Predstavljamo europske stadione

Wembley: Novo ruho engleskog hrama

18.11.2018.

Wembley: Novo ruho engleskog hrama
Foto: Arhiva HNS

Wembley, hram engleskog, ali i europskog i svjetskog nogometa, od 2007. godine u novom je ruhu te svim posjetiteljima pruža uistinu veličanstven doživljaj.

Sam spomen Wembleyja poseban je trenutak za sve nogometne zaljubljenike. Prvotno sagrađen 1923. godine, postao je središnja točka nogometa u Engleskoj, zemlje koja se smatra kolijevkom najvažnije sporedne stvari na svijetu, a srušen je 2003. godine kako bi se na njegovom mjesto sagradilo potpuno novo, moderno zdanje.

Projekt je dovršen 2007. godine te se Wembley danas diči zaista impresivnim brojkama. S kapacitetom od 90.000 gledatelja drugi je najveći stadion u Europi, manji samo od Barceloninog Nou Campa, a krasi ga prepoznatljivi, 134 metra visoki luk.

Foto: Drago Sopta/HNS

Ukupna je cijena izgradnje iznosila je oko 800 milijuna funti, a Engleski nogometni savez preuzeo je trošak od 750 milijuna funti, no s isplativim planom, kako bi već 2015. godine stadionski kompleks počeo osiguravati zaradu. S obzirom na tako veliku investiciju, Wembley može mnogo i ponuditi.

U sklopu stadiona nalaze se 34 kafića, osam restorana, 98 kuhinja i 688 ugostiteljskih štandova, 2618 sanitarnih čvorova, na njemu se mogu održavati i atletska događanja, a gledatelje od vremenskih neprilika može zaštititi djelomično pomični krov. Unutar stadiona nalaze se i uredi Engleskog nogometnog saveza.

Uz susrete engleske nogometne reprezentacije ili finala FA kupa, Wembley je redovito domaćin i drugih sportskih zbivanja, poput ragbija, američkog nogometa ili boksa, a na njemu su nastupale i brojne svjetske glazbene zvijezde.

Hrvatska nogometna reprezentacija, koja će u nedjelju na Wembleyju odlučivati o putniku na prvi završni turnir Lige nacija, već je ostavila dubok trag na kultnom stadionu - u studenome 2007. godine prva je u natjecateljskoj utakmici pobijedila Gordi Albion (3:2) u novom okruženju te ga tako ostavila bez nastupa na Europskom prvenstvu u Austriji i Švicarskoj. 

Hrvatski nogometni savez na svojim će internetskim stranicama redovito predstavljati različite europske stadione na kojima je igrala ili će igrati hrvatska reprezentacija odnosno na kojima igraju njeni protivnici diljem Europe. Želimo pokazati kako u drugim zemljama države i gradovi brinu za sportsku infrastrukturu i kako je neprimjereno da jedna od najuspješnijih europskih reprezentacija nema odgovarajući stadion za međunarodne utakmice u zemlji u kojoj je "sport aktivnost od posebnog društvenog interesa". Teško nam je vjerovati i prihvatiti da u Hrvatskoj nema betona, željeza i trave, tvrtki sposobnih povoljno izgraditi pristojan i moderan stadion te novca kojim bi se on financirao kada bi postojala stvarna želja vratiti nešto sportu koji je puno dao Hrvatskoj.

Foto: Drago Sopta/HNS

Novi stadion ne bi samo postao pristojan dom hrvatskoj reprezentaciji koja je najbolji promicatelj Hrvatske u svijetu već bi dao šansu Hrvatskoj ugostiti i finale nekog europskog kupa i druge velike nogometne - ali i ne samo nogometne - događaje.

Windsor park: Moderni dom sjevernoirskog nogometa 
Geoffroy Guichard: Sjajan stadion za francuskog velikana
Groupama Arena: Stadion na ponos svim Mađarima
Arena Filipa II: Obnova nagrađena Europskim superkupom
Eskisehir Yeni Atatürk: Dio velikog sportskog projekta turske Vlade
Olimpijski stadion, Kijev: Ponos Kijeva uređen za sportske spektakle
Georgios Karaiskakis: Moderni Olympiakosov hram
Stadion Nižnji Novgorod: Arhitektonska ljepotica

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri