Na kraju tjedna

Tako blizu, tako daleko

18.11.2018.

Tako blizu, tako daleko
Foto: Drago Sopta/HNS

Bez obzira na ispadanje iz elitne dvanaestorice Lige nacija naša reprezentacija zaslužuje pohvale i čestitke na junačkim partijama sa Španjolcima i Englezima. Naravno da će peći ovonedjeljnji poraz s Wembleyja jer smo u nesretnim okolnostima umjesto na 2:0 došli na 1:2.

Bilo je valjda vrijeme da u tri utakmice s Vatrenima 2018. godine toliko hvaljeni Harry Edward Kane zvani Hurricane konačno bljesne i presudi. Zvijezda Tottenhama, glavni igrač te kapetan Gordog Albiona vrijedan barem 150 procijenjenih milijuna eura, u londonskom je obračunu jedan gol namjestio (Jesseu Ellisu Lingardu), jedan zabio. Tako je anulirana prednost zbog pogotka sjajnog Andreja Kramarića pa Hrvatska s trenutačnog prvog mjesta u dotičnoj skupini definitivno usmjerena prema trećem. Dakle posljednjem. Odlučivale su nijanse. Znalo se da će domaći nesmiljeno tlačiti koristeći etabliranu snagu i kondiciju, u prvom dijelu stoga su stvorili nekoliko izglednih prilika, ali Lovre Kalinić i kolege iz uže obrane uspješno su otklanjali sve prijetnje iznimnom koncentracijom. Na žalost, te smirenosti duha i tijela nestalo je u završnih petnaestak minuta priredbe koja je engleski dio Otoka natjerala isključivo na zeblju i strepnju. Za zagrebačku ekspediciju, srebrnu sa svjetskog summita u Rusiji, bilo je nenadoknadivo što je nakon vodstva propušten klasičan zicer Marcela Brozovića koji bi riješio sve. Štoviše, već u početku meča Ante Rebić nije poentirao u praznu mrežu Jordana Pickforda, iz doduše komplicirane situacije, šansu je imao i Ivan Perišić. Svakako i dvojac Domagoj Vida - Josip Brekalo pucajući glavom pa desnom nogom ne bi li se nekako ulovilo 2:2.

Nije, no nema razloga za nezadovoljstvo kamoli sram. Ima za tugu koja će trajati čak do ponedjeka. Do sutra. Zato što su gordi bili i Vatreni. A u partiji šaha izjednačenih partnera uvijek je sve otvoreno. Ovoga puta voda je otišla na mlin suparnika, planetarne vedete kao što je i Hrvatska.

Nerijetko se odigra film pod radnim naslovom „Tako blizu i – daleko“. Na aktualnoj razini i dotičnoj vrhunskoj ljestvici uglavnom je izvjesna jedino neizvjesnost. Jasno da se na gostima osjećao manjak svježine poslije iscrpljujućeg maksimirskog derbija sa Španjolcima. Dakako da je cijelu ovu priču na neki način trasirala ona šestica kod Furije dok su Srebrni mislima nehotice bili na više nego zasluženom odmoru po povratku s mondiala. Sigurno poželjnom natjecateljskom raspletu nije pogodovala prazna Rujevica za kreševa s trupama Garetha Southgatea (0:0). Štošta se urotilo protiv hrvatskih aspiracija u tek pokrenutoj inačici kontinentalnog „prvenstva“. Ostaje ponos na tih 3:2 protiv Luisa Enriquea i njegovh nekidan. Dovoljno da Zlatko Dalić i svi mi ni ne trenutak ne posumnjamo u nemjerljiv kapacitet Luke Modrića i suigrača. Izbornikovih izabranika odabranih u skučenoj bazi mele zemlje velikih nogometaša.

Činjenica da su novaci u A-garnituri Josip Brekalo i Nikola Vlašić neposredno sudjelovali u akcijama za pobjedonosni gol Tina Jedvaja u Zagrebu odnosno Andreja Kramarića u Londonu govori o svježoj mladoj krvi lišenoj ikakvih kompleksa, svjesnoj mogućnosti. Taj val nadire i s Filipom Benkovićem, Dujom Ćaleta-Carom, Bornom Sosom, Filipom Uremovićem, Lovrom Majerom, Antom Palaversom, Nikolom Morom…

Bit će još Liga nacija, što ako sljedeći ciklus provedemo u drugoj jakosnoj skupini. Kako kaže šef selekcije - nedvojbeno je važnije Europsko prvenstvo, na redu 2020. Zbog toga je i upravo svršena jesenska avantura služila kao priprema za proljetni kvalifikacijski start. Svrsishodna usprkos (i) londonskoj nuli. Petnaest kratkih, dugih i predugih minuta dijelilo je Hrvate od prvog mjesta i Final Foura u Portugalu lipnja 2019.! Tek četvrt sata, u kojem je dekoncentracija dopustila takmačev povratak u život.

Nama može biti utjeha – bez sumnje jest satisfakcija - što nas Englezi napokon tretiraju velesilom pred čijim topotom evidentno ili instinktivno čak i drhte. Oni, zastupnici zemlje koja je kolijevka nogometa, čija je tradicija sjajna, ambicija pak ogromna. Još nesretni što su izgubili polufinale SP-a. Stoga sada slave što su se u LN provukli kroz ušicu igle. Učinili su to zasluženo i Hrvatima nije nikakav problem iskreno im stisnuti desnicu. Komplimentiramo i mi iz pratećeg novinarsko-navijačkog ešalona.

Do iduće zgode u kojoj im „kockasti“ opet namjeravaju servirati nezgodu!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri