Hrvatska i Europa

Od Tallinna 4. rujna 1994. do Lensa 25. lipnja 2016.

03.12.2018.

Od Tallinna 4. rujna 1994. do Lensa 25. lipnja 2016.
Foto: Drago Sopta/HNS

Poznate su dakle sve ključne točke kvalifikacija za EP 2020. u kojima naša reprezentacija skupinu dijeli s Walesom, Slovačkom, Mađarskom i Azerbajdžanom – krećemo s Azerima 21. ožujka 2019. na domaćem terenu. Ovo je retrospektiva onoga što se u vezi s Eurom događalo generacijama Vatrenih.

Nadamo se, štoviše čvrsto vjerujemo, da će Hrvatska biti jedna od 24 selekcije koje sudjeluju na idućoj kontinentalnoj završnici. Previše je jaka, raznovrsna i pouzdana da bi pod vodstvom karizmatskog Zlatka Dalića propustila to veliko natjecanje. Kao što se često i rado podvuče, dosad je od šest mogućih izborila pet finalnih turnira. Evo osnovnih podataka o važnom segmentu nacionalne nogometne povijesti.

Engleska '96

Vrijedi spomenuti momčad koja je te nedjelje 4. rujna 1994. godine na stadionu Kadriorgu u Tallinnu pred 2.000 gledatelja odigrala prvu službenu utakmicu i 2:0 pobijedila žustre, ali inferiorne estonske suparnike: Dražen Ladić, Dževad Turković, Igor Štimac, Nikola Jerkan, Slaven Bilić, Robert Jarni, Aljoša Asanović (od 88. Igor Cvitanović), Robert Prosinečki, Davor Šuker, Zvonimir Boban, Alen Bokšić. Nije nužno podsjećati da je oba pogotka zabio neumoljivi Šukerman. Izbornik Miroslav Blažević bio je mnogo zadovoljniji negoli direktor Tomislav Ivić, uskoro će se i definitivno razići „Ivanovim“ odlaskom. Estonci su pogotovo isprašeni u ZG-uzvratu, 7:1, s tri Šukerova gola i nezaboravnom partijom Prosinečkog. S Litvom je bilo 2:0 i 0:0, s Ukrajinom 4:0 i 0:1, sa Slovenijom 2:0 i 2:1, a s favoriziranom Italijom spektakularnih 2:1 u Palermu te 1:1 u Splitu kad je konstatiran dekor koji nije premašen ni do danas. Bili smo neočekivani prvaci skupine. Potom na Otoku prvo riješili Turke 1:0, zatim Dance 3:0, namjerno nekompletni izgubili od Portugalaca 0:3 te u četvrtfinalu ispali od Nijemaca 1:2 osobito zahvaljujući danskom sucu Leifu Sundellu čija je predstava u Teatru snova, što je drugo ime za Old Trafford, apsolutno šokirala.

Belgija i Nizozemska '00

Nismo prošli, nismo tamo otišli. Presudio je zagrebački sraz s Jugoslavijom 2:2, nakon beogradskih 0:0 datiranih na kolovoz 1999. budući da je ožujski odgođen zbog NATO-bombardiranja. U Maksimiru na oduševljenje rekordnih 38.743 nazočnih poveli zaslugom Bokšića, ali gosti su preokrenuli rezultat pogocima Predraga Mijatovića i Dejana Stankovića, i to kako, leđima! Katastrofa je i što su španjolski arbitri, drugi pomoćni Modesto Vasquez Rivero i glavni Jose Maria Garcia Aranda, previdjeli da je lopta Davora Šukera za nevjerojatnoh 70 centimetra prošla crtu gola Ivice Kralja… S Republikom Irskom završilo je 0:2 i 1:0, s Makedonijom 3:2 i 1:1, s Maltom 4:1 i 2:1. Ćiro se te sezone, '99,  koliko-toliko utješio trijumfom na Korea Cupu u Seoulu kojeg je kombinirani sastav zgrabio ne mareći za domaće optimiste (1:1), potentne Egipćane (2:2) i nadasve nezgodne Meksikance (2:1).

Portugal '04

Nova šansa, novi šef, Otto Barić (u međuvremenu je radio Mirko Jozić). Ciklus je otpočeo skromno, 0:0 s Estonijom u Osijeku. Dokraja se pokvarilo porazom 0:2 u Sofiji, a onda je po inspekciji i preporuci predsjednika HNS-a Vlatka Markovića aktiviran Dado Pršo, stasiti napadač Monaca, koji je blistavo pridonio matiranju Belgijanaca 4:0 u Zagrebu. Andora nije bila dorasli takmac ni ovdje, 2:0, ni tamo, 3:0. Estonija priznala nemoć na modernoj Le Coq Areni – dragocjenih 1:0 osigurao Niko Kovač u 77. minuti trbuhom! Pali smo u Bruxellesu, 1:2, no odlučujući meč s Bugarima u Maksimiru (uoči kojeg je bazu u Čatežu nezadovoljan statusom napustio Igor Bišćan) riješio je Ivica Olić; pričalo se da je pomogao stari porijatelj Ivan Vucov, negdašnji trener Hajduka, s obzirom na to da su njegovi prethodno osigurali prvo mjesto. Nama je preostao play-off sa Slovencima, prebrođen zagrebačkim remijem (1:1) i ljubljanskom pobjedom (1:0), sjajni Pršo polučio je oba. Portugalsku storiju oslikala su verbalna nadmetanja novinara Blaževića i izbornika Barića. Nagovještaj doping-afere storniran u začetku dokazanom Olićevom nedužnošću. Učinak na igralištu? Sa Švicarskom 0:0, s Francuskom 2:2, s Engleskom 2:4 i ništa od idućeg kruga. Možda je značajno utjecao kamp Santa Justa, na užarenoj ilovači i prašini provincije koju su strani izvjestitelji nazvali „središtem ničega“. Lipanjska temperatura kretala se do 42 stupnja u hladu…

Austrija i Švicarska '08

Nakon njemačkog mondiala '06 ravnatelja selekcije Zlatka Kranjčara naslijedio je Slaven Bilić. Malo smo se pretjerano hvalili da je njegova promocija sa svježim svjetskim prvacima Talijanima u Livornu bila fantastična poradi 2:0, makar je među suparnicima bio smo jedan od 22 zlatna, pričuvni vratar Marco Amelia. No dobro, kome smeta, a zvuči lijepo… Nije bilo baš lijepo što su, spremajući se za derbi s Rusima, iz čateškog hotela Terme u metropolski narodnjački klub Fontanu skoknuli Darijo Srna, Boško Balaban i Ivica Olić, popularni bećari, no usprkos suspenziji stožernog trija iz Moskve je stigao bod (0:0). Jednako je bilo i u revanšu. Protiv Engleza zauvijek je zapamćena rapsodija s 2:0 u Maksimiru i 3:2 na Wembleyju. Jasno da je Andora zatrpana 7:0 i 6:0, Izrael se dobilo 4:3 i 1:0, skoro neizbježnog partnera Estoniju 1:0 i 2:0, Makedoniju 2:1 na što je kod sebe odgovorila 2:0. Prvaci te skupine na finalnoj smotri su furiozno uzeli svih devet bodova u razigravanju s Austrijom 1:0, Njemačkom 2:1, Poljskom 1:0. Na žalost, bečka četvrtzavršnica s Turcima nije uspjela premda je Ivan Klasnić poentirao u 117. minuti, ali je Semih Sentürk izjednačio u 120+2. Eliminirani smo jedanaestercima 1:3. Uistinu šteta, slutilo se da Hrvatska može daleko, visoko.

Poljska i Ukrajina '12

Slaven Bilić i dalje je bio bio moderator stožera i teama. Nije mu zamjeren podbačaj u pohodu na SP '10 u Južnoafričkoj Republici. Mlad, perspektivan, kvalitetan. Omiljen. Svim se žarom bacio na nove ispite. Hrvatska je svladala Latviju 3:0 i 2:0, Izrael 2:1 i 3:1, Maltu 3:0 i 3:1, s Gruzijom se izgubilo u gostima 0:1, a kod kuće dobilo 2:1 makar su gosti vodili od 17. do 76. minute što znači da se okolnosti bile i dramatične. A Grčka je za maksimirskih 0:0 na Karaiskakisu postavila 2:0 čime je sebi zagarantirala prvo mjesto. Mi smo morali u repesaž. Srećom, Turska je platila i za onaj Beč, nemoćna na vlastitom stadionu, čistih 3:0 za kaznenu ekspediciju Made in Croatia. Nije manjkalo aspiracija povodom turnira u Poljskoj započetog tuširanjem Republike Irske, 3:1. Talijanima smo dopustili 1:1, ili oni nama. Izvrsna pozicija za zadnje kolo u skupini jer četiri boda trebalo je oploditi tek jednim za prolaz. Bila bi i tri, da je njemački sudac Wolfgang Stark dosudio klasični kazneni udarac kad je Sergio Ramos pokosio Marija Mandžukića na ulazu u šesnaesterac, a Sergio Busquets nepropisno onemogućio Vedrana Ćorluka pred mrežom Ikerom Casillasa. Nakraju je Jesus Navas naciljao i pogodio iz sumnjiva položaja…  Sudac je kući poslan opravdano, Hrvati neopravdano!

Francuska '16

Igor Štimac nije izbornički partipicirao u euro-ciklusu. Jest Niko Kovač - bio je na čelu „kockastih“ kad se tražila viza za kontinentalni festival 2016. u Francuskoj. Start s Maltom u Zagrebu 2:0, neobično važnih 1:0 protiv Bugarske u Sofiji autogolom, redom Azerbajdžan u Osijeku 6:0, Italija u Milanu 1:1 s neshvatljivim huliganskim ispadima na tribini, efikasno, 5:1, s Norvažanima u Maksimirskoj 128, 1:1 s Italijom i „svastikom“ u Splitu, 0:0 kod Roberta Prosinečkog i Azera u Bakuu i dvije pljuske Norvažana u Oslu tako da je Niki uručen otkaz. Ante Čačić izborio je 3:0 s Bugarima u Zagrebu i sve potvrdio jednim pogotkom Malti u La Valletti za drugo mjesto u grupi. Sasvim dovoljno. U zemlji Tricolora držali smo se izvanredno – još jednom zaustavili Turke (1:0), Česima doduše dopustili 2:2 iako smo vodili 2:0, pa u Bordeauxu priuštili sebi posebno raspoloženje: 2:1 kontra Španjolske čime je ispisana slatka „osveta“ za ono četiri godine ranije u Gdansku…  Naširoko je pisano i govoreno o sportskoj nesreću u osmini finala 25. lipnja 2016. na stadionu Bollaert-Delelis u Lensu, kad su nam se kasniji prvaci Portugalci provukli kroz iglene uši, golom Ricarda Quaresme u 117. minuti,  a prethodno su ih nekako sačuvale dobre vile.

Taj Bordeaux, a i Moskvu 2018. s Francuzima u finalu SP-a, puno ćemo lakše preboljeti ako večeras Luka Modrić u Parizu doista preuzme Zlatnu loptu, namijenjenu najboljem od najboljih. Kakogod bilo, on je za nas Hrvate bio i ostao nedodirljiv, nenadmašan, neponovljiv!

Semafor

Više na rezultati.hns.team

Naši partneri