Odjava i najava

Sa Španjolskom pobjednički, s Engleskom optimistički

16.11.2018.

Sa Španjolskom pobjednički, s Engleskom optimistički
Foto: Drago Sopta/HNS

Prvoligaška Velika četvorka razdvojena je zaslugom Lokomotive i Gorice, koje su se ove jeseni u vrhu ljestvice priključile Dinamu i Osijeku umjesto Hajduka i Rijeke. Vjerojatno presudnom ulogom svojih trenera Gorana Tomića i Sergeja Jakirovića. Koje smo zamolili komentar na dvije aktualne teme: 1. Španjolska, 2. Engleska.

Dok traje stanka u prvenstvu zbog nastupa Vatrenih u Ligi nacija, nipošto ne miruju profesionalni klubovi spremajući se za finiš sezone. Podrazumijeva se da cijela nogometna Hrvatska uzbuđeno prati nastupe Srebrnih protiv super atraktivnih i renomiranih suparnika. Prvi je prošao u četvrtak, drugi slijedi u nedjelju. Evo što su o njima rekli šefovi struke Lokosa i Goričana.

Tomić: Na Wembleyju igru vode Hrvati

1) To sa Španjolskom (3:2) bilo je izrazito bitno i zbog onog debakla (0:6) u Elcheu i zbog 33.000 gledatelja na maksimirskim tribinama. Naravno da smo presretni zbog vraćanja na SP-staze. Naši su kvalitetom i voljom, nacionalnim i natjecateljskim nabojem te prvorazrednim intenzitetom kad se nitko ne štedi pokazali i vrijednost i karakternost. Početnih 20 minuta bilo je vrlo dobro, nije se gostima dopuštalo disati zahvaljujući visokom presingu, odlučnosti i organiziranosti. U međuvremenu su Bijeli preuzeli konce i baš nas pritisnuli tom svojom famoznom kombinatorikom. Nedostajalo nam je više igrača u polju Španjolaca kako bismo otupili njihove temeljene na posjedu lopte po čemu su najjači na svijetu. U nastavku je pak frcalo na obje strane. Hrvatska je demonstrirala ogromnu kvalitetu. Zlatko Dalić totalno je pogodio s Tinom Jedvajem. Izvrsno je funkcionirao i blok i pritisak i stalni atak, nakraju nas je nagradila i sreća. Sve zasluženo, ništa poklonjeno.

2) Sigurno će Englezi u Londonu tražiti revanš za Moskvu i polufinale SP-a. Varaju se ako misle da će lako lomiti i dobiti budući da nas krasi fantastična kohezija i nemalo samopouzdanje kojim je oborena Španjolska. Tri boda za prvo mjesto u skupini nužna su jednima i drugima, to je golemi teret. Izmjene? Sve ovisi o zdravstvenom biltenu. Izbornik nema razloga za osobite rotacije, a ni izbor nije prevelik. Možda će uskočiti Mateo Kovačić koji pozna protivnikov stil, fino se uklopio u engleski način života i rada. Razumije se da taktika ne može biti jednaka sinoćnjoj: Španjolci su specijalisti za nametanja dominacije, loptu vuku znalački kadri je držati do besvijesti. Međutim, protiv Engleza će karte biti posložene drukčije jer oni nemaju, a mi imamo trojicu vrhunskih majstora u veznom redu: Luku Modrića, Ivana Rakitića te Marcela Brozovića/Matea Kovačića, oni će kontrolirati igru i zbivanja. Šteta što u špici nemamo tzv. targeta koji će lopte primati okrenut leđima…

Goran očito cilja na Marija Mandžukića.

Jakirović: Bilo je sjajno, i bit će

1) Bio sam na stadionu, uživao poput svih. Završilo je fenomenalno, nemam riječi kojima bih opisao zadovoljstvo i veselje. Dakako da je Španjolska jaka, prejaka. Ali Hrvatska je bljesnula kad je bilo najvažnije i najpotrebnije te sve napravila za dragocjenu pobjedu. Dvaput je vodila, prvo izjednačenje dogodilo se već u idućoj minuti, drugo iz penala, u nekim fazama činilo se da ćemo pasti pa i propasti, onda smo se junački dizali, u sudačkoj nadoknadi dovršili posao. Pašu nam dramatične oklnosti, tada premašujemo sebe. Poznato je da Furija melje, i Englezima je nametnula posjed lopte od – koliko ono? – 75 posto. Hrvatima ipak nije toliko, nije jer ne može… Luis Enrique je Barcelonina škola, zagovornik „tika-take“, u reprezentaciji to ne mijenja. No naši su se pozorno pripremili, postavili čvrsti blok pa vrebali opasne kontre i polukontre za koje partner nije našao odgovarajući odgovor nego greškama servirao prilike. Ukratko, sve je bilo sjajno, daj Bože da se ponovi!

2) Navodno Gordi Albion ima generaciju kakva se ne pamti. Normalno da je željan uzvrata za 1:2 u poluzavršnici mondiala, to ga boli, to ga peče. Za nedjelju predviđam ratničkih 90 minuta izjednačenih takmaca, ali bez dvojbe vjerujem u Zlatka Dalića, Luku Modrića i selekciju. Nadam se pobjedi. Smatram da nije nemoguća, da je čak izvjesna. Zato što Gareth Southgate nema takve klase. Čast mladosti njegovog sastava nabijenog kondicijom i trkom, racionalnom ali i raznovrsnom, povezanom igrom, tempu kojem se teško suprotstavljati. Prednost „kockastih“ je u čistom znanju plus imaginaciji, a ni tjelesno nisu inferiorni. Uvjeren sam da će Luka – skorašnji osvajač Zlatne lopte - dirigirati na svoj način. Ivan Perišić oduševljava, vidjeli smo kako je Španjolce uništio Tin Jedvaj koji nije bio u prvom planu. Što kad sasvim proradi strašni Ante Rebić, jedini koji je „izmlatio“ Sergia Ramosa! Neće valjda ozljeda spriječiti Ivana Rakitića, čvrstu točku hrvatske koncepcije.

Jučer je Milivoj Bračun perfektno detektirao slabosti madridske ekspedicije, napose sklonost propustima. Ni otočki team nije savršen makar se voli predstavljati Big Bossom i stoga što je čuvar kolijevke nogometa. Goran Tomić i Sergej Jakirović čestitaju eto na svemu, ne rezonirajući da bi pobjeda u Londonu bila senzacija. Zašto i bi? Hrvatska je svjetska velesila i kao takva nema se čega sramiti ni koga bojati. Nikad nigdje. A lopta je okrugla, sa svim konotacijama koje ta sintagma nosi!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri