hrvatskog nogometa - osvajanju srebrne medalje na FIFA Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Cijela Hrvatska ovih dana živi neke od najljepših dana svoje samostalnosti. Spektakularni, neviđeni dočeci hrvatskih reprezentativaca, počevši od Zagreba pa do svih rodnih mjesta naših reprezentativaca, najbolje svjedoče kako je, s koliko ljubavi i emocija, cijela nacija doživjela čarobnu bajku koju su Vatreni ispisali u Rusiji.

Hrvatska je, zahvaljujući nogometu, uistinu ujedinjena u ponosu i priželjkujemo da se ovaj osjećaj zajedništva pretoči iz nogometa u sve pore društva.

Čestitke za ovaj uspjeh, koji je hrvatskoj državi donio svjetsku promociju koja se ne može kupiti novcem, u prvom redu idu igračima, predvođenima kapetanom i najboljim igračem SP-a Lukom Modrićem, koji su uz izuzetnu kvalitetu i nogometni dar pokazali neviđeno zajedništvo, karakter i ljubav, jedni prema drugima te prema hrvatskom dresu.

Zajedno sa stručnim stožerom, na čelu s izbornikom Zlatkom Dalićem, učinili su nas ponosnima ne samo kroz pobjede već i načinom kako su do tih pobjeda dolazili - igrom, odlučnošću i borbenošću.

HNS na čelu s predsjednikom Davorom Šukerom samim je imenovanjem dao maksimalnu podršku izborniku, programu i cijelom stručnom stožeru te im je omogućio najbolje uvjete za rad.

Hrvatski nogometni savez zahvaljuje svim igračima, članovima stožera i članovima logistike, koji su marljivim i profesionalnim radom pružili reprezentaciji maksimalne uvjete tijekom turnira. Bez zajedničkog i predanog rada svakog pojedinca za isti cilj, ovakav uspjeh ne bi bio moguć.

Pritom ne treba zaboraviti sve one koji su ugradili, i danas ugrađuju, svoje znanje, iskustvo, trud i vrijeme u razvoj hrvatskog nogometa.

Rezultati i prije ovog srebra nedvojbeno dokazuju da nogometni sustav u Hrvatskoj funkcionira natprosječno u odnosu na neodgovarajuću infrastrukturu i ekonomske okolnosti, a ovaj briljantan uspjeh krunski je dokaz da postoji malo država na svijetu koje tako uspješno rade, selektiraju i razvijaju svoje talente kao što to čini Hrvatska. Osvojeno srebro iskovano je na terenima diljem Hrvatske i zahvala ide i svim nogometnim djelatnicima u svim nogometnim sredinama koji predano rade u tom sustavu.

Nadalje, Hrvatski nogometni savez zahvaljuje svim navijačima koji su Hrvatsku bodrili u Rusiji, a učinili su to na ponos svih nas, kao najbolji navijači turnira. Isto tako, HNS zahvaljuje svim navijačima u Hrvatskoj i diljem svijeta koji su stvarali euforiju i atmosferu koja je gurala igrače naprijed u teškim trenucima.

I konačno, hvala svima koji su na nevjerojatan način iskazali podršku prilikom dočeka reprezentativaca u svakom gradu. Svi ste dio ove bajke!

Hrvatski nogometni savez raduje što je snažnu potporu reprezentaciji izrazio i državni vrh, predvođen predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, predsjednikom Sabora RH Gordanom Jandrokovićem i predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem, koji su i uživo podržali Vatrene u Rusiji. Duboko se nadamo kako će senzacionalan uspjeh potaknuti državu i lokalne samouprave na strateško promišljanje i odlučne korake po pitanjima sportske infrastrukture diljem zemlje i sustavnog financiranja sporta u cjelini, sukladno već postojećim stavovima tzv. Opatijske inicijative.

Nadalje, zahvaljujemo i svim poslovnim partnerima i sponzorima Saveza koji godinama podržavaju napore HNS-a u razvoju hrvatskog nogometa te su ovom prilikom nagrađeni povijesnim uspjehom. Hvala na povjerenju i odanosti! Veliko hvala i medijima koji su dali svoj doprinos u stvaranju sjajne atmosfere!

Konačno, ovim putem odajemo priznanje Ruskom nogometnom savezu, Lokalnom organizacijskom odboru i Fifi na izvrsno organiziranom natjecanju, po općoj ocjeni najboljem u povijesti. Od savršenih stadiona i nevjerojatne gostoljubivosti do besprijekorno odrađenih poslova sigurnosti i logistike - kapa dolje za sve uključene u organizaciju. Ne zaboravimo ni naše domaćine u Šumskoj rapsodiji koja je bila dom Vatrenih tijekom većeg dijela SP-a i od kuda je krenula naša ruska bajka.

Moramo biti svjesni da smo zajedničkom aktivnošću svih, prvenstveno igrača i izbornika sa stožerom, postali svjetski doprvaci u najpopularnijem sportu na svijetu!

Neka ovo srebro bude novi veliki motiv svim dionicima u nogometu i izvan njega, da nastavimo na konstruktivan način održavati hrvatski nogomet u svjetskom vrhu.

Hrvatski nogometni savez

Zaključci Izvršnog odbora

1. Izvršni odbor daje bezrezervnu podršku izborniku Zlatku Daliću i stručnom stožeru koji su na Svjetskom prvenstvu u Rusiji predvodili hrvatsku reprezentaciju do najvećeg uspjeha u povijesti.

2. Izvršni odbor daje mandat predsjedniku Davoru Šukeru da u sljedećim danima obavi razgovor s izbornikom Dalićem i izvijesti Izvršni odbor o planu aktivnosti i programu reprezentacije za četverogodišnje razdoblje.

3. Hrvatski nogometni savez daje punu potporu inicijativi premijera Vlade RH Andreja Plenkovića, predsjednika Sabora RH Gordana Jandrokovića i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića te stavu predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović na temu izgradnje nacionalnog stadiona te poziva na podršku lokalne samouprave u obnovi postojećih objekata u Splitu, Rijeci, Osijeku, Varaždinu i drugim sredinama.

4. Utakmica Lige nacija između svjetskih doprvaka, reprezentacije Hrvatske, te svjetskih prvaka iz 2010. godine, reprezentacije Španjolske, igrat će se na stadionu Maksimir u Zagrebu 15. studenoga. Hrvatska reprezentacija otvara nastup u Ligi nacija gostovanjem kod Španjolaca u Elcheu, a potom u listopadu dočekuje Englesku na stadionu HNK Rijeka. Taj susret igra se bez publike, zbog izdržavanja Uefine kazne iz prošlog natjecateljskog ciklusa.

5. Iduća sjednica Izvršnog odbora HNS-a bit će održana 30. kolovoza kada će se nastaviti s razgovorom o svim aktualnim nogometnim temama.

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri